{ "title": "Yumurta Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Yumurta-Cesitleri-64624.jpg", "date": "21.01.2024 05:24:30", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "Yumurta çeşitleri; kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş olan embriyoyu koruyup muhafaza etmek için ürettikleri, oval ya da yuvarlak olarak yumurtladığı, organik cisme yumurta denir. En yaygın olan ve Dünyaca bilinip besin olarak kullanılan tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası ister tek başına ister yemeklerde ya da çiğ olarak tüketilir.

Çocuk gelişimi için oldukça faydalı olan yumurta ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına yani kolesterole neden olduğundan tüketimi azaltılmaktadır. Ancak çocuk gelişimi için günde bir tane taze yumurta tüketmeyi asla ihmal etmeyelim. Çünkü yumurta içerisindeki zengin proteinler vücudumuzun üretemediği pek çok amino asidi bünyesinde barındırır. Bunun yanında bünyeyi yormadan sindirimi kolaydır. Aynı zamanda vücutta proteinlere dönüştürülür.

Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri

Neredeyse bütün kanatlı hayvanların yumurtaları besin olarak tüketilmektedir. Ancak keklik yumurtası, bıldırcın yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik açıdan da değeri yüksek olan yumurta çeşitlerindendir. İnsanın biyolojik yapısına faydalı birçok vitaminle dolu olan yumurta yüksek besin değerine sahip beslenme ürünlerimiz arasındadır. Tabi böyle düşününce yumurtaya ulaşılması kolay gibi görünebilir. Ancak üretiminden nakliyesine gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Tabi ki bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, rengine ve ağırlığına göre ayrıma tabi tutulur. Bizlerin mutfağımızda besin olarak kullandığımız yumurta tabi ki ağırlıklı olarak tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte son zamanlarda keklik ve de bıldırcın yumurtası da önemli besin kaynakları arasında yerini alarak büyük önem taşımışlardır.

Protein açısından oldukça zengin olan yumurta, çift sarılı yumurta, çiftlik yumurtası, damızlık yumurta ve de köy yumurtası gibi ayrımlara da tabi tutulur.

Renklerine göre yumurta çeşitleri

Yumurta renklerinin farklılığı yani oluşumu tavuğun genetik yapısıyla alakalıdır. Yumurtanın rengi kanatlı hayvan gurubunda üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşur. Ancak yumurtanın rengi de kabuğu da yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar oluşmaz.

Yumurta renkleri genel olarak

Açık kahverengi; Tüy renkleri gri, sarı, kahverengi ve kırmızı; ibiği ve kulak memeleri kırmızı renk olan tavukların yumurtaları kahverengi renktedir. Bu tavuklarda safra daha yoğun salgılandığından yumurtaları kahverengidir. Çünkü yumurta kabuğunun kahverengi olmasını sağlayan safradır. Kan hücrelerindeki biyolojik değişim ile bu renk ortaya çıkar. Yumurtası kahverengi olan tavuklar beyaz yumurtalı tavuklara göre daha fazla besine ihtiyaç duyduklarından pek fazla ekonomik değillerdir. Daha sert yumurta kabuklarına sahiplerdir. Kahverengi yumurtanın besin değeri ise neredeyse beyazla aynıdır. Sadece lezzet olarak biraz daha lezzetlidir.

Beyaz yumurta; Kulak memeleri ve tüyleri beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta yaparlar. Beyaz Yumurtanın kabuğu kahverengi yumurtaya göre daha ince yapıdadır. Fakat genç olan tavukların yumurtaları sertlik olarak biraz daha serttir.

Bir de mavi renkte olan yumurta vardır. Bu yumurtalar ise paskalya tavuğuna aittir. Bu renkte olmasının sebebi ise pigmentlerdir. Bu türdeki pigmentler safra oluşumunda ortaya çıkmakta olan atıklardır.

Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri

Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların ilgisini daha çok çekmektedir. Ancak üretim maliyeti çiftlik yumurtasına göre daha yüksek olduğundan çiftlik yumurtası kullanımını daha çok artırmaktadır. Ağırlıklarına göre de yumurta çeşitlendirilirken Kılavuz, Yarka ve Piliç yumurtalar ortalama 24 haftalık tavuklardan elde edilir. Yine ana, Eski ana yumurtaları 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasındaki tavuklardan elde edilir. 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan ise Duble yumurta elde edilir. Çiftliklerde üretilmekte olan tavuk yumurtasını çeşitlendirirken ilk ayrımı ağırlıklarına göre yaparlar.

67 gram ve daha üzeri ağırlıktaki yumurtalar Duble.

67-62 gram arasında olan yumurtalar yeni anaç yumurta.

62-58 gram arasında olan yumurtalar eski anaç yumurta.

58-53 gram arasında olan yumurtalar yarka yumurta.

53-48 gram arasında olan yumurtalar piliç yumurta.

48-42 gram arasında olan yumurtalar kılavuz yumurta olarak ayrıştırılır.
" } ] }