Sulu yemek çeşitleri; etli, sebzeli ve bakliyatlı olmak üzer 3 ana grupta kategorize edilebilir. Zengin yemek çeşidiyle ün salmış Türk mutfağında et en değerli yemek malzemesi olarak kabul edilir. Bu nedenle misafirler için hazırlanan sofralarda ana yemek olarak mutlaka et yemeği tercih edilir. Zaman zaman et yemeğinin yerine başka yemeklere yer verilse de yemeğin içinde genellikle et ve etin türevleri kullanılır. Örneğin bakliyat yemekleri kuşbaşı veya kemikli et kullanılarak pişirilir. Yine zeytin yağlı olarak yapılmayan pek çok sulu sebze yemeğinin içinde et veya kıymaya yer verilir. Yani Ülkemiz yemeklerini sınıflandırırken et yemeğini sebze yemeğinden ayrı düşünmek çok kolay olmaz. Tabi zeytin yağlı sulu yemek çeşitleri sadece sebze kullanılarak yapıldığı için bu durumdan çok etkilenmez. Eğer sofrada çorba yoksa mutlaka sulu yemek bulundurulması sağlık açısından tercih edilmelidir. Bu sindirim ve boşaltım sisteminin iyi çalışması için önemlidir. Özellikle evde küçük çocuk varsa ona çorbadan sonra en kolay yedirilecek şeylerden bir tanesi sulu yemektir. Sulu yemek çeşidi konusunda kendinizi geliştirmek ve yemek kültürünüze yeni lezzetler katmak isterseniz aşağıda sayılan yemek çeşitleriyle işe başlayabilirsiniz.
Sulu yemek çeşitleri nelerdir?
Etle yapılan sulu yemek çeşitleri: Etle yapılan sulu yemek çeşitlerini başında sulu köfte gelmektedir. Buldur veya pirinç kullanılarak yuvarlanan köfteler küp patatesle birlikte pişirilir ve ortaya harika bir yemek çıkar. Orman kebabı, tas kebabı, tavuk haşlama, sebzeli tavuk yemeği, İzmir köfte, mantarlı tavuk sote, et sote, kuzu yahni, patatesli incik haşlama, Elbistan yahni, soğanlı yahni, ekşili köfte, tencerede karnıyarık olarak sayılabilir. Tabi bu yemeklerin yanı sıra daha pek çok yöresel sulu et yemeği olduğunu da unutmamak gerekir. Bunların başında analı kızlı olarak bilinen Gaziantep yöresine ait yemek gelmektedir.
Sebzeli sulu yemek çeşitleri: Taze fasulye, kabak yemeği, brokoli yemeği, karnı bahar yemeği, pırasa yemeği, ıspanak yemeği, patates yemeği, patlıcan yemeği, enginar yemeği, patatesli kereviz yemeği, bezelye yemeği, bamya yemeği, güveç, semiz otu yemeği, pirinçli ebe gümeci yemeği, bakla yemeği, mantar sote, musakka, börülce yemeği en çok yapılan sulu yemeklerdir. Bu yemeklerin hemen hemen hepsi zeytinyağlı olarak veya içinde et kullanılarak yapılabileceği gibi ay çiçek yağıyla da pişirilebilir.
Bakliyatla yapılan sulu yemek çeşitleri: Türk mutfağında özellikle kış aylarında en çok pişirilen sulu yemek çeşitleri bu gurupta yer alır. Bunların başında hiç şüphesiz kuru fasulye ve nohut gelir. Her iki yemek de içinde bol et ve yanında pilavla lezzetli olacağı için bu yemeği zeytin yağlı olarak yapmak pek doğru olmaz. Hatta güveçte yapılan kuru fasulye ve nohut daha lezzetli olur. Bu grup yemekler içerisinde zeytinyağlı olarak yapmaya en uygun olan ürün barbunyadır. Hem taze hem de kuru barbunya sulu yemek olarak zeytinyağlı pişirilebilir.