{ "title": "Tuğla Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Tugla-Cesitleri-41981.jpg", "date": "20.01.2024 07:12:41", "author": "Emre Özdenbaşı", "article": [ { "article": "
Tuğla çeşitleri: kullanılan malzemeye, yapım yönetimine, delik durumlarına, basınç durumlarına ve birim ağırlıklarına göre makine, klinker, cephe, ateşi baca ve dekoratif tuğla çeşitleri olarak gözümüzün önüne gelir. Tuğlalar çeşitli türlerdeki toprağın yüksek seviyelerdeki ısı ile fırınlanıp elde edilen ve 7000 yıl gibi oldukça uzun süredir kullanılan ucuz ve kullanışlı inşaat malzemesidir. Tuğla çeşitleri günümüzde teknolojinin gelişmesi ile fazlalaşmış ve istenilen her amaca yönelik dilediğiniz şekil boyut ve gruplarda üretimi mümkün hale gelmiştir.

Makine tuğla çeşitleri: Ham madde olarak balçık ve kil kullanılarak harmanlanıp tercihen de su, kum, öğütülmüş tuğla ve kül tozu, kül ve benzeri malzemeler ile karıştırılarak önce şekil verilip daha sonra yüksek ateş de pişirilerek elde edilir. Makine tuğla çeşitleri genellikle pürüzsüz düzeyli, boşluksuz ve keskin köşe hatlarına sahip yapısı olarak göz onüne gelir.

Cephe tuğla çeşitleri: bu tuğla çeşitleri binaların cephelerinde süs amaçlı kullanmak için üretilen tuğla türüdür. Sıvı emilimi oldukça düşük olduğundan dayanıklı bir yapı malzemesidir. Genel boyutları 190x90x50 mm şeklinde olmakla birlikte delikli üretilir.

Ateş tuğla çeşitleri: Ana ham maddesi kile karıştırılan kuvarstır. Kalıplama işleminden sonra uygun sıcaklıkta pişirilerek elde edilir. Çok yüksek ısılara karşı bile dayanıklıdır. Bu tuğla çeşitleri tercihe göre istenilen boyutlarda yapılır.

Klinker tuğla çeşitleri: Ağırlık ve basınca ve dona karşı dayanıklı olma özelliği ile öne çıkan bu tuğla sinterleşmeye kadar pişirilerek elde edilen tuğla çeşitleri olarak bilinir.

Baca tuğla çeşitleri: bu tuğla çeşitleri de isminden de anlaşıldığı üzere baca yapımı için üretilirler. Diğer tuğlalara nazaran hava çekimi daha iyi olan bu tuğlalar duman ve kömür isini dışarıya sızdırmayan bir yapısı vardır. Aynı zamanda yüksek ısıya karışı dayanıklıdır ve ısı çatlakları oluşmaz. Genellikle yuvarlak ya da kare delikli bir yapıya sahiptir.

Dekoratif tuğla çeşitleri: Ön planda olan tek özelliği güzel görünmesidir. Dekoratif tuğla çeşitleri binaların dış cephesinde kullanılırlar ve ağırlık taşıma sorumlulukları da yoktur.
" } ] }