Akarsu Çeşitleri

Akarsu çeşitleri, yer yüzü ve yeraltı kaynakların, yağan yağmur ve kar sularının toplanarak belirli bir yatak içinde eğime göre akmasıyla akarsular oluşur. Akarsuların döküldüğü yere göre çeşitleri incelenmektedir.

Karadeniz'e dökülen akarsular


Çoruh, Doğu Anadolu'dan gelen Oltu ve Tortum çayları en önemli iki kolunu oluşturur.
Mescit dağlarından doğup, Gürcistan topraklarından olan Batum'da Karadeniz'e dökülür.

Kızıl ırmak, Türkiye topraklarında doğup yine Türkiye topraklarında denize dökülen bir ırmaktır. Sivas Kızıl dağdan kaynağını alıp Samsun Bafra'dan denize dökülür.

Sakarya, Emir dağından doğup, porsuk ve Ankara çaylarını toplayarak Karadeniz'e dökülür. Üzerinde iki önemli baraj bulunur. Bunlar Gökçekaya ve Hasan Polatkan barajlarıdır.

Yeşil ırmak, iki kolun birleşmesiyle oluşur Kelkit kolu Gümüşhane dağlarından doğar, Erbaa ovasını geçtikten sonra yeşil ırmak koluyla birleşerek çarşamba ovasından denize dökülür.

Ege denizine dökülen akarsular


Meriç, Bulgaristan topraklarından doğar, Tunca ve Ergene çayı ile birleşerek Ege denizine dökülür. Bu akarsu Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturur.

Gediz, Murat dağından doğduktan sonra çeşitli kolları da alarak İzmir körfezine dökülürken yatağı değiştirildiği için Foça'nın güneyinden denize dökülmektedir.
Üzerinde Demirköprü barajı bulunur.

Küçük Menderes, Bozdağlardan doğup, Selçuk yakınlarından denize dökülür.

Büyük Menderes, iç Anadolu, Göller yöresi ve Menteşe bölgesinden aldığı kaynaklarla beslenerek denize dökülür. Üzerinde Adıgüzel ve Kemer barajları vardır.

Akdeniz'e dökülen akarsular


Asi, Lübnan'da Bekaa vadisinden doğar, Hatay ilinden denize dökülür.

Aksu, Isparta yakınlarından doğup, Antalya körfezinden denize dökülür.

Göksu, Taş eli platosundan doğar ve Mut yakınlarından iki büyük kolunu alarak Silifke ovasında denize dökülür.

Seyhan, Uzun yayladan doğar, Göksu ile birleşerek Mersin körfezinden denize dökülür. Üzerinde Seyhan barajı vardır.

Asi, Lübnan'dan doğup Antakya ilinin doğusundan Türkiye'ye girer ve Samandağ yakınlarından denize dökülür.

Ceyhan, Elbistan havzasındaki dağlardan doğup, Yumurtalık yakınlarından denize dökülür. Üzerinde Aslantaş ve Menzelet barajları vardır.

Basra körfezine dökülen akarsular

Fırat, en uzun akarsuyumuzdur. Karasu ve Murat gibi iki koldan beslenerek Irak'ın güneyindeki Basra körfezine dökülür.

Dicle, Güney doğu Toroslardaki çok sayıdaki kollarla beslenerek Habur çayı ile birleşip Irak topraklarına girdikten sonra Zap suyu ve Fırat ile birleşip Basra körfezine dökülür.

Hazar denizine dökülen akarsular

Kura, Karstan doğar Azerbaycan'da Aras ile birleşerek Hazar gölüne dökülür.

Aras, Bingöl dağlarından doğar ve Azerbaycan'da Kura ile birleşerek Hazar gölüne dökülür.

21.01.2024 18:29:20
Akarsu Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Akarsu Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Akarsu Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024