Açı Çeşitleri

Açı çeşitleri, geometri ve matematik gibi derslerin temel konularından biri olmakla birlikte birçok alanda kasıtlı ya da istemeden karşılaşılması mümkün bir konudur. Bu konu işlenmeden önce anlatılması gereken farklı noktalar da vardır ki bunlar da açının ne olduğu üzerine şekillenmektedir. Açı, birbirine paralel olmayan iki doğrunun uzantılarının kesişmesi halinde; kesiştikleri noktada oluşturdukları alandır.
Bu alan derece ile ifade edilir. Bir tam açı üç yüz altmış derece olmakla birlikte, bu açı bir tam dönme sonucu ışının başlangıçtaki konumun üzerine gelmesi anlamını taşır.

Açı çeşitleri, isimlendirilirken ışınlar üzerinde herhangi birer nokta seçilir ve kesiştikleri nokta da bir harfle adlandırılır. Ardından seçilen noktalar ve harfler ışığında bu açıya bir isim verilir. Fakat burada mühim olan kesiştikleri noktanın harfinin ortada yer alması gerektiğidir. Örneğin kesiştikleri nokta O noktası ise açının adı AOB açısı veya O açısı olabilmektedir.

Açı çeşitleri, günlük hayatta hemen her yerde göze çarpabilmektedir. Örneğin saatin akrep ve yelkovanında, bir çerçeve sabitleyicisinde, mutfak dolabında, çalışma masasının oluşumunda ve akla gelmeyecek daha birçok yerde açılardan ve açı bilgisinden faydalanmak mümkündür.

Açı çeşitleri nelerdir?


Dar açı: Dar açı açı çeşitlerinden biri olup iki ışın arasındaki açıklığın doksan derecede daha küçük olduğu anlamını taşır.
Farklı bazı özellikleri olsa da en basit açı türüdür. Örneğin 40 derecelik bir dar açının tümleri elli derecedir.

Dik açı: Dik açı, iki ışının kesiştiği noktada oluşturduğu açıklığın tam doksan derece olması anlamına gelir. Tümleri yoktur fakat bütünler açısı yine kendisine eşittir yani doksan derecedir.

Geniş açı: Geniş açı, birbirine paralel olmayan iki ışının kesiştiği noktada oluşan açıklığın doksan dereceden yani dik açıdan büyük olması durumunda kullanılan açı çeşitlerindendir.

Doğru açı: Doğru açı, ölçüsü tam yüz seksen derecedir. Bakıldığında düz bir doğru görünümü vardır. Tümler ve bütünler durumu söz konusu değildir.

Tam açı: Tam açı, bir ışının başlangıç noktası sabit tutularak, bir yerden dönmeye başlayıp aynı yere gelince durdurulduğu durumda ortaya çıkan açıdır. Yani tam tur bir döndürme sonucu oluşur, denilebilir. Üç yüz altmış derecedir. Tümler bütünler açı durumundan söz edilemez.

Tümler ve bütünler açılar ne anlama gelmektedir?

  • Tümler açı: Ölçüleri toplamı doksan derece olan açı türüne tümler açı denir. Örneğin otuz ve altmış derecelik açılar birbirinin tümler açılarıdır.
  • Bütünler açı: açı ölçüleri toplamı yüz seksen olan açılar birbirinin bütünler açılarıdır, denilebilir. Örneğin yüz otuz beş derece ile kırk beş derece birbirinin bütünler açılarıdır.
Komşu açı: Çok sık karşılaşılan açı çeşitlerinden biridir. İki açının başlangıç noktasıyla bir kenarının ortak olması durumudur.

Ters açı: Kesişen doğruların oluşturduğu açıların birbirine komşu olan değil de bunun dışında kalan açılardır. Bu açılar birbirine eşittir.
19.01.2024 01:05:36
Açı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Açı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Açı Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024