Ana Yemek Çeşitleri
Ana yemek çeşitleri, ana yemek hem gözün hem de karnın doyması için oldukça önemlidir. Özellikle yemekli misafirlere yapılan ana yemek doğru bir tercih, iyi bir lezzet ve şık bir sunum gerektirir. Ana yemek çeşitleri sayılamayacak kadar fazla ve doyurucudur. Her yörenin kültürüne göre kendine özgü ana yemek seçenekleri vardır. Ana yemek ilk önce servis edilen salata ve birçok meze ile sunulan yemektir.
Ana yemek çeşitleri, et veya sebzelerle yapılır. Damak zevkine göre ızgara, kızartma veya kavurma gibi yöntemlerle yapılabilir. Türk mutfağı olarak et yemekleri ana yemekler çok sevildiği için sebzeli ana yemekleri de et ile yapmak bir yemek kültürü haline gelmiştir. Mesela dolma türü ana yemek çeşitleri sebzenin içine et koyarak yapılmaktadır. Ana yemekler mutlaka çeşitli baharatlar ve soslarla tatlandırılır. Birçok yörenin sos ve baharat kültürü de farklılık göstermektedir.
Ana yemek çeşitleri nelerdir?
Et ile yapılan ana yemekler, et ile yapılan yemek çeşitleri oldukça çok sayıda ve çeşitlere sahiptir. Et ile yapılan ana yemekler ızgarada, tavada sotelenerek veya soslanıp kızartılarak bile yapılabilir. Kişinin damak zevkine ve yanına hazırlayacağı servise uygun olarak pişirme şekli değiştrilebilir. Et ızgarada yapıldığı zaman çeşitli baharat ve soslarla hazırlanıp avcarlanarak pişirilir. Etli ana yemek örnekleri. - Kebap
- Çöp şiş et
- Et sote
- Sebzeli et yemeği
- Osmanlı kebabı
- Et kavurma
- Türlü et yemeği
- Fırında et
- Kuşbaşı et
- Tavuk dolması
- Etli dolma
- Kıymalı karnabahar
- Etli mantar dolması
- Tavuk sote
Sebze ile yapılan ana yemekler, sebzelerin hepsi birbirinden sağlıklı ve faydalıdır.
Her birinin ayrı bir vitamin değeri olur. Aynı zamanda sebzeler bağırsakları çalıştırır ve birçok hastalığa şifa sağlar. Ana yemek çeşitleri olarak sebzeler et ile de yapılabilir. Sebze ana yemekleri yanına salata ve pilav sunumu doyurucu ve şık olmaktadır. Birçok bölge kendine özgü sebze yemekleri ile değişik lezzetler yapmaktadır. Sebze yemeklerinin bir avantajı da bazı sebzelerin mevsiminde alınıp, dondurularak yapılmak üzere saklanabilmesidir. Sebze yemekleri örnekleri. - Yeşil fasulye
- Mantar sote
- Bezelye
- Karışık sebze sote,
- Patlıcan tavası
- Etli patates tavası
- Karnıyarık
- Pirinçli domates sotesi
- Etli pilav ve bulgur yemekleri
19.01.2024 22:14:13
Ana Yemek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|