Ağaç Çeşitleri

Ağaç Çeşitleri; Meyve verme özelliğine sahip olan, odunsu gövde bulunduran, kök sistemi kazık kök olan ve uzun yıllar yaşamaya elverişli olan bitkiye ağaç denir. Boyu en az 5 metre olan, çapı ise geniş yapıda olan, kök ve sürgün sistemden meydana gelen sürgün sistemin yaprakları oluşturduğu ve her yıl kambiyum adı verilen yapı ile enine kalınlaşması sağlanan odunlaşmış bitkilerdir.
Bir ağaç yapı olarak; kök, gövde, dal ve yaprak adı verilen dört ana kısımdan meydana gelir. Bir ağacın büyüyüp gelişmesi için uygun sıcaklık, ışık, oksijen, nem, toprak pH'ı, karbondioksit, su ve minerallere ihtiyacı vardır. Bitkiler ototrof yaşam gösterirler. Yani kendi besinlerini kendileri üretir. Yaşadığı topraktan su ve mineral alımını, atmosferden ise karbondioksit ve ışığı kullanarak hem besin hem de enerji üretimini gerçekleştirir. Bitkiler dünya üzerinde yaşayan diğer canlılar için önemli oksijen kaynağıdır. Yeryüzünde ağaçların ve diğer bitkilerin artışı daha temiz bir ortamda barınmayı sağlar. Bu yüzden ağaçlar ve diğer bitkiler ekosistem de vazgeçilmez unsurlarıdır.

Olgun Çağdaki Uzunluğa Göre Ağaç Çeşitleri


Birinci Sınıf Ağaçlar: Ortalama olarak yüz ile yüz elli yıl arasında boy uzunluğu yarım metre uzayabilen ağaç çeşitleridir. Bu ağaçlar; ladin, sedir, sarıçam, karaçam, meşe, kızılağaç gibi açık tohumlu bitkilerdir.

İkinci Sınıf Ağaçlar: İleri yaş dönemlerinde ortalama olarak yirmi beş metre uzayabilen ağaçlardır.
Bunlar; andız, kızılcık, keçi boynuzu, dene ve teşbih ağacı gibi bitkilerdir.

Üçüncü Sınıf Ağaçlar: İlerleyen yaşlarda ortalama olarak en fazla on metre uzayabilen ağaçlardır. Bunlar: mazı meşesi, pırnal meşesi, fenike ardıcı, keçi boynuzu gibi bitkilerdir. Ağaçlar şekil ve büyüklük bakımından ne kadar farklı olursa olsun iki tane bitki grubundan birine girerler. Açık tohumlu veya kapalı tohumlu bu bitki gruplarıdır. Kapalı tohumlu bitkiler tohumun üzerini örten bir tabaka bulunur ve çiçekli bitkilerdir. Açık tohumlular ise çalılar grubundaki ve kozalaklı bitkilerdir. Asla çiçek açmazlar.

Kullanıldıkları Yerlere Göre Ağaç Çeşitleri


Meyveli Ağaçlar: Ülkemizde en fazla bulunan ağaç çeşitleridir. Bu ağaç çeşitleri ise erik, vişne, dut, kayısı, şeftali, ayva, incir, badem, armut, zerdali, ceviz, fındık ve kestane gibi meyveleri veren ağaçlardır. Ülkemizde nadir olarak yetişen meyve ağaçları da bulunmaktadır. Bunlar ise muz, ananas ve kivi meyveleridir. Her meyve her yerde yetişmez bu yüzden meyveler bazen yöresel olarak ifade edilir. Her ağaç her toprakta yetişmesi için elverişli değildir.

Meyvesiz Ağaçlar: bu ağaç çeşidi ise kendi arasında iğneli ve yapraklı ağaçlar olmak üzere ikiye ayrılır.

İğneli yapraklar çam ağacı, köknar, servi, ladin bu gruba girer. Yapraklı ağaçlar ise meşe, kayın, gürgen, kestane, kavak, kızılağaç gibi bitkilerdir. Bu ağaçlar birçok alan da kullanımı vardır. İnşaat sektörü, marangoz, mobilya, asma köprüler, gemi yapımı gibi daha da sayamadığımız birçok alanda kullanılır.
20.01.2024 08:57:53
Ağaç Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ağaç Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ağaç Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024