Açma Çeşitleri

Açma Çeşitleri, Açma sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve ayak üstü atıştırmalık olarak tercih edilen hamur işi yiyecektir. Farklı çeşitleri olan açmanın sabah kahvaltısında zeytinlisi, patateslisi ve sade olanı en fazla rağbet görenlerdendir. Bu lezzeti pastanelerde alacağınız gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fazla malzeme gerektirmeyen, ekonomik bir yiyecek türüdür.
Evinizde hazırladığınız açmanın üzerini çörekle lezzetlendirip, yumuşacık bir açma oluşturarak ailenize, arkadaşlarınıza özel günlerde, kahvaltılarda çay eşliğinde ikram yapabilirsiniz.

Açma Çeşitleri


Sade Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri

  • 2 su bardağı dolusu süt
  • 1 şu bardağının %75'i kadar sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu kuru maya
  • İsteğe göre tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Alabildiğince un

Sade Açma Nasıl Yapılır?


Sade açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır bulunan toz şekeri ve kuru mayayı derin bir kaba alarak üzerine ılık olacak şekilde 2 bardak sütü ilave ederek iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırılan şeker ve mayayı sıvı yağı da ilave ederek tuzu, unu da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışacak bir kıvam alana kadar yoğuralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatarak mayalanma işlemini gerçekleştirelim. Mayalanma işlemi yaklaşık olarak 30-45 dakika olmalıdır. Mayalanma işlemi gerçekleştiğinde hazırlanan hamur ilk yapılanın iki katı olacaktır.
Açma hamuru hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde iki parça hamur alalım ve elimize bol sıvı yağ sürerek hamur parçalarını uzatalım. İki hamuru da uzun şerit haline getirdikten sonra ikisinin ucunu birleştirip birbirine saralım. Hamurlar birbirine sarıldıktan sonra halka şekline getirip uçları birleştirelim ve bütün hamurlara aynı işlemi uygulayarak hamuru bitirelim. Daha sonra yağlı kâğıt seriler fırın tepsisine tek tek düzelim ve 15 dakika mayalanmaya bırakalım. Ardından üzerlerine yumurta sarısını fırçayla sürelim. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine çörek ya da susam atarak önceden 180 derecede ısırılan fırına tepsiye sürelim. Yaklaşık 25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen açmaları çayın yanına servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Zeytin Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
  • 500 gram un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 şu bardağı su
  • 1 buçuk yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 120 gram tereyağı
Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

Zeytinli açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır olan unu, toz şekeri, tuzu derin bir kaba alarak karıştıralım. Unla karıştırılan karışımın orta kısmını açarak suyu, sıvı yağı, sütü ve yaş mayayı da ilave ederek yavaş yavaş karıştıralım. Daha sonra hamuru yoğuralım. İyice yoğurulan hamuru toplayarak üzerini kapatalım ve mayalanması için 30-45 dakika bekleyelim. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizi bol sıvıyağla yağlayarak hamurun ele yapışmaması sağlanır. Ele alınan hamurun arasına 1 çay kaşığı zeytin ezmesi, 1 çay kaşığı tereyağı koyarak yuvarlayalım. Daha sonra el yardımıyla bir tabak büyüklüğünde hamuru açalım. Açtığımız hamurları kenarlarından yuvarlayarak rulo yapalım. Hazırlanan rulo şeklindeki hamuru iki tarafından birleştirerek yağlı kâğıt serilen tepsiye düzelim. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Hamur bittikten sonra tepsiye dizilen açmaların üzerine fırça kullanılarak yumurta sarısı sürülür ve isteğe bağlı susam ve çörek serpilerek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür. İyice kızarana kadar pişen zeytinli açma çay yapılarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:40:12
Açma Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Açma Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Açma Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024