{ "title": "Üzüm Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Uzum-Cesitleri-13384.jpg", "date": "19.01.2024 10:53:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Üzüm Çeşitleri: Birçok alanda kullanılmasından dolayı oldukça kıymetli bir meyve olan üzüm, bağcılık bakımından oldukça elverişli bir meyvedir. Üzüm taze meyve olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda kurutularak hoşaf ve pastaların içerisinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda pekmez ve şarap yapımında kullanılan üzüm bu nedenle birçok çeşit de yetiştirilmektedir. Üzüm çeşitleri oldukça fazladır ve her biri farklı görüntüsü ve muhteşem tadı ile birçok kişi tarafından severek tüketilir. Üzüm diğer meyvelere göre daha fazla çeşide sahip olan bir meyvedir ve ülkemiz üzümün yetiştiği asmanın ana vatanı olmasından dolayı birçok yerde farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Üzüm A1, B2, C vitamini içermekle beraber kalsiyum, sodyum, potasyum ve demir açısından da son derece zengin bir meyvedir. Bu nedenle üzüm sağlık açısından tüketilmesi önerilen meyvelerin başında gelir.

En çok bilinen üzüm çeşitleri nelerdir?

Cardical, yuvarlak şekilde tanelere sahip olan bu üzüm muhteşem görüntüsüyle oldukça dikkat çeker. Salkımları oldukça iri olan cardical üzüm çeşidinin taneleri kırmızı ve morumsu renkte bulunur. Çekirdekli bir üzüm çeşidi olan bu üzümün diğer üzüm çeşitlerine göre taneleri daha az olur. Temmuz ortalarında ağustosa doğru olgunlaşmaya başlar.

Samancı çekirdeksizi, taneleri normal büyüklükte olan bu üzüm çok sık taneli değildir. Açık yeşil salkımları vardır. Elips biçimindeki taneleri ise sert ve az suludur. Samancı çekirdeksiz üzüm çeşidi ağustos ortalarına doğru olgunlaşma gösterir.

Razakı, açık sarı renginde olan bu üzüm çeşidinin salkımları oldukça iridir. Salkımlar çoğunlukla seyrek halde bulunur. Kokulu bir üzüm çeşidi olmayan razakı diğer üzüm çeşitlerine göre daha geç olgunlaşma özelliğine sahiptir. Ülkemizde İzmir, Aydın, Denizli de yetişirken aynı zamanda bu üzüm Mısır, Yunanistan ve Filistin gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir.

Merlot, kökeni Fransa olan merlot ülkemizde yeni tanınan üzüm çeşitleri arasında yerini alır. Yuvarlakta tanelere sahip olan merlot üzümü diğer üzüm çeşitlerine göre farklı bir renge sahiptir. Siyah anımsatan mavi renginde olan bu üzüm genellikle şarap yapımında kullanılır.

Ugni blanc, asitli bir yapıya sahip olmasından dolayı şarap yapımında sık tercih edilen üzümler arasındadır. Bu yüzüm beyaz şarap yapımında kullanılmaktadır. Kökeni İtalya'ya dayanan ugni blanc üzüm çeşidinin olgunlaşması eylüle doğru olur. Ugni blanc üzümünden yapılan şarabın alkol oranı ise diğer üzümlerden yapılan şaraplara göre daha fazla olur.

Mecabeasu, İspanya kökenli olan bu üzümün ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu üzüm çeşidi yeşil ve sarımsı tanelere sahip olmakla beraber zorlu şartlarda dahi yetişmeye elverişli bir üzümdür.

Trakya ilkeren, oldukça iri salkımlı bir üzüm olan Trakya ilkeren üzüm çeşidinin bir salkımı neredeyse bir kilo kadar gelir. Etli bir üzüm olan bu üzüm asma üzerinde oldukça uzun bir süre tazeliğini hiç kaybetmeden durma özelliğine sahiptir. Bununla beraber diğer üzüm çeşitlerine göre Trakya ilkeren çeşidi daha erken olgunlaşma gösterir.

Pembe gemre, adından da anlaşılacağı gibi pembe renkte tanelere sahip olan bu üzümün taneleri aynı zamanda oldukça iridir. Verimi oldukça fazla olmakla beraber salkımları da oldukça büyük olan bu üzüm çeşidinin tanelerinin orta sıklıkta bulunur. Ülkemizde en çok Denizli, Bergama, Bayındır ve Ödemiş de yetiştiriciliği yapılır. Olgunlaşma süresi ise eylül ayında gerçekleşir.

Çekirdeksiz asma üzümü, genellikle market ve pazarlarda oldukça sık karşımıza çıkan bu üzüm çeşidinin taneleri yeşil ve sarı renkte olur. Ufak yapıda oval şeklinde olan taneleri oldukça lezzetlidir ve çekirdeksiz olması tarafından diğer üzüm çeşitlerine göre daha çok sevilir.

Syrah, bu üzüm çeşidinin taneleri siyaha yakın denecek şekilde koyu renkte bulunur. Oval yapıda tanelere sahip olan syrah üzümü genellikle nemli ve bol yağış alan bölgelerde yetiştirilir. Şarap yapımında kullanılan bu üzüm genellikle şarap yapılmadan evvel 3 yıl kadar dinlendirilir.
" } ] }