Badem Çeşitleri

Badem çeşitleri: Badem gülgiller familyasından. Oldukça lezzetli, tok tutması sayesinde diyet menülerinin vazgeçilmezi, çiğken ve kurutulmuş olarak da yenilebilen müthiş faydalı ve bir o kadar da pahalı bir kuruyemiştir. Çekirdeğine göre acı ve tatlı olabilmektedir. Kolesterolü önlemekten, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, sindirim sistemine faydasından kanseri önlemeye kadar birçok yararı olan bademin çeşitleri de çoktur.

Badem çeşitlerini sıralayacak olursak

  • Taş Bademi; Meyvesi orta boyutlarda kabuğu çok sert olan bir badem türüdür. Meyvesinin tadı çok lezzetlidir. Ekim ayı civarında olgunlaşan bir türdür.
  • Diş Bademi; Kabuğu daha yumuşak adı üstünde dişle kırılıp yenebilen bir türdür. Kabuğu delikli ve sarıdır. Meyvesi büyüktür ve tatlıdır.
  • Acı payam: Ağustos ayında olgunlaşıp toplanabilen bu badem türünün meyvesinin adı üstünde acı bir tadı vardır. Küçük çekirdekli olan bu tür en çok badem yağı için uygundur.
  • Nurlu Bademi: Diğer türlere göre daha büyük ve daha tatlı bir meyvesi vardır. Ağustos ayında toplanır hemcinslerine göre 2 hafta daha geç olgunlaşmaktadır.
  • Gababağ: Nurlu bademin bir küçüğüdür yaklaşık aynı zamanlarda olgunlaşıp toplanabilir.
  • Şeytan Payamı: Küçüklüğü ve meyvesini kabuğundan çıkarmanın zorluğu sebebi ile bu ad verilmiştir. Ağustos civarında diğer türleri gibi olgunlaşıp toplanma zamanıdır.
Ülkemizde mevcut olan bu bademlerin dışında yurtdışından getirilip üretim çalışmaları devam eden başka badem çeşitleri de vardır.

Onları da liste haline getirecek olursak

  • Ferragnes: Badem kalitesi ile dikkat çekici bir türdür. Ağaçları orta büyüklüktedir. Kabukları sert olan bu türün iç badem oranı %40'tır. Çift badem çıkma ihtimali %1-2'dir.
  • Ferraduel: Kabukları sert ve verimli bir türdür. Meyvesi çok lezzetlidir. İç badem oranı %35 ve çift badem oranı %1'dir.
  • Nonpareil: Kabukları orta sertliktedir. Meyvesi uzunumsu ve şişkindir. İç randımanı %55 ve çiftli badem oranı %5'tir.
  • Teksas: Meyveleri uzun ve şişkin tadı güzel olan bir türdür. İç randımanı %50'dir. Çift badem oranı ise yüksektir. %25-30 civarı.
  • Ne Plus ultra: Kabuğu çok sert ama meyvesi bir o kadar tatlı olan türdür. Çok verimlidir. İç randımanı %40 çift badem oranı da %15'tir.
20.01.2024 20:12:43
Badem Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Badem Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Badem Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024