{ "title": "Yazı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yazi-Cesitleri-82212.jpg", "date": "19.01.2024 15:15:01", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Yazı çeşitleri, yazının kurum, kuruluşlarda hazırlanan resmi ve özel yazışmalar için yapılan gruplandırma ve yazının biçim-özelliklerine göre yapılan gruplandırma olarak iki ana başlıkta incelenebilir.

Kurum ve Kuruluşlar İçin Yazı Çeşitleri

Resmi Yazılar: Kendi içinde 12 gruba ayrılan bu yazı çeşitleri resmi kurum ve kuruluşlar arasındaki yazışmalarda kullanılır. Bu tür yazışmalarda uyulması zorunlu biçim ve üslup kuralları vardır.

Dilekçe, rapor (Kişisel rapor, ortak veya heyet raporu, yapılan işin mahiyetine göre raporlar), tutanak (Zabıt), form yazıları, sözleşme, şartname (İdari şartnameler, teknik şartnameler), tezkere, müzekkere, mazbata, genelge, vekaletname ve diğer resmi yazılar (Mezuniyet belgeleri, not dökümü-transkript, başarı belgesi, muvaffakat belgesi, izin belgesi, görevlendirme, soruşturma yazıları gibi), resmi yazılardır.

İş Yazıları (Mektupları): Kişiler ve kurumlar arasındaki ticari yazışmalarda kullanılan bu yazı çeşitleri; sirküler, basılı reklam mektupları, satış mektupları, istek mektupları, başvuru mektupları, sipariş mektupları, teşekkür mektupları, tekit, teyit, kredi mektupları, tahsilat-ödeme takip mektupları, red/kabul mektupları ve değerli kâğıtlar (Noter kağıdı, beyanname, protesto belgesi, kira sözleşmesi, pasaport, yabancılar için ikametgah tezkeresi, evlenme cüzdanı, nüfus cüzdanı, bono kağıdı, sürücü belgesi, trafik çalışma karnesi, fatura) olarak sınıflandırılır.

Özel Yazılar: bu yazı çeşitlerinde uyulması gereken kurallar yoktur, kişinin isteğine bağlı olarak nasıl yazılacağı belirlenir. Özel yazılarda dikkat edilecek husus, uygun bir dil kullanılmasıdır. Özel yazılar; özel mektuplar (Tebrik, teşekkür mektupları, taziye mektupları, davetiyeler) gayrı resmi notlar, memorandumlar, ilanlar, öz geçmiş ve referanslardır.

Biçin Özelliklerine Göre Yazı Çeşitleri

Yazıda bir diğer çeşitlendirme, yazının biçim-form ve özelliklerine göre yapılan çeşitlendirmedir. Bu tür çeşitlendirmede yazı önce 3 ana gruba ve bu gruplarda kendi içinde farklı sınıflandırmaya tabi tutularak başka gruplara ayrılırlar. Şöyle ki;

Edebiyatla İlgili Yazı Çeşitleri (Yazınsal)
Öğretici ve Bilgilendirici Yazı Çeşitleri
Gerçek Yaşamdan Söz Eden Yazı Türleri
" } ] }