{ "title": "Vantilatör Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Vantilator-Cesitleri-96766.jpg", "date": "20.01.2024 12:06:25", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Vantilatör çeşitleri; basınçlı hava akımı elde etmek için kullanılan elektrikli bir cihazdır. Çoğunlukla evlerde, büyük işyerlerinde, sinema ve tiyatro gibi büyük salonların havalandırılması için vantilatörlerden faydalanılmaktadır.

Vantilatör çeşitlerinden emici vantilatörler, kullanıldıkları alanda hafif bir boşluk oluştururlar. Faka basınçlı vantilatörler kullanıldıkları alanda hafif basınç fazlalığının meydana gelmesine sebep olmaktadırlar. Bu nedenle zararlı toz, duman ve gazları engellemek için emici vantilatörleri kullanmak uygun olacaktır. Ortama başka bir havanın girmesi istenilmeyen durumlarda basınçlı vantilatör kullanmak her zaman için iyidir.

Vantilatörün karşısında saatlerce durmanız size sağlık sorunları oluşturabilir. Bu yüzden başınızın bir metre uzağında olması gerekmektedir. Eğer bulunduğunuz ortamdan sıcak havanın çıkmasını istiyorsanız vantilatörü pencerenize doğru tutarak sıcaklığın odadan kısa sürede çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu koşulları sağlayarak evde serinlemeniz daha iyi olacaktır.

Vantilatör çeşitleri nelerdir?

Günümüzde vantilatörler, çeşitli özellikleri ile dikkat çekmeye başladı. Buharlı, sineksavarlı, iyonezerli, kule tipli, nemlendirici özellikli, uzaktan kumandalı çeşitleri bulunmaktadır. Bu modellerin içinde en fazla kullanılanı iyonizerli ve buharlı olan özellikli vantilatörlerdir.

İyonizer özellikli vantilatörler: Bulunduğu ortamdaki oksijen miktarını arttırmaktadır. Sigara, duman gibi kötü kokuların yanında küf, toz gibi alerjik özellikli bakterileri temizlemektedir. Özellikle uykusuzluk, stres gibi konularda da yardımcı olmaktadır. Özellikle astım rahatsızlığı olan hastalarda nefes açma ve ferahlık açısından faydalı olmaktadır.

Buhar özellikli vantilatörler: Bir su haznesi bulunan vantilatörlerdir. Vantilatör çalışmaya başladığı andan itibaren su haznesinde bulunan su buharlaşmaya başlar ve ortama yayılır. Bu özelliği sayesinde ortamı serinletir ve kuru havayı yok etmeye çalışır. Fakat buharlı vantilatörlerin tüm ortamı serinletme ve havanın nemlenmesini sağlamasını beklemek yanlış olur. Vantilatörlerin üfleme özellikleri 5 veya 6 metredir. Vantilatör çeşitlerinden olan buharlı vantilatörleri, kışın kuru havayı yok etmek için dahi kullanabilirsiniz. Sadece buhar özelliğini çalıştırarak bulunduğunuz ortamın nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

Kule tipli vantilatörler: Genellikle uzaktan kumandalı bir şekilde üretilmiştir. Ayarlanabilir rüzgâr eğilimi bulunmaktadır. Oda sıcaklığını gösteren bir ekranı bulunmaktadır. 8 saatlik zaman ayarı bulunmaktadır. Aynı zamanda geniş mekanlarda kullanım özelliği bulunmaktadır.

Ayaklı vantilatörler: Ayarlanabilir metal borusu ve rüzgâr eğilimi bulunmaktadır. İstediğiniz ortama taşıyarak, bulunduğu ortamın havalanması ve serinlemesi için yardımcı olmaktadır. Çoğunlukla 3 veya daha fazla çalıştırma konumları bulunmaktadır.

Tavan tipi vantilatörler: Ahşap şeklinde veya ahşap olmayan birçok modelleri bulunmaktadır. Ortamda bulunan sıcak havanın kısa zamanda dağılmasını ve serinlemesini sağlamaktadır.
" } ] }