Badem Çeşitleri
Badem çeşitleri: Badem gülgiller familyasından. Oldukça lezzetli, tok tutması sayesinde diyet menülerinin vazgeçilmezi, çiğken ve kurutulmuş olarak da yenilebilen müthiş faydalı ve bir o kadar da pahalı bir kuruyemiştir. Çekirdeğine göre acı ve tatlı olabilmektedir. Kolesterolü önlemekten, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, sindirim sistemine faydasından kanseri önlemeye kadar birçok yararı olan bademin çeşitleri de çoktur.
Badem çeşitlerini sıralayacak olursak- Taş Bademi; Meyvesi orta boyutlarda kabuğu çok sert olan bir badem türüdür. Meyvesinin tadı çok lezzetlidir. Ekim ayı civarında olgunlaşan bir türdür.
- Diş Bademi; Kabuğu daha yumuşak adı üstünde dişle kırılıp yenebilen bir türdür. Kabuğu delikli ve sarıdır. Meyvesi büyüktür ve tatlıdır.
- Acı payam: Ağustos ayında olgunlaşıp toplanabilen bu badem türünün meyvesinin adı üstünde acı bir tadı vardır. Küçük çekirdekli olan bu tür en çok badem yağı için uygundur.
- Nurlu Bademi: Diğer türlere göre daha büyük ve daha tatlı bir meyvesi vardır. Ağustos ayında toplanır hemcinslerine göre 2 hafta daha geç olgunlaşmaktadır.
- Gababağ: Nurlu bademin bir küçüğüdür yaklaşık aynı zamanlarda olgunlaşıp toplanabilir.
- Şeytan Payamı: Küçüklüğü ve meyvesini kabuğundan çıkarmanın zorluğu sebebi ile bu ad verilmiştir. Ağustos civarında diğer türleri gibi olgunlaşıp toplanma zamanıdır.
Ülkemizde mevcut olan bu bademlerin dışında yurtdışından getirilip üretim çalışmaları devam eden başka badem çeşitleri de vardır.
Onları da liste haline getirecek olursak- Ferragnes: Badem kalitesi ile dikkat çekici bir türdür. Ağaçları orta büyüklüktedir. Kabukları sert olan bu türün iç badem oranı %40'tır. Çift badem çıkma ihtimali %1-2'dir.
- Ferraduel: Kabukları sert ve verimli bir türdür. Meyvesi çok lezzetlidir. İç badem oranı %35 ve çift badem oranı %1'dir.
- Nonpareil: Kabukları orta sertliktedir. Meyvesi uzunumsu ve şişkindir. İç randımanı %55 ve çiftli badem oranı %5'tir.
- Teksas: Meyveleri uzun ve şişkin tadı güzel olan bir türdür. İç randımanı %50'dir. Çift badem oranı ise yüksektir. %25-30 civarı.
- Ne Plus ultra: Kabuğu çok sert ama meyvesi bir o kadar tatlı olan türdür. Çok verimlidir. İç randımanı %40 çift badem oranı da %15'tir.
20.01.2024 20:12:43
Badem Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Badem Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|