{ "title": "Zarf Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Zarf-Cesitleri-87917.jpg", "date": "21.01.2024 14:54:43", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Zarf çeşitleri: Türkçe'nin en önemli konularından biri olan zarflar öğrenciler tarafından pek fazla sevilmemekte ve sorularda pek fazla yapılmamaktadır. Konu olarak zarflar dil bilgisi kuralları arasında yerini almaktadır. Zarflar oldukça geniş bir konuya sahiptir. Hem zarf çeşitleri olarak hem de alt başlıklar yönünden oldukça zengin bir yapıya sahip olan zarfları inceleyeceğiz. Zarf; zarflar Türkçedeki sözcük gruplarına gelerek onları farklı yönlerden niteleyen ve derecelendirme yapma görevini üstlenen bir yapıya sahiptir. Zarflar fiillerden önce gelerek onları durum, zaman, azlık çokluk yani miktar yönünden ve soru yolu ile belirten sözcüklerdir. Zarflar sıfatlarda olduğu gibi fiilin hemen önüne gelerek onları nitelenme görevinde bulunur. Çeşitli alt başlıklar halinde inceleyeceğimiz bu konuyu öncelikle şematize edelim daha sonrasında ise tek tek zarf çeşitlerini inceleyelim.

Zarf çeşitleri

Durum zarfları: Zarf çeşitlerinden ilki olan durum zarflarına hal zarfları da denilmektedir. Durum zarfları fiilleri durum bakımından niteleyen sözcüklerdir. Durum zarfını bulmak için fiile nasıl sorusunu sormak yeterlidir.

Örnek: bu akşam eve yalnız döndü. (Nasıl döndü=yalnız buradaki durum zarfı yalnızdır.)
Zaman zarfları: Adından da anlaşılacağı üzere fiillerin ne zaman gerçekleşeceği hakkında bilgi verir. Zarf çeşitlerinden biri olan zaman zarfları diğer zarflara oranla daha kolaydır. Çünkü genel olarak cümledeki fiile sorulan ne zaman sorusu bize bilgi verecektir.

Örneğin

Sana pazartesi gününden beri ulaşamıyorum.

Dün onunla birlikte sinemaya gittik.

Yarın okullar tatil olacak.

Seninle akşamleyin teravih namazını kılmaya gidelim.

Yer-yön zarfları: Zarf çeşitlerinden biri olan yer yön zarfları fillerin yerini ve yönünü belirten sözcüklerdir. Genel olarak kişinin gidip göreceği ya da yöneteceği yerler hakkında bilgi verir. Yer yön zarfının olduğu cümlelerde genel olarak içeri, dışarı, aşağı, yukarı gibi sözcükler yer alır.

Örneğin: Çocuk pencereden dışarı baktı-Müşteriye para vermek için aşağıya indi.

Miktar zarfı: Genel olarak Türkçedeki miktar zarfları fiilleri miktar ve ölçü bakımından belirten ve niteleyen sözcüklerdir. Bir cümledeki miktar zarfını bulabilmek için \"ne kadar\" sorusunu sormak gerekmektedir.

Örneğin

Pazardan beş kilogram elma aldı.

Ben iki saat uyuyacağım.

Tabağına çok az yemek aldı.

Soru zarfları: Adından da anlaşılacağı üzere soru zarfları cümledeki soru sözcüklerini bulmak için kullanılır. Zaten diğer zarflarda olduğu gibi cümledeki bulunmak istenen zarf çeşidini bulmaya yardımcı olur.

Örneğin

Otobüsün saat kaçta kalkacak?
Yarın nereye kadar yürüyüş yapacaksınız?
Bu olanlar neden bizim başımıza geldi?
Yazılılardan toplamda kaç puan aldın?
" } ] }