{ "title": "Yazılım Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yazilim-Cesitleri-51822.png", "date": "21.01.2024 00:12:27", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Yazılım çeşitleri, günümüzde elektronik alet artışına bağlı olarak çok yaygınlaşmış ve gün geçtikçe daha da geliştirilen durumlardandır. Yazılım çeşitleri, kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterse bile daha çok günümüzde bilgisayarlar ve robotlarda kullanılmaktadır. Aslında genel olarak bakıldığında yazılım çeşitleri insan hayatının her yerindedir. Öyle ki akıllı ev sistemlerinde bulunan duşa kabinlerden, araçların motorlarına kadar birçok alanda yazılım çeşitlerinden faydalanılmaktadır. Yazılımlar, tamamen bir beyin üzerine yerleştiği için diğer bir zararlı yazılımın etkisi altında çalışamazlar. Bu nedenle yazılım çeşitlerinin kullanım alanına göre korumalarının yapılması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde üç farklı yazılım türü kullanılmaktadır. Bu yazılım türleri içeride daha birçok özelliklere sahip olsa bile genel bir şekilde üç farklı tip olarak değerlendirilmektedir. Yazılım çeşitlerinin tümünde aslında olumsuz olarak diğer yazılımlardan etkilenme durumu vardır. Bu nedenle yazılım çeşitlerinden herhangi birinin kullanılması durumunda bu yazılımların korunması için ayrıca bir yazılım gerekli olacaktır.

Yazılım türleri

İşletim sistemlerinde kullanılan yazılım türü: Zaten en çok kullanılan yazılım türü bu yazılımdır. İşletim sistemleri günümüzde tabletler, telefonlar ve özellikle de bilgisayarlar üzerinde kullanılmaktadır. Bu teknolojik aletlerin power tuşuna basıldığı andan, akım tekrar kesilene kadar ki ana kadar yazılımlar sayesinde işlemler yapılmaktadır. Bu yazılımlar genel olarak sistemin çalışması için olmazsa olmazlardandır. Cihaz çalışır çalışmaz bu yazılımlar devreye girerek otomatik olarak belleğe verileri yükler. Bu şekilde de sistem rahat bir şekilde çalışır. Bu yazılım türleri olmasaydı, cihaz içerisinde bulunan donanımların çalışması mümkün olsa bile veri alışverişi yapılamayacağı için birçok zaman bu sistemin çalışması mümkün olmayacaktı. Bu yazılım türlerine örnek olarak android yazılımlar, ios yazılımlar, windows, pardus, macos ve linux gibi farklı yazılımlar ortaya konulabilir. Bu yazılımların hızları ve kullanımı tamamen değişkenlik gösterdiği için tamamen kişinin zevkine bağlı olarak seçilebilir. Burada cihazın kullanım amacı ve hızı da dikkate alınmalıdır.

Uygulama yazılımlar: Yazılım çeşitleri arasında en sık kullanılanlardan biri olan ve genellikle işletim sistemi yazılımlarına bağlı olarak çalışan bu yazılım türü, yine daha çok bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi aletlerde kullanılmaktadır. Bu yazılımlar, uyumlu oldukları entegre ile çalıştığı için tek başına herhangi bir işleve sahip olmazlar. Genellikle uygulama yazılımlar, diğer birçok işletim sistemine uygun olarak yazıldığı için birçoğunda rahat bir şekilde çalıştırılabilir. Uygulama yazılımlarına örnek olarak office programları, photoshop programları, oyunlar ve flaş player gibi programlar örnek verilebilmektedir.

Programlama yazılımları: Son olarak yazılım çeşitleri arasında önemli bir yeri olan programlama yazılımları hem işletim sistemlerinin hem de uygulama yazılımlarının yapılmasında kullanılmaktadır. Tamamen profesyonel bir yazılım olan bu yazılımlarla oluşturulan yazılımlar tamamen uyumlu olarak oluşturulur. Elektronik ya da teknolojik aletler içerisine yüklenmesi ile rahat bir kullanıma hazır olmaktadır. Genel olarak bakıldığında günümüzde kullanılan birçok program için bu yazılım çeşitleri şarttır. Bu yazılım çeşidine örnek verilecek olursa java, pascal, Visual Basic gibi yazılımlar belirtilebilir.
" } ] }