{ "title": "Yılan Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yilan-Cesitleri-85942.jpg", "date": "19.01.2024 23:48:36", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Yılan çeşitleri, Bazı adalar ve Antartika hariç dünyanın birçok yerinde yaşamaktadırlar. Dünya'da 15 familya 456 cins ve 2900 türü vardır. Yılanlar sürüngenler sınıfındandır. Boyları ortalama olarak 10 cm ile 7,6 metre arasında değişmektedir. Anadolu'da neredeyse 47 yılan çeşitleri bulur. Ayrıca bu yılanların birçoğu zehirsizdir. Yılan zehrini savunma amaçlı olarak kullanmaktadır. Avının kontrolünü sağlamak ve öldürmek için kullanırlar. Zehri bulunmayan yılanlar avını yakaladığı zaman sıkarak öldürür veya canlı olarak yerler. Vücut yapıları uzun, dar ve ayakları yoktur. Ne kadarda dar yapılı bir vücuda sahip olsalar da iç organlarının dizilimi kusursuzdur. Börek gibi iki tane olan organlar üst üste gelecek şekilde yerleşmiştir. Ayrıca tek olarak bulunana akciğer ise işlevsel görevi görür. Vücudunun dış kısımlarında pullar vardır. Kafa tasında birden çok eklem bulunmaktadır. Kendinden büyük olan avları yutmasının hareketli çene yapılarına borçludurlar. Oldukça iyi yüzücüdürler. Yılanlar denizde, ağaçlarda, yer altında ve mağarada yaşarlar. Ayaklarının bulunmaması bir sorun olmamaktadır.

Yılan çeşitleri

Kobra yılanı: Boyları 2-5 metre olarak değişmektedir. Ana vatanları Asya ve Afrika'dır. Vücut yapısında baş kısmında kaburga bölümünün desteklendiği kapüşon bulunmaktadır. En bilindik naja yılan ve şah kobra türüdür. Bu yılan türünün hepsi zehirlidir.

Engerek yılanı: Boylarının uzunlukları 50-60 cm olmaktadır. Boyları ufakta olsa oldukça zehirli bir yılan cinsidir. Dünyada her yerde rahatlıkla görülmektedir. Anadolu'da görülen ise lebetina engereği ve Akdeniz kum engereği olarak iki türü bulunur. Anadolu'da genellikle güney ve Akdeniz bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler.

Çıngıraklı yılan: Yılan çeşitleri içerisinde en zehirli olan türdür. Boyları 50 cm ile 2 metre arasında değişmektedir. Ana vatanları Kuzey Amerika'dır. Adında da anlaşılacağı gibi çıngırakları vardır. Bu çıngırak kuyruklarının ucu da bulunmaktadır.

Montpellier yılanı: Yaşadıkları yer Fransa'nın güney kısmıdır. Buralarda genellikle fundalık ya da maki gibi bitkilerde yaşarlar. Ayrıca Batı Avrupa'da bulunan en büyük yılan türüdür. Boylarının uzunluğu 1.5-2.5 metre arasında değişiklik göstermektedir.

Yakalı yılan: Yakalı yılanlar genellikle su kenarlarında yaşamlarını sürdürürler. Oldukça iyi yüzücülerdir. Dünyada en fazla Anadolu ve Avrupa'da yaşayan bir türdür. Boyları 50-70 cm arasında değişkenlik gösterir. Avları çoğunlukla su içerisinde yaşayan kurbağalardan (Amfibyum) besin ihtiyacını karşılar. Yakalı yılanlar yumurtalarını genellikle otların üstüne bırakırlar.

Boa yılanı: Boa yılanı Tropikal Amerika'da yaşarlar. Boylarının uzunluğu 1-5 metre arasında değişir. Bu yılan türü zehirsizdir. Avını yakaladığında sıkarak ölmesini sağlar. Bu şekilde beslenir. Boa yılanı yumurta bırakarak değil de doğum yaparak çoğalır.

Piton: En uzun yılanlardan biri olan piton avını yakaladığında sıkarak öldürür. Sonra avını direk yutar. Boyları 4-10 metre arasındadır. Pitonların iki türü bulunmaktadır. Bunlar tropik Asya bölümünde yaşayan kafesli piton, diğeri ise Afrika'da bulanan seba piton cinsidir.

Anakonda: Yılan çeşitlerin içinde en büyük olan türdür. Boylarının uzunluğu 6-10 metre arasında değişmektedir. Yaşam yeri Amazonlardır. Anakonda yılanın zehri bulunmamaktadır. Avlarını sıkarak öldürürler. Genellikle su kenarına su içmek için gelen memeliler ve kuşlar ile beslenmektedir.
" } ] }