Baharat Çeşitleri

Baharat çeşitleri, baharatların yemek lezzetinin oluşundan, hastaların şifa bulmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Her ne kadar olumlu taraflarının olmasına rağmen aşırı kullanımı, çok ciddi şekilde rahatsızlık vermektedir. Bu yüzden doğal baharat çeşitlerinden doğru şekilde istifade edilmelidir. Bu yüzden aktarlarda satılan baharat çeşitlerine rastlamak mümkündür.
Mümkün mertebede doktora danışarak baharat çeşitlerini kullanmak gerekir.

Baharat çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

  • Çemen otu: Eski zamanlardan beri kullanılan ve çok fazla önemsenen bir baharat türüdür. Sarı, kahverengi renkli ve sert bir tohumdur. Daha çok sulu yemeklerde kullanılmaktadır. Yani çorbalarda, et yemeklerinde, türlü yemeklerinde, turşularda öğütülmüş şeklinde kullanılır.
  • Karanfil: Baharat çeşitleri arasında güzel bir kokuya sahiptir. Küçük çiviler şeklinde olup koyu renklidir. Tomurcukları kurutulur ve daha sonra öğütülerek toz haline getirilir. Reçel çeşitlerinde ve lokantaların hesap masalarının üzerinde sıkça görmekteyiz. Bazı tatlılarda kekler de şerbetler de dondurmalarda birçok tatlı çeşitlerinde kullanılır. Özellikle elma ile olan uyumu çok ilginçtir.
  • Fesleğen: Çok güzel kokusu vardır. Özellikle baharat çeşitleri arasında fesleğenin yaprakları sarma ve işkembe yemeklerinde kullanılan bir baharat çeşididir. Çoğu zamanda limon kokusunu andırmaktadır. Sağlık açısından mide ağrısı, gaz, mide bulantısı, bağırsak problemlerine karşı etkilidir.
    Aynı zamanda karın şişkinliğini de azaltmaktadır.
  • Yenibahar: Sulu yemekleri de hoş ve aromatik bir koku kattığı için çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Tadı tarçın ve biberi andırmaktadır. Yenibahar baharatı kullanımı gaz söktürür ve aynı zamanda kabızlığa karşı da çok etkilidir. Sosislerde, köfteler de çeşitli dolma yemeklerinde kullanılır. Kıvamını tutturan kişiler yemekleri çok güzel yapabilir.
  • Biberiye: İnce yapraklı olup her zaman yeşil kalabilen bir bitki türüdür. Çoğu zaman halk dilinde kuş dili olarak bilinir. Mor çiçekli olan biberiye, daha çok Akdeniz bölgemizde yetişmektedir. Baharat olarak kullanılan bir çeşidi aynı zamanda bir süs bitkisi olarak da kullanılabilir. Güzel olmasından dolayı iyice kaynatılıp kolonya ve esans şeklinde de kullanılır
  • Tarçın: Tadı ve kokusuyla hoş bir baharat türüdür. Tarçın tatlılarda yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle sahlep sevenler tarçını fazla kullanırlar.
  • Karabiber: Kuru ve siyah taneleri kuş üzümünü andırıp baharlı ve acı bir tadı vardır. Neredeyse bütün yemek çeşitlerinde kullanılır. Aynı zamanda yemeğe lezzet katmaktadır. Özellikle köfte çeşitlerinde ve baharat yemeklerinde çok fazla kullanılır. Çoğu zamanda bulgur ve pirinç pilavın üstüne serpilir. Tabii kullanışı toz şeklindedir.
  • Ardıç: Kış boyunca yaprakları dökmeyen siyahımsı, güzel kokulu ve yuvarlak şeklinde olan bir baharat türüdür. Özellikle et yemeklerinde kullanılır. Baharatı ardıç çamı kozalaklarından yapılmaktadır.
  • Kırmızı toz biber: Kırmızı biber acı ve tatlı şekilde kurutulup, iyice öğütülmesinin ardından toz biber elde edilir. Yöresel yemeklerinde gördüğümüz toz biber yemeğe tad katıp güzel görünmesini sağlar.
  • Kekik: Güzel kokusunun yanı sıra balık ızgaralarında, et yemeklerinde, sebzelerde kullanılmaktadır. Çorba da nane ile kekik harika bir ahenk içerisindedir. Yemeklere lezzet katmaktadırlar.
21.01.2024 02:27:46
Baharat Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Baharat Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Baharat Çeşitleri"
O gün böbrek taşım için bir aktara gittim lokman hekim gibi bir yerdi ve orada adam birçok baharattan şerbet yapmıştı kırk çeşit baharattan yaptığını söyledi ben de doğru mu değil mi bilemedim kaç çeşit baharat vardır öğrenmek iatedim kaç çeşit baharat vardır şerbet için hangi baharatlar kullanılır ne miktarda kullanılır
Talya . 05.11.2018 20:22:05

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024