{ "title": "Yemek Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yemek-Cesitleri-33869.jpg", "date": "21.01.2024 01:56:10", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Yemek çeşitleri, hayatımızda belki de ne çok yer alan konulardan biri olmaktadır. Yemek hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olmaktadır. Bu yüzden yemek sektörü ve yemek çeşitleri de hızla değişmektedir. Dünyada her ülkenin kendine has yemek kültürleri bulunmaktadır. Tüketim şekline göre ise yemek çeşitleri ayrı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

Sulu yemekler: Sulu yemekler bizim yemek kültürümüzün önemli bir parçası olmaktadır. Yapılan yemeğe ekmek bandırarak yemekte ayrı bir keyif tabi. Sulu yemeklerin bizim için avantajı genelde sebze ürünleri de kullanıyor olmamızdan ötürü lifli gıda da tüketmiş olmaktayız. Yemek çeşitleri içerisinde sulu yemekler en fazla yapılan çeşit olmaktadır. Birçok lokantanın vitrinlerinde çeşit çeşit sulu yemekler görmüşsünüzdür. Sulu yemekler içerisinde en fazla yaptığımız yemekler ise kuru fasulye, taze fasulye, nohut, bezelye, yeşil mercimek, patates yemekleri ve sulu et yemekleri gelmektedir. Sadece sebze ile yaptığımız yemeklerin içerisine artı olarak kattığımız tavuk ve et ürünleri de daha fazla lezzetli hale gelmesini sağlamaktadır.

Zeytinyağlılar: Zeytinyağlı yemekler yemek çeşitleri içerisinde daha çok hafif beslenenlerin tercih ettiği tür olmaktadır. Özellikle yaz aylarında aşırı yağlı tüketim yapmak istemeyenler akşam eve geldiğinde bir tabak zeytinyağlı yemek yiyerek daha rahat hissetmektedirler. Zeytinyağlı yemekler kalori olarak da düşük değerlere sahip olduğu için düşük kalorili beslenenler, kolesterol sorunu yaşayanlar ya da et ürünlerini fazla tüketmek istemeyenler için ideal bir seçim olmaktadır. Yemek çeşitleri içerisinde önemli bir yere sahip olan zeytinyağlılar restoranlarda ana yemekten önce başlangıç olarak da verilebilmektedir. Kültürümüzde en çok tükettiğimiz zeytinyağlılar enginar, fasulye, bezelye, bakla, börülce, bamya, karnabahar, brokoli ve pırasa olmaktadır.

Izgaralar: Izgara yemekler dendiği zaman hep aklıma mangal gelmektedir. Sanırım mangal kültürü çok fazla olan bir toplum olduğumuz için akılda böyle yer etmiş. Tavuk, kuzu ya da et ürünlerini ızgara olarak değil de mangalda tükettiğimiz zaman ayrı bir keyifli olmaktadır. Restoranlarda ana yemek olarak çokça tavuk ızgara (But ya da göğüsten), ızgara bonfile, ızgara antrikot, kuzu şiş, dana şiş, tavuk şiş, kuzu ve kuzu pirzola yer almaktadır. Ayrıca bölgesel olarak yemek kültüründe yer alan Adana ve Urfa, Doğu bölgesinin acılı kebapları da ayrı bir öneme sahip olmaktadır. Yemek çeşitlerinden ızgara yemeklerini evlerde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Özel tasarlanmış ev tipi ızgaralar aynı keyfi evde yaşamanıza olanak sağlamaktadır. Ancak ızgara yemekleri sürekli tüketildiği zaman kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki oluşturabilmektedir. O yüzden yüksek kolesterolü olanların bu tür yiyecekleri haftada iki tüketmesi daha sağlıklı olmaktadır.

Et yemekleri: Yemek çeşitleri içerisinde et yemeklerinin ayrı olarak yer almasının nedeni hem içlerinde sebze olmayan yemekler hem de ızgara yapılmayan yemekler olmasından kaynaklanmaktadır. Tavuk sote, et sote, kuzu kavurma gibi yemekler direk olarak et yemekleri kategorisinde yer alması gereken yemek çeşitleri olmaktadır. Mesela yaptığınız bir kavurmayı sadece pilavın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Yanında da ayran on numara olur.

Makarnalar: Yemek çeşitleri içerisinde yine kendi başına yer alan yiyeceklerden olmaktadır. Makarnalar ana yemeklerin yanında garnetür olarak tüketilebileceği gibi kendi başına özel karışımlar yapılarak da tüketilebilmektedir. Özellikle tavuklu, etli ya da kıymalı makarna çeşitler zirvede yer almaktadır.

Salatalar: Yemek çeşitleri içerisinde hafif olarak tükettiğimiz ürünler olmaktadır. Yine rejim yapanlar ya da sağlıklı beslenmek istiyorum diyenler için ilk tercih edilecek yiyeceklerdendir. Salatalar artık patates salatası, çoban salata ya da mezelerin dışında çeşitlere sahip olmaktadır. Salatalara talep arttıkça çeşitleri de çoğalmaktadır. Özellikle ton balığı salatası, füme somon salata, hellim peynirli salata, ege salatası, tavuk salatası, Asya usulü yapılan salatalar önemli bir yer oluşturmaktadır. Bu salataları için artı olarak kullanacağınız sos çeşitleri de mevcut olmaktadır.

Kahvaltılıklar: Yiyecek bir şeyler olarak düşünüldüğü zaman kahvaltılıklar da yemek çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Tost çeşitleri, omlet çeşitler, menemen, kavurmalı yumurta, kahvaltı tabakları bu çeşidinin seçenekleri olmaktadır. Hatta kahvaltıda tüketeceğiniz kızarmış sosis, sucuk, jambon, hindi füme, tavuk jambon ve salam gibi ürünler artı seçenekler olmaktadır.

Fast food gıdalar: bu beslenme şekli maalesef hatamızda olumsuz bir yer teşkil etmektedir. Yemek çeşidi olarak çok ayrı bir kategori içerisinde yer aldığını düşünmekteyim. Adından da anlaşılacağı üzere bu gıdalar hızlı yemek yeme ihtiyacı olanların tercih ettiği yiyecekler olmaktadır. Ne kadar kalori oranlarının bir öğün için normal olduğunu savunsalar dahi şeker oranları yüksek olmaktadır. Yanında içilen gazlı içecekler ve yenile patates kızartması cabası. Fast food gıdalar maalesef diğer yemek çeşitlerinin hayatımızda var olan yerini zayıflatmaktadır. İnsanlar artık evlerinde yemek yapmaya üşenir hale gelmektedir.

Gördüğünüz gibi yemek çeşitleri oldukça dallı budaklı olmaktadır. Bunların dışında diğer ülkelerin yemekleri de menülerimizde yerlerini almaktadır. Özellikle Uzak doğu mutfağının yemekleri ciddi oranda tercih edilmektedir. Sizlere şimdiden afiyet olsun. Can boğazdan gelir demeyin az tüketin.
" } ] }