{ "title": "Toprak Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Toprak-Cesitleri-97466.jpg", "date": "21.01.2024 04:39:47", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Toprak çeşitleri; canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri için hava ve su gibi toprağada ihtiyaçları vardır. Ülkemizde bulunan verimli toprakların sadece küçük bir kısmında tarım yapılmaktadır. Bölgesel iklim şartlarına ve toprağın özelliklerine göre yürütülen tarım faliyetleri ürünün daha verimli ve bereketli olmasını sağlamaktadır.

Ülkemizdeki toprak çeşitleri

Killi toprak; kil sarı, yeşilimsi, turuncuya çalan renklerde olabilir. Daha çok seramik ve çinicilikte kullanılan toprak çeşididir. Kil başlı başına bir mineral kaynağıdır. Aynı zamanda bataklıklarda ve sazlıklarda bulunur. Genellikle şeker kamışı, at kuyruğu, katır tırnağı, taze fasulye, soya fasulyesi, çilek, badem, kiraz, ladin, ahududu, karpuz, kayısı, ayva ve armut killi topraklarda yetişir. Killi toprak olan yerler yerleşim için elverişsizdir. Nemi seven bitkilerin yetişmesi için idealdir.

Kireçli toprak; kahverengidir, içinde irili ufaklı taşlar vardır. Kalkerli kayaçların ufalanarak oluşturduğu topraklardır. PH değeri yüksek olan kireçli topraklar hümik asitli ve fulvik asitli gübrelerle verimli hale getirilebilir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde kireçli topraklara sıkça rastlanır. Tarım için elverişli topraklar değildir. Çabuk ısınırlar ve mermer, alçı, kireç taşı, tebeşiri oluşturan madde olan kalsiyum oksit kireçli topraklardan elde edilir. Kireçli toprakta, buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün yetişebilir.

Kumlu toprak; içerisinde kuvars, kireç taşı ve granit bulunur. Bu toprak türü çabuk ısınır ve çabuk soğur. Su ve besin tutma kapasitesi düşüktür. Genellikle tuzlu topraklardır. Çöllerde ve kurak bölgelerde kumlu toprağa rastlanır. Tarım için elverişli toprak değildir. Ekvatora yakın bölgelerde kumlu toprak yapısına rastlanır. Kumlu toprakta, kestane, çam, katır tırnağı, funda, eğrelti otu, kuru fasulye, havuç, şeftali, bakla, ayçiçeği, tütün, turp, susam, pancar gibi bitkiler yetişebilir.

Humuslu toprak; çürümüş bitki atıklarından oluşan verimli ve emici bir toprak çeşididir. Ülkemizde humuslu toprak çoğunlukla Marmara bölgesinde bulunur. Humuslu toprakta her türlü bitki yetişir. Humusta bulunan kalker, azotun amonyağa dönüşmesini sağlar. Humuslu topraktaki amonyak bitkilerin yetişmesi için gerekli nitrik asit oluşmasını sağlar.

Toprak çeşitleri; toprak çeşitleri bitkilerin çürümesi ve bölgesel faktörler etkisiyle oluşmuştur.
" } ] }