{ "title": "Seramik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Seramik-Cesitleri-75185.jpg", "date": "23.01.2024 03:35:50", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Seramik Çeşitleri, günümüzde binaların iç ve dış yüzey kaplamasında, zemin kaplamasında oldukça fazla kullanılmaktadır. En yalın ifadeyle yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş toprak olarak tanımlanabilen seramik, kullanımı çok eski tarihlere kadar giden ve kullanıldığı çağa ait kültürel bilgiler veren bir malzemedir. Arkeolojik kazılarda bulunan seramiklerin üstündeki yazı, resim ve kabartmalar kendi dönemine ait önemli bulgular sağlamaktadır araştırmacılara. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre ilk seramik milattan önce 6000 yılına aittir ve Anadolu'da üretilmiştir.

Seramik Çeşitleri Nelerdir?

Seramik malzemeler, bünye yapısı esas alınarak sınıflandırılır.

Boşluklu Seramik Çeşitleri: Kendi içinde ikiye ayrılırlar;

Kaba Seramikler: Pişmiş toprak malzemeler (Tuğla, kiremit, taşıyıcı döşeme ve kaplama malzemesi) ve Ateşe dayanıklı malzemeler.

İnce Seramikler: Fayanslar, karo ve sıhhi tesisat fayansları.

Yarı Boşluklu Seramikler: Kaplama ve sıhhi tesisat malzemesi.

Boşluksuz Seramikler: Greler ve porselenler.

Seramik çeşitleri, seramiklerin kullanıldığı alanlara göre de belirlenmektedir. İstenilen faydanın sağlanması ve kullanım ömrünün uzun olması her seramiğin doğru yerlerde kullanımı ve Uzman kişilerce döşenmesine bağlıdır.

Kullanım alanına göre seramik çeşitleri
" } ] }