Fosil Çeşitleri Fosil çeşitleri, canlıların ölmesi ve üzerinden uzun bir zaman geçmesi ile oluşan kalıntılara verilen isimdir. Fosil çeşitleri biriken maddeye göre adlandırılmaktadır. Genellikle sınıflandırması bitki fosilleri ya da hayvan fosilleri olarak yapılmaktadır. Genellikle oyuk, çukur şeklinde olan yeryüzü şekillerinde birikirler. Bu biriken maddeler yüz yıllar geçtikten sonra kullanılabilir hale gelirler. Fosil çeşitleri nelerdir? - Sert kömürler: Nemli ve külsüz fosil çeşididir. Ayrıca 5700 kcal/ kg üzerinde büyük enerji değerine sahip olan kömürdür. Üç alt sınıfa ayrılır. Bunlar uçucu madde içeriği, birim enerji değerinin ve kömürleşmedir. Taş kömürü ve antrasit en önemli iki sınıfıdır.
- Antrasit: Fosil çeşitlerinden en eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Bu fosilin meydana geliş tarihi yaklaşık 300 milyon yıl öncesine dayandığı düşülmektedir. Ayrıca antrasitte ki karbon yüzdesi 90- 95'i bulmaktadır.
- Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber 200- 250 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir karbon yüzdesi 80- 90 bulur.
- Kahverengi kömürler: Nemli ve külsüz fosildir. Ayrıca enerji değeri sert kömürden azdır. Enerji değeri yaklaşık 5700 kcal/kg altındadır. Toplam nem içeriği ve birim enerji değerine göre alt sınıflara ayrılırlar.
- Linyit: Daha oluşumu tamamlamamış kömürdenlerdir. Yaklaşık 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başladığı düşünülmektedir. Ayrıca linyitte su ve bu arada birçok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi 65- 70 kadardır. Linyit sahaları ülkemizde geniş bir yayılım göstermektedir. Bu sahalarda ki linyit kömürün ısıl değeri 1500 kcal/ kal arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizdeki toplam linyit rezervinin yaklaşık %68'i düşük kalorili fosillerden oluşmaktadır. Ayrıca linyit fosillerin tümü aynı ısıl değere sahip değildir. Örneğin linyit fosilinin %23.5' i 2000-3000 kcal/kg arasında, %5.1'i ise 3000- 4000 kcal/kg arasında ve %3.4'lük kısmıysa 4000 kcal/kg üzerinde ısıl değerlere sahiptir. Ülkemizde linyit genelde enerji elde etmek amacıyla termik santrallerde Demir- Çelik sanayisin de ve şeker fabrikalarında kullanılan bir fosil çeşididir.
- Turba: Daha çok bataklık yerlerde rastlanan en genç fosil çeşitleridir. İçindeki su miktarı yüksektir karbon yüzdesi ise 60'ı geçmez. Düşük ısı değerine sahip olması ve iyi yanmaması nedeniyle ekonomik değeri de düşüktür. Turba 1000 kcal/kg ve altında linyit 1000-5700 kcal/kg ve taş kömürü 5700-7000 kcal/kg arasında antrasit ise 7000 kcal/kg üzerinde ısı vermektedir.
- Petrol: Özellikle denizde yaşayan bitkilerin ve hayvanların çürümesi sonucu meydana gelen bir mineral kaynağıdır. Hayvan ve bitki kalıntılarının çürümesinin ardından belirli bir yoğunlukta ve kalınlıkta, tabakaların içerisinde yalnızca mineral yağlar kalır. Bu mineral yağlar milyonlarca yıl boyunca gerçekleşen kimyasal değişimler sonucunda meydana gelmektedir. Ağır çamur ve kaya tabaklarının altına milyonlarca yıl boyunca kalan bu bitki ve hayvan kalıntıları, petrole dönüşmektedir.
Son Güncelleme : 25.08.2018 01:11:37 Fosil Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Fosil Çeşitleri" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Borç Çeşitleri | Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda... |  | Bulmaca Çeşitleri | Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant... |  | Sos Çeşitleri | Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h... |  | Yeşil Fasulye Çeşitleri | Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ... |  | Silah Çeşitleri | Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb... |  | Ağda Çeşitleri | Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s... |  | Marul Çeşitleri | Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted... |  | Kuru Fasulye Çeşitleri | Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku... |  | Din Çeşitleri | Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak... |  | Kültür Çeşitleri | Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun... |  | Tost Çeşitleri | Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası... |  | Bant Çeşitleri | Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler... | | | Borç Çeşitleri | | Bulmaca Çeşitleri | | Sos Çeşitleri | | Yeşil Fasulye Çeşitleri | | Silah Çeşitleri | | Ağda Çeşitleri | | Marul Çeşitleri | | Kuru Fasulye Çeşitleri | | Din Çeşitleri | | Kültür Çeşitleri | | Tost Çeşitleri | | Bant Çeşitleri | | Mısır Çeşitleri | | Izgara Çeşitleri | | Gaz Çeşitleri | | Metal Çeşitleri | | Doğru Çeşitleri | | Dondurma Çeşitleri | | Patates Çeşitleri | | Ses Çeşitleri | | Kayısı Çeşitleri | | Saat Çeşitleri | | Baklava Çeşitleri | | Teleskop Çeşitleri | | Matkap Ucu Çeşitleri | | Telefon Çeşitleri | | Diyet Çeşitleri | | Ayı Çeşitleri | | Döner Çeşitleri | | Makas Çeşitleri | Popüler İçerik | Mısır Çeşitleri Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye... | Izgara Çeşitleri Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem... | Gaz Çeşitleri Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit... | Metal Çeşitleri Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind... | Doğru Çeşitleri Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta... | Dondurma Çeşitleri Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin... | |