{ "title": "Zeytin Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Zeytin-Cesitleri-46285.jpg", "date": "19.01.2024 18:25:32", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "Zeytin çeşitleri; Zeytin, boyu 10 metreyi bulan, sık dallı, yaprakları hiç dökülmeyen bir ağaçta yetişen meyvedir. Yaprakları her daim yeşil kalır ve hiç kurumaz. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında daha çok yetişir. Ayrıca kahvaltıların baş tacı olmazsa olmazıdır zeytin. Üzerine pul biber ve limon eklenerek harika bir tat elde edilir. Bunlar dışında zeytinin yağı da çok değerli ve sağlıklıdır.

Zeytin ayrıca eskilerden beri bereket ve bolluğun simgesi olarak bilinir. Bu çok lezzetli ve sofraların vazgeçilmezi zeytinin de çeşitleri vardır.

Türkiye'deki zeytin çeşitleri

Büyük topak ulak zeytin: bu zeytin çeşidi çok iri ve yuvarlaktır. Son derece etli ve lezzetli olan bu zeytin, Adana, Mersin ve İskenderun bölgelerinde yetişir.

Ayvalık zeytini: Türkiye'nin en iyi ve en kaliteli zeytinlerinden birisidir. Çanakkale, Antalya, İzmir ve Mardin bölgelerinde yetişir.

Gemlik zeytini: Orta irilikte koyu siyah renkte olan bir zeytin çeşididir. Dünyanın en iyi salamuralık zeytin türlerindendir. Adıyaman, Adana, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Manisa ve Zonguldak illerinde yetişir.

Çakır zeytin: Yağlık bir zeytin çeşididir. Oldukça verimli bir ağacı vardır. Yeşil olanları sofralarda değerlendirilir. İzmir bölgesinde yetişir çakır zeytin.

Çelebi zeytin: Çok iri ve etli bir zeytindir. Orta derecede verimli bir ağaca sahiptir. Kocaeli, İznik, Bilecik ve Gölcük bölgelerinde yetişir.

Domat zeytin: Çok irice etli bir zeytin çeşididir. Genellikle sofralık zeytin olarak değerlendirilir. Ağacına çok iyi bakılması gerekir aksi halde verimi düşer. Manisa, İzmir ve Aydın bölgelerinde yetişir.

Uslu zeytin: Meyvesi orta iriliktedir. Mor ve siyah arası bir renge sahiptir. Yağ oranı çok yüksek olduğundan yağlık olarak değerlendirilir. Muğla, Manisa ve İzmir bölgelerinde yetişir.

Memecik zeytin: bu zeytin çeşidi iri ve iri çekirdeklidir. Hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilir. Denizli, Aydın, İzmir, Kahramanmaraş, Muğla, Sinop ve Antalya bölgelerinde yetişir.
" } ] }