Baharat çeşitleri, baharatların yemek lezzetinin oluşundan, hastaların şifa bulmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Her ne kadar olumlu taraflarının olmasına rağmen aşırı kullanımı, çok ciddi şekilde rahatsızlık vermektedir. Bu yüzden doğal baharat çeşitlerinden doğru şekilde istifade edilmelidir. Bu yüzden aktarlarda satılan baharat çeşitlerine rastlamak mümkündür.
Mümkün mertebede doktora danışarak baharat çeşitlerini kullanmak gerekir.
Baharat çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Çemen otu: Eski zamanlardan beri kullanılan ve çok fazla önemsenen bir baharat türüdür. Sarı, kahverengi renkli ve sert bir tohumdur. Daha çok sulu yemeklerde kullanılmaktadır. Yani çorbalarda, et yemeklerinde, türlü yemeklerinde, turşularda öğütülmüş şeklinde kullanılır.
Karanfil: Baharat çeşitleri arasında güzel bir kokuya sahiptir. Küçük çiviler şeklinde olup koyu renklidir. Tomurcukları kurutulur ve daha sonra öğütülerek toz haline getirilir. Reçel çeşitlerinde ve lokantaların hesap masalarının üzerinde sıkça görmekteyiz. Bazı tatlılarda kekler de şerbetler de dondurmalarda birçok tatlı çeşitlerinde kullanılır. Özellikle elma ile olan uyumu çok ilginçtir.
Fesleğen: Çok güzel kokusu vardır. Özellikle baharat çeşitleri arasında fesleğenin yaprakları sarma ve işkembe yemeklerinde kullanılan bir baharat çeşididir. Çoğu zamanda limon kokusunu andırmaktadır. Sağlık açısından mide ağrısı, gaz, mide bulantısı, bağırsak problemlerine karşı etkilidir.
Aynı zamanda karın şişkinliğini de azaltmaktadır.
Yenibahar: Sulu yemekleri de hoş ve aromatik bir koku kattığı için çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Tadı tarçın ve biberi andırmaktadır. Yenibahar baharatı kullanımı gaz söktürür ve aynı zamanda kabızlığa karşı da çok etkilidir. Sosislerde, köfteler de çeşitli dolma yemeklerinde kullanılır. Kıvamını tutturan kişiler yemekleri çok güzel yapabilir.
Biberiye: İnce yapraklı olup her zaman yeşil kalabilen bir bitki türüdür. Çoğu zaman halk dilinde kuş dili olarak bilinir. Mor çiçekli olan biberiye, daha çok Akdeniz bölgemizde yetişmektedir. Baharat olarak kullanılan bir çeşidi aynı zamanda bir süs bitkisi olarak da kullanılabilir. Güzel olmasından dolayı iyice kaynatılıp kolonya ve esans şeklinde de kullanılır
Tarçın: Tadı ve kokusuyla hoş bir baharat türüdür. Tarçın tatlılarda yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle sahlep sevenler tarçını fazla kullanırlar.
Karabiber: Kuru ve siyah taneleri kuş üzümünü andırıp baharlı ve acı bir tadı vardır. Neredeyse bütün yemek çeşitlerinde kullanılır. Aynı zamanda yemeğe lezzet katmaktadır. Özellikle köfte çeşitlerinde ve baharat yemeklerinde çok fazla kullanılır. Çoğu zamanda bulgur ve pirinç pilavın üstüne serpilir. Tabii kullanışı toz şeklindedir.
Ardıç: Kış boyunca yaprakları dökmeyen siyahımsı, güzel kokulu ve yuvarlak şeklinde olan bir baharat türüdür. Özellikle et yemeklerinde kullanılır. Baharatı ardıç çamı kozalaklarından yapılmaktadır.
Kırmızı toz biber: Kırmızı biber acı ve tatlı şekilde kurutulup, iyice öğütülmesinin ardından toz biber elde edilir. Yöresel yemeklerinde gördüğümüz toz biber yemeğe tad katıp güzel görünmesini sağlar.
Kekik: Güzel kokusunun yanı sıra balık ızgaralarında, et yemeklerinde, sebzelerde kullanılmaktadır. Çorba da nane ile kekik harika bir ahenk içerisindedir. Yemeklere lezzet katmaktadırlar.
21.01.2024 02:27:46
Baharat Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
O gün böbrek taşım için bir aktara gittim lokman hekim gibi bir yerdi ve orada adam birçok baharattan şerbet yapmıştı kırk çeşit baharattan yaptığını söyledi ben de doğru mu değil mi bilemedim kaç çeşit baharat vardır öğrenmek iatedim kaç çeşit baharat vardır şerbet için hangi baharatlar kullanılır ne miktarda kullanılır Talya . 05.11.2018 20:22:05
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024