{ "title": "Sendrom Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Sendrom-Cesitleri-79862.jpg", "date": "19.01.2024 18:46:47", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Sendrom Çeşitleri, Kişilerde görülen bozukluk sistemine sendrom adı verilir. Sendromlar canlılar da kalıtsal etkilerin sonucunda ortaya çıkabilirken bazı sendromlar çevrenin etkisiyle kendini ortaya çıkar. Kalıtsal etkiler sonucu görülen sendromlar hemen ortaya çıkarken, çevre etkisi sonucu ortaya çıkan sendromlar yavaş yavaş ilerler. Sendromlar da belirtiler rastlanırken fakat neden oldukları kesin belirlenemez. Bu yüzden bazı sendromlar bilinirken bazı sendromlar bilinmez.

Sendrom Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

Turner sendromu: Cinsel gelişimini etkileyen ve kromozomlarda eksiklik sonucu görülen sadece bayanlarda görülen kısırlık özelliği taşıyan sendrom çeşididir. Ergenlik döneminin görülmemesi, üreme ile ilgili problemler, kalp rahatsızlığı, öğrenme zorluğu gibi belirtiler görülür. Turner sendromunda işitme kaybı en fazla görülen problemdir. Diş gelişiminde anormallikler görülür. Bu sendromun teşhisi kan alınarak kromozom yapısına ve sayısına bakılarak anlaşılır.

Down sendromu: Dünyaya gelen her kişi 46 kromozoma sahiptir. Bu hastalıkta kromozom sayısı 47 kromozom bulundurur. Bu hastalığın belirtileri zekâ geriliği, çekik gözlülük, harekette kısıtlamalar, gelişim bozukluğu ve fiziksel görünümde anormallikler görülür. Down sendromunda kız veya erkek diye cinsiyet ayrımı yoktur. Her iki cinste de görülür.

Uyku apne sendromu: İnsanlarda solunum yolu kasları kasılı durumda kalarak solunum yolunun sürekli açık halde kalmasıdır. Uyku sırasında kasların gevşemesiyle birlikte solunum kaslarında gevşer ve uyku apnesi ortaya çıkar. Apne de uykuda yüksek sesli horlama, gece sık tuvalete gitme, gün içinde uyku halinde olunması, unutkanlık gibi daha sayamadığımız birçok belirti ortaya çıkar.

4-5 yaş sendromu: Çocukların gelişim sürecine denk gelen bir yaş olduğu için çocuklar için sendromun başlangıcının habercisidir bu yaş aralığı. Çocuklarda bu yaş aralığında merak duyguları en üst seviyededir. Bu yaş sendromunda gerek kız gerek erkek çocuklar cinsiyet kimliklerini tanımaya çalışırlar. Karşı cinslerle ilişki kurarak arkadaşlık edinmeyi öğrenirler. Bu yaş sendromunda anne ve baba biraz sabırlı olmalıdır.

Alport sendromu: bu sendrom genel olarak göz, kulak ve böbrek gibi organları etkileyerek bu organlar da ciddi hasarlar meydana getiren kalıtsal olan sendrom çeşididir. Bu sayılan organlarda mutasyonlara neden olur. Bu sendromda kulakların ağır işitmesi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları ve kan basıncında düşme gibi belirtiler görülür. Kalıtsal bir sendrom olduğu için çocukluk yaşından itibaren görülür.

Hassas bağırsak sendromu: İnsanların bağırsak sistemini etkileyen ve zorlaştıran bir hastalıktır. Mide ağrısı, ishal, şişkinlik ve kramp ağrıları en büyük belirtileridir. Daha çok bu sendrom sinir ve stres olaylarından etkilenir. Erkeklerde bayanlara göre daha az görülen sendrom çeşididir.
" } ] }