{ "title": "Turizm Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Turizm-Cesitleri-77627.jpg", "date": "19.01.2024 00:46:15", "author": "Cemal Polat", "article": [ { "article": "Turizm çeşitleri; bulundukları bölgenin konumuna, iklimine, beşeri faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir. Belli başlı turizm çeşitleri; termal turizmi, yayla turizmi, gençlik turizmi, kış turizmi, av turizmi, sağlık turizmi, yat turizmi, botanik turizmi, kongre turizmi ve mağara turizmi.

Turizm çeşitleri

Sağlık turizmi, tedavi amacı ile yapılan turizmdir. Ülkemizde özellikle 1990'dan sonra yayılmaya başlamıştır ve birçok ülkeden tedavi amaçlı ülkemize gelinir.

Yayla turizmi, ülkemizin sahip olduğu iklimsel özellikler dolayısıyla yapılan turizm çeşididir. Geleneksel yaşam biçimleri, dağcılık, atlı sporlar, yamaç paraşütü ve doğa sporlarına son derece el verişli olduğu için turizme son derece uygundur.

Kış turizmi, kayak sporunun başta olduğu ve buna benzer karlı ve eğimli alanlarda yapılan turizm çeşididir

Gençlik turizmi, gençlerin seyahat etmesi, kişiliklerini geliştirmelerinde yeni yerleri ve yaşamları öğrenmelerinde ve sosyal ilişkilerini arttırmada en etkili yollardan biri olan bir turizm çeşididir

Av turizmi, Türkiye bazı coğrafi özellikleri yönünden av turizmi için elverişli ortamdır. Bazı kanunlar ve bakanlıkların koyduğu kurallar çerçevesinde ülkemizde yapılan bir turizm çeşididir

Yat turizmi, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz Türkiyeyi çevreleyen dört denizdir. Yatçıların her gece başka yerlere demir atmasını sağlar ve değişik koy, körfez ve plaj barındırır. Bu tarz yapılan turizm çeşidine yat turizmi denir. Türkiye'de yatçılık değişik bölgeden insanlar tanıyıp, değişik kültürler öğrenmede çok işe yarayan bir yöntemdir. Daha çok kuzeybatı yönünden esen hafif rüzgârlar yazları yatçılık için çok uygun bir zamandır. Bazı sahillerden yüksekliği 3000 metreyi bulan dağları seyretmek mümkündür.

Botanik turizmi, konaklama, beslenme, eğlence faaliyetleri ile gittikleri yerlerin bitki örtüsünü, bitki çeşitlerini, yöresel olayları izlemek için yapılan turizm çeşididir. Ülkemiz bitki çeşidi bakımından Avrupa'dan çok üstündür. Avrupa'da bulunmayan birçok endemik tür ülkemizde bulunur. Bu sayede çok sayıda botanik araştırmacı ülkemizi ziyaret edebilir.

Termal turizmi, Genel olarak sağlık ve eğlence için yapılan bir turizm çeşididir. Birçok çeşidi vardır. Kür; belli aralıklarla, sürekli uygulanan tedavi şeklidir.

Kaplıca tedavisi, yeraltı suları, topraklar ile uygulanan doğal tedavi yöntemidir. İçme kürleri mineralli sular ile kaplıcada veya yaşanılan yerlerde yapılan içme kürleri. Soluma uygulamaları, termal su zerrecikleri solunarak yapılan tedavi çeşididir. İlaç tedavisi, kaplıca tedavisi sırasında ilaç tedavisi de yapılası olayıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon; hastaya uygulanan elektrik tedavisi, egzersiz hareketleri, masaj ve diğer yöntemlerdir. Son olarak hidroterapi, termal su ile yapılan yıkama, dökme işlemidir.

Belli başlı olan turizm çeşitlerini yazdık. Bunların yanında birçok alternatif turizm çeşidi var ve bunların hemen hemen hepsi ülkemize ekonomik alanda katkı yapan turizm çeşitleridir. Bunlardan bazıları; su altı dalış, kuş gözlemciliği, inanç, hava, golf, ipek yolu turizmidir.
" } ] }