Asit Çeşitleri

Asit Çeşitleri; Asit yapılar hem kimya hem de biyolojik olaylar için önemli olan bir inorganik bileşendir. Asitlerin tadı ekşidir. Suda çözündüğü zaman suya hidrojen iyonu verirler. Turnusol kağıdını kırmızıya çevirme özelliğine sahiptir. PH, ı 0 ile 7 arasında yer alır. Değer sıfıra yaklaştıkça asitlik artarken, yediye doğru yaklaştıkça asitlik değeri azalır.
Asitler canlıların yaşamsal olayları gerçekleştirebilmesi için büyük önem taşır. Bu yünden mide yapımız asit yapıdadır. Asit yapıda olması yakıcı özelliği sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı olarak görev almasıdır. Asit yapılar aynı zamanda bazlar ile tepkimeye girerek tuz oluşumunu sağlar. Asitler birçok alanda kullanılırlar. Bunlar lif, gübre, boya yapımında kullanılırlar. Asit çeşitleri çok fazladır. Gıda sektöründe ve sanayide kullanımı gerçekleşir.

Asit Çeşitleri ve Kullanım Alanları


Laktik asit: Her insanın vücudunda oluşan doğal bir bileşik yapısıdır. Vücutta kan ve kas gibi yerlerde bulunur. Temel kaynağı canlı vücudunda depo edilen glikojendir. Gıda sektöründe salamura yapımında ve peynir yapımında kullanılır.

Folik asit: Her anne adayı gebeliği düşünmeye başladığı zaman gebe kalmadan kullanılan bir ilaç içeriğidir. Meydana gelecek bebeğin gelişimi ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için önemli bir asit yapısıdır. Asit çeşitleri arasında yer alan folik asit anne tarafından ilaç olarak alınamıyorsa folik asit değerini bazı besinlerden de karşılayabilir.
Bu besinler yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, mercimek ve kuru fasulyedir.

Askorbik asit: bu asit yapısı genel olarak narenciye türlerinde bulunur. Asit çeşitleri arasında yer alan askorbik asit C vitamini bakımından zengin yapısıdır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Mesela kesilmiş elma yüzeylerinin kararmaması veya kahverengi olmaması için kullanılır.

Fosforik asit: Şıra kıvamında olan yarı akışkan bir asit yapısıdır. Metal işleme, gıda, deterjan, deri imalatında kullanılır. Kozmetik sektöründe kullanılır. Çiçekçilikte çözelti pH'ını düşürmek için kullanımı gerçekleşir. Bu asit yapısı oldukça yakıcıdır. Bu yüzden ciltte, göz ve solunum yollarında yanıklara neden olabilir.

Sülfürik asit: bu asit çeşitleri kimyanın ana maddesidir. Parfüm, ilaç, patlayıcı maddeler, plastik ve yapay liflerin yapımı için kullanılırlar. Sanayi alanında kullanılan oldukça kuvvetli asit çeşitleri olarak bilinir. İnsanlar için oldukça zararlıdır. Eğer herhangi bir yere temas ettiyse ilk olarak kurulanmalı ve daha sonra su ile yıkanmalıdır.

Hidrolik asit: Halk arasında tuz ruhu olarak bilinir. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunurlar. Hidrolik asit günümüzde pvc yapımında, demir çelik üretiminde, bazen de gıda sektöründe kullanılır. Asit çeşitleri içerisinde insan sağlığı için oldukça zararlı bir asittir. Astım hastalarının kesinlikle kullanmamalıdır.

Benzoik asit: Asit çeşitleri içerisinde gıda sektöründe kullanılan en güvenilir asit yapısıdır. Doğal süt ürünlerinde, kızılcık, yaban mersini, mantar gibi besinlerde bulunur. Kozmetik sektöründe, otomotiv sektöründe kullanılır.
21.01.2024 00:29:12
Asit Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Asit Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Asit Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024