{ "title": "Yangın Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yangin-Cesitleri-43735.jpg", "date": "21.01.2024 22:10:44", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Yangın Çeşitleri, Yangın, yanabilen maddelerin çevresine farklı oranlarda ısı ve ışık yayarak kontrol dışı yanmasıdır. Yangının başlaması ve sürmesi için yanıcı madde (Yakıt), yakıcı madde (Oksijen) ve tutuşturmanın bir araya gelmesi gerekir. Yangının ilk safhasında doğru müdahalenin yapılması için o bölgede oluşan yangın tipinin bilinmesi gerekir.

Yangın Çeşitleri

A Sınıfı: Katı madde yangınlarıdır. Adi yangınlar da denir. Odun, kömür, kâğıt, pamuk, tahta vb. Katı madde yangınlarına örnektir. Sıvı söndürdücü ve kuru kimyevi tozlu söndürdücüler kullanılabilir. En iyi söndürme su ile yapılır.

B Sınıfı: Sıvı madde yangınlarıdır. Benzin, yağlar, yağlı boyalar, katran, alkol, tiner vb. Maddeler örnektir. B sınıfı maddeler özellikleri olarak korsuz ve alevli yanarlar. Temel söndürme yöntemi köpüktür.

Not: B sınıfı yangınların üzerine su atılmaz.

C Sınıfı: Gaz halindeki yanıcı madde yangınlarıdır. Doğalgaz, LPG, amonyak, hidrojen vb. Gazların yangınlarını kapsamaktadır. Önce gaz akışını kesmek gerekir. Halokarbonlu ve kuru kimyevi tozlu söndürdücüler kullanılabilir.

D Sınıfı: Hafif metal yangınlarıdır. Alüminyum, çinko, sodyum, potasyon vb. Madde yangınlarını kapsamaktadır. Korlu ve alevsiz yüksek sıcaklıkta yanarlar. Boğarak söndürürler ve kesinlikle su kullanılmaz. D sınıfı yangınların söndürme maddesi alkali borat bazlı D tipi kuru kimyevi tozdur.

Elektrik yangınları E Sınıfı yangın grubuna girmektedir. Elektrik bir yangın çeşidi değildir ancak yangın sebebidir. Elektrik yangınlarını söndürmede kuru kimyevi toz veya CO2 içerikli YSC kullanılmalıdır. Kesinlikle su kullanılmaz.
" } ] }