{ "title": "Tatlı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Tatli-Cesitleri-98289.jpg", "date": "20.01.2024 17:50:33", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tatlı çeşitleri: Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan tatlılar birbirinden güzel tariflerle birçok çeşitte bulunur. Baklava, kadayıf, revani gibi tatlılar ile aynı zamanda sütlü tatlılar da birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Türk mutfağı tatlı çeşitleri açısından çok zengindir. Osmanlı döneminden itibaren oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan tatlı çeşitleri özellikle de ramazan sofralarında bir ayrı lezzetlidir. En çok da şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Tatlı kültürü gelenek ve göreneklerimizden gelmektedir. Tatlılar genellikle hem ikramlarda hem günlük yemek menüsünün ardından tüketilir. Vücuda enerji vermesi bakımından ayrı bir yeri olan tatlı çeşitleri görüntüsü ile bile iştah kabartır. Çeşit çeşit lezzetli mi lezzetli tatlıların kalorisi yüksek olduğu bilinir. Ancak yine de tatlılara asla hayır denmez.

En yaygın tüketilen tatlı çeşitleri nelerdir?

Şerbetli tatlılar

Kadayıf, ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlı çeşitleri arasında yer alan kadayıfın üzerinde bir de fıstık ezmesi olduğu zaman tadına doyum olmaz. Aynı zamanda bazı yörelerde üzerine tahin dökülerek veya kaymak eklenerek tüketilen kadayıf tatlısı son derece hafif olması bakımından en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Hazır olarak alınabileceği gibi aynı zamanda yapılışı da oldukça kolay olan kadayıf tatlısı, hazır olarak satılan kadayıf hamurunun fırın tepsisine basılıp pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülmesi ile hazırlanır. Üzerine sıcak olarak dökülen şerbeti çeken kadayıf hamuru inanılmaz bir lezzete bürünür.

Baklava, özellikle de Antep'e özgü bir lezzet olan baklava en sevilen şerbetli tatlı çeşitleri arasında açık ara birinci sırada yer alır. İçerisinde kullanılan malzemeler ile daha da zenginleştirilen baklavanın kat kat şahane görüntüsü ve mükemmel lezzeti ile tadına doyum olmaz. Özellikle de bayramda konuklara ikram edilen bir numaralı tatlı çeşidi olan baklava evde açılıp yapıldığında lezzeti bir ayrı olur. Nişastalı un karışımı ile incecik açılan baklavalar birçok şekilde yapılır. Fırında pişirildikten sonra üzerine tatlı şerbeti gezdirilip 1 gün bekledikten sonra tam da kıvamına gelir. Hıyır hıyır ağızda dağılan Türk mutfağının meşhur tatlı çeşidi baklava aynı zamanda marketlerde satılan hazır baklavalık yufkalardan da yapılabilir.

Revani, şerbetli bir tatlı çeşidi olan revani yapılışının oldukça kolay olması bakımından canı şerbetli tatlı isteyen kişilerin oldukça pratik bir şekilde yapacağı tatlılar arasındadır. Üzerine krem şanti ya da kaymak ilave edilerek tüketildiğinde tatlı ihtiyacını giderecek lezzete sahip olan bu tatlı çeşidi aynı zamanda hafif olması bakımından bayan oturmalarında da sık yapılır.

İrmik tatlısı, yine yapılışı oldukça pratik olan tatlılar arasında olan irmik tatlısı aniden gelen misafirlerinize oldukça kısa bir sürede hazırlayacağınız şerbetli tatlı çeşitleri arasında yer alır. Üzeri Şam fıstığı ve ceviz gibi malzemelerle süslenerek sunabilen irmik tatlısında kullanılan malzemeler oldukça az olması bakımından oldukça ekonomik ve hafif olan bu tatlı çeşidi hazırlanırken şerbetinin soğuk olması gerekir.

Sütlü tatlılar

Sütlaç, sütlü tatlılar arasında şüphesiz ki en çok tüketilen tatlı sütlaçtır. Son derece sağlıklı olması bakımından aynı zamanda çocukların da oldukça sık tükettiği sütlaç küçük büyük herkes tarafından çok sevilir. Üzeri ceviz ile süslediğinde ise lezzetine lezzet eklenen bu sütlü tatlı çeşidi kalsiyum açısından oldukça zengin olması bakımından kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ayrıca sütlaç hafif tatlı tercih eden kişiler için oldukça ideal bir tatlıdır.

Sütlü, süt, pirinç ve şekerinin beraber kaynatılması ile hazırlanan bu sütlü tatlı tok tutma özelliği sayesinde öğün aralarında tüketilebilir. Aynı zamanda sütlü tatlı çeşitleri arasında yer alan sütlü bol vitaminlidir.

Keşkül, ünü Osmanlı mutfağına kadar dayanan keşkül sütlü tatlılar arasında geçmiş dönemlerden bugüne gelmiş farklı tatlı çeşitleri arasındadır. İçerisinde Hindistan cevizi ve toz badem kullanılan bu tatlı aynı zamanda iftar sofralarında da tüketilmektedir.

Kazandibi, birçok kişinin tutkunu olduğu bu sütlü tatlı mükemmel lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır. Farklı görüntüsü ile bu tatlı tencerenin ya da kazanın dibine tutması ile ünlüdür. Bu nedenle oldukça lezzetlidir. Birçok yörede oldukça sık yapılan kazandibi aynı zamanda lokantalarda da oldukça yaygın tüketilir.

Güllaç, Ramazan deyince ilk akla gelen güllaç bembeyaz görüntüsü oldukça dikkat çeken bir sütlü tatlı çeşididir. Osmanlı sofrasında da oldukça sık yapılan güllaç nişastadan yapılmış oldukça ince yufkaların süt, şeker ve isteğe bağlı olarak gül suyu ile ıslatılması ile hazırlanır. Aralarında ceviz ya da Antep fıstığı kullanılan bu şahane lezzetin üzeri aynı zamanda üzerin nar ile süslenebilir. Tatlı çeşitleri arasında ayrı bir önemi olan bu sütlü tatlının hazmı kolaydır. Bu nedenle de birçok kişi tarafından severek tüketilir.
" } ] }