{ "title": "Sütlü Tatlı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Sutlu-Tatli-Cesitleri-35618.jpg", "date": "20.01.2024 13:09:50", "author": "Ali Durmaz", "article": [ { "article": "
Sütlü Tatlı Çeşitleri, Sütü ister açıkta alalım ister marketten alalım süt bizim için en önemli besindir. Birçok besinin ve tatlının ana malzemesidir. Bebeklikten ilk tanıştığımız tatlı türü sütlü tatlıdır. Bazen muhallebi bazen pirinç unu ile yapılmış mamalar yemişizdir. Bilindiği gibi sütün tek başına tadı yoktur. Hatta bazı çocuklar sütün kendine has kokusu ve tadından dolayı içmeyi ret ederler. Hemen ilk aklımıza gelen süte tat vermektir. Süte tat veren ve sütlü tatlıyı tatlıya dönüştüren mutfakların ana malzemelerinden şeker gelir aklımıza. Peki sütlü bir tatlı yapmak için bu ikisi tek başına yeter mi? Tabi ki yeterli değil. Süt ve şekerin yanında yapacağımız tatlının özelliğine göre bazen kıvam verici maddeler ekleriz. Bu kıvam verici maddelerin en önemlileri yumurta, irmik, nişasta, pirinç unu gibi malzemeler geliyor.

Sütlü Tatlı Çeşitleri, evde yapması kolay ve bir o kadar lezzetli sütlü tatlılarımızın ilk aklımıza gelenleri sütlaç, tavukgöğsü, kazandibi, salep, sakızlı muhallebi, güllaç, sütlü aşure, irmik tatlısı, sütlü irmik helvasıdır. Bu tatlıların yanında sütlü tatlıya yakışan baharatların başında özellikle de sütlaca çok yakışan tarçın geliyor. Sütlü tatlılar içerisinde yapılışı diğerlerine göre farklı ve hazmı kolay olduğu için ramazanda çok tercih edilen ve ramazan sofralarının baş tacı güllacı anlatmak istiyorum. 1400'lü yıllar da halkın mısır nişastası ile yaptı yufkaları saklaması ve bu yufkaları çok sertleştiği için süte batırarak yemesi ve zamanla sütün içine şeker atılması ile gül suyu eklenerek aroma verilmesi ile meydana gelen güllü aş zamanla \"Güllaç\" adını almıştır.

Güllaç Tarifi

Malzemeleri
Süslemek için
Güllacın nasıl yapılır?

Sütü bir tencereye alın ve içine şekeri ilave edin. Tencereyi ocağa koyup altını kısalım. Burada önemli kısım Süt kaynamayacak sütün şekeri eriteceği sıcaklığa gelmesi yeterlidir. Sütü ocaktan aldıktan sonra içine ister gül suyu ister vanilya tercih sizin. Sütü geniş bir tepsi içine alıyoruz ve güllaç yapraklarını süt ile ıslatıp güllacı yapacağımız tepsiye koyuyoruz. Bu işlemde dikkat etmemiz gereken konu güllaç yapaklarının parlak kısmının yukarı bakması gerekiyor. 3 kat güllaç yaprağı koyduktan sonra araya ceviz ekleyip tekrar güllaç yapraklarını ıslatmaya devam ediyoruz. En son kalan sütü güllacın üstüne döküp çekmesi için dinlenmeye bırakıyoruz. Üstünü ister nar ile ister Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Helva Tarifi

Malzemeleri
Yapılışı: İrmik, dolmalık fıstık ve sıvı yağı bir tava içine koyup ocağa alıyoruz. Sürekli karıştırmanız gerekiyor ve ocak gayet kısık ateşte olması gerekiyor. Burada irmiği kavururken tereyağı kullanmayın. İrmiği kavurma işlemi uzun sürdüğü için tereyağı yanar. İrmiğin rengi kahverengi olana kadar kavurun. Diğer bir tencere içinde süt ve şekeri koyup şeker eriyene kadar sütü ısıtın.

Kavrulan irmiğin üzerine döküp sütü çekene kadar pişirin. İrmik helvanızı 20 dk. Dinlendirin. Harika bir sunum önerisi söylemek istiyorum diğer bir süt lezzeti dondurma ile servis edin. Gerçekten muhteşem bir tat oluyor.

Afiyet olsun.
" } ] }