{ "title": "Yağ Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yag-Cesitleri-14713.jpg", "date": "21.01.2024 13:29:56", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Yağ Çeşitleri; Yağlar canlılarda bulunan organik bileşiklerden biridir. Yapısında karbon, hidrojen ve oksijen atomu bulundurur. Karbon ve hidrojen oranı oldukça yüksek, oksijen oranı ise düşüktür. Yağlar enerji verici özelliğe sahiptir. Vücudumuzda 2. Dereceden enerji verici olarak kullanılır. Yağların yıkımı sonucu bol miktarda enerji elde edildiği için daha fazla enerji ihtiyacı olan canlılarda bol görülür. Kış uykusuna yatan canlılar, göçmen kuşlar bu canlılara örnektir. Yağlar büyüme ve gelişime yardımcı olurlar. Canlı vücudunda derinin altında toplanarak canlıya ısı izolasyonu sağlar. İç organların etrafını sararak darbelere ve mekanik etkilere karşı korur. Vücutta bulunan hormonların yapısına katılır. Yağlar bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilir.

Yağ Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Doymuş Yağlar: Bir yağ asidinin karbon zincirleri arasındaki bağlar tek bağ içeriyor ise doymuş yağ olarak adlandırılır. Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı yapıdadırlar. Hayvansal kaynaklı olan tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı bu gruba örnektir.

Tereyağı, erime sıcaklığı oda sıcaklığı olarak bilinir. Vücut sıcaklığında sıvı halen dönüşebilen yağdır. A ve D vitamini içeren, yapısında bol miktarda kolesterol bulunur. Süt veya ayrandan elde edilir. Tereyağı pastörize edilmiş olsa da bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Tereyağı uygun sıcaklıkta muhafaza etmek gerekir.

İç (Don) yağ, hayvanların iç organlarının etrafından elde edilen yağ çeşididir. Beslenme amaçlı kullanımı görülemez. Daha çok sabun ve alternatif tıpta kullanılır.

Kuyruk yağı, bu yağ koyunun kuyruğundan elde edilir. Yemeklere lezzet vermesi amacı ile kullanılır. Besin değeri tereyağı kadar yüksek değildir.

Doymamış Yağlar: Bir yağ asidinin karbon zincirleri arasındaki bağlar çift bağ içeriyorsa doymamış yağ olarak adlandırılır. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar. Bitkisel kaynaklı olan yağ çeşitleridir. Zeytinyağı, mısır yağı, soya yağı gibi birçok yağ çeşidi bulunmaktadır.

Zeytinyağı, bitkisel yağlardan en önemli yağ çeşidi olarak bilinir. Elde edildiği zeytinin yağ oranına ve rengine göre kalitesi değişir. Zeytinyağı kemik gelişiminde, eklem romatizmasına, bağırsak kanserine ve mideyi koruyucu özelliğe sahiptir. Zeytinyağı kapalı ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Çünkü ışık ve sıcaklıktan çok çabuk etkilenerek yapısı bozulabilir.

Soya yağı, soya fasulyesinden elde dilen yağ çeşididir. Bu yağ çeşidi fosfor bakımından zengin yapıya sahiptir. Kalp rahatsızlıkların da kullanılan yağ çeşididir.

Margarin; Oda sıcaklığında sıvı halde olan bitkisel kaynaklı doymamış yağın fabrikasyon ortamında hidrojen tarafından doyurularak elde edilmesi sonucu meydana gelen yağ çeşitleri arasındadır. Sıvı halden katı hale geçişi sağlanmış olur.
" } ] }