{ "title": "Silah Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Silah-Cesitleri-28341.jpg", "date": "19.01.2024 19:17:07", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım sebebine göre silah çeşitleri ve modelleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle çok geniş kapsam içeren bu konuyu daha yüzeysel olarak anlatmaya çalışacağım. Genel olarak kullanılan silah çeşitleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

Tabancalar: 

Bu silah çeşidi kişisel korunma amacıyla kullanılabileceği gibi özel güvenlik, korumalar, polisler ve askerler tarafından da kullanılmaktadır. Herhangi bir avcılık için üretilmiş ya da tercih edilen bir silah çeşidi değildir. Tabancaların teknik yapısına ve aldığı mermi kapasitesine göre türleri bulunmaktadır. Tabancalar aynı zamanda mermi kapasitesine göre şarjörlü ya da toplu olarak üretilmektedir. Eskilerde toplu olanlar daha yaygın iken günümüzde artık şarjörlü silahlar tercih edilmektedir. Toplu tabancanın mermi kapasitesi 6 adet olmaktadır. Şarjörlü tabancanın ise 7-15 arasında mermi kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca toplu tabancalarda teknik bir sorundan ötürü ateşleme olmadığı zaman merminin sıkışma durumu olmamaktadır. Ancak şarjörlü tabancalarda mermi sıkıştığı zaman bazen bakım olmadan silah ateş almamaktadır. Silahların teknik olarak adlandırılmasında 6.35, 7.65, 9 mm gibi merminin türünü belirleyen ifadeler kullanılmaktadır. Tabancalarda azami menzil ve etkili menzil olarak iki etki mesafesi bulunmaktadır. Azami menzil merminin atılabileceği en uzak mesafeyi, etkili menzil ise merminin hedefe zarar verme mesafesini ifade etmektedir.

Tüfekler: 

Tüfekler silah çeşitleri içerisinde en etkili olan türdür. Kişisel korunma amacı ile çok fazla satın alınan bir silah çeşidi değildir. Av dönemlerinde avlanma amacıyla ya da savunma amacı ile polis, asker ya da jandarma tarafında kullanılmaktadır. Av amacı ile kullanılan tüfekler daha basit olmaktadır. Ancak savaşlarda kullanılan tüfekler etki mesafesi olarak daha uygundur. Ayrıca daha fazla mermi kapasitesine sahip olabilmektedir. Örneğin silah çeşitleri içesinde bu türün en çok tercih edileni Mp-5 Makineli tabanca olmaktadır. Mermi kapasitesi 15-30, etki mesafesi ise 200 metre olmaktadır. Askeriyede mermi kapasitesi 20 adet olan G-3 piyade tüfeği tercih edilmektedir. Bunların dışında özel olarak üretimleri yapılan keskin nişancı tüfekleri bulunmaktadır. Bu tüfeklerin üzerlerinde hedefe nokta atışı yapılabilmesini sağlayan dürbün ve işaretleyici lazer bulunmaktadır. Muharebe için üretilen ve kullanılan tüfekler genelde mermi taşımaktadır. Ancak av ya da savunma amacı ile kullanılan tüfeklerde genelde saçma dediğimi mermiler kullanılmaktadır. Saçmala vurulacak hayvanın türüne göre farklı çaplarda olmaktadır. Örneğin kuş saçması ile domuz avında kullanılan saçma arasında çap olarak çok büyük fark bulunmaktadır. Silah çeşitlerinden tüfeklerin diğer bir alt kolu ise ağır makineliler olmaktadır. Bunların hem mermi kapasitesi hem de etki kapasitesi çok fazla olmaktadır.

Silah çeşitleri görüldüğü gibi genel olarak bu şekilde olmaktadır. Bu silah çeşitlerinin daha uzun müddet kullanılması için düzenli bakımları yapılması gerekmektedir. Ayrıca silah çeşitlerinin çoğunda kullanım ruhsatı gerekmektedir. Bu silah çeşitlerinin dışında genel isimleri itibari ile silah olarak sayılan türlerde bulunmaktadır. Örneğin daha geniş bölgeleri hedef alan kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlar. Ne kadar savunma amacı için üretimleri yapılsa dahi silahsız bir yaşam en iyisi olacaktır. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }