Balık Çeşitleri

Balık çeşitleri ülkemizde fazlasıyla bulunmaktadır. Balıklar vücudumuzun birçok ihtiyacı olan vitaminleri içerisinde barındırır. Balıklar hemen hemen bütün sularda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan ve çoğunun sırtında pullar olan ve genellikle yumurta ile üreyen ve bir çift gözü olan omurgalı hayvanlardır. Balık çeşitlerinin vücut ısıları çevreye ve iklime göre değişkenlik gösterir.
Bir kulakçık ve karıncıktan oluşan yürekleri sürekli kirli kan taşıyan bu balıkların yüreklerinde çıkan kirli kan solungaçlara gelerek temizlenir ve vücuda temiz kan olarak geri döner. Tuzlu suda yaşayan balıklar su içerler. Ancak tatlı su balıkları su içmezler. Çünkü su ihtiyaçlarını solungaç zararlarından alırlar. Denizde yaşayan balıklar ise içtikleri suyun tuzunu böbreklere değil solungaçlılarıyla ayırarak vücutlarında kullanırlar. Uçan balıklar iyi gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini kullanarak bir iki dakikada su üstüne çıkar ve uçarlar.

Balık çeşitlerinin ülkemizdeki konumu


Ülkemiz denizleri bir yarımada şeklinde ve üç tarafı denizlerle çevrilmiştir. Denizlerimizde balık çeşitleri ve balıkçılığın önemli bir yeri vardır. Ülkemizde fazlaca teknik yetersizliğin yanında usulsüz avlanmak balıkçılığın ilerlememesine sebep olmaktadır.15 Mayıs ve 15 ağustosa kadar avlanma yasağı olan tarihlerde kaçak avlanma balıkçılık sektörüne büyük darbe vurmaktadır. Sanayi ve fabrika atıklarının artmasıyla birlikte atıkların denize verilmesi ile balıkların barınma ve çoğalması azalmaktadır ve balıkların önemli üreme ve yetişme ortamı olan dalyanlarda bataklık ve çöplükler oluşmuştur.

Balık çeşitlerinden çipura ve hamsinin özellikleri nelerdir?


Balık çeşitleri arasında en çok halkımızın tükettiği balıklar hamsi Karadeniz'in kuzey batı tarafında ürer ve kışlamak için Trakya kıyılarına ve Marmara'ya göç eder. Ayrıca Marmara'da yaşayan hamsi türleri daha küçük ve göç etmeyen hamsi çeşididir en çok ocak ve aralık aylarında yetişirler ve en lezzetli oldukları zamandır. Çipuranın maliyeti biraz yüksek olsa da en lezzetli balıklar arasında yer alır. Yaygın olarak Akdeniz ve Ege'de yetişirler kültür balıkçılığına uygun olduğunda balık tezgâhlarında çiftlik çipurası diye bilinirler. Kaya barbunyası temmuzdan kasıma kadar ürerler. Balık çeşitleri arasında en makbul olan Kaya barbunyasıdır. Sırt tarafında kırmızı karın kısmında ise beyaz benekleri olan Kaya barbunyanın sırt tarafında gri renk olmadığından tekir balığı karıştırılmaktadır.

Balık çeşitlerinden istavrit ve kefal nerelerde yaşarlar?


Karadeniz hamsisi olarak bilinen istavrit Karadeniz'de Yaşar ve kışlamak için Kasım ayından şubat ayına kadar Marmara bölgesine göç eder. Nisan ayında yumurtlar. Hamsi türünün en lezzetli olduğu dönemler ocaktan kasımın sonlarına kadardır. Azak hamsisi Azak denizinde üreyip kışı geçirmek için bizim orta doğu Karadeniz Bölgesine gelir ve nisan sonuna kadar burada kalarak bir süre sonra kuzeye göç eder. Has kefal, altınbaş kefal, dudaklı kefal, sivri burunlu kefal, Rus kefal ve mavi kefal olarak birçok çeşidi vardır. Uskumru balığı belirgin farkları olan gözleri iri ağzı geriye doğru uzun olan ve yüzme kesesi küçük olan bir hayvandır.

Balık çeşitlerinden levrek lüfer mezgitin özellikleri nelerdir?

Balık çeşitlerinden olan levrek Akdeniz Ege ve Marmara'da bulunan deniz suyu sıcaklığı yükseldikçe bu hayvanların yaşam alanları genişlemektedir. Kocaman gözleri ile saydam zarı ve renkli görüntüsü ile 20 santimetre boylarında eti oldukça lezzetli olan levrek haziran ve eylül arasında yetişmektedir. Lüfer balığı Türk balıklarından sayılır. Pahalı olan bu balık genelde deniz çiftliklerinde üretilmektedir. Şubat mayıs arasında bütün denizlerde görülürler. Türkiye'de İki çeşidi bulunan bu hayvanın birinde alt çenesinde küçük bıyıkları bulunur. Mezgitin çeşidi tavuk balığı olarak bilinir. Şubat ve Nisan ayları arasında Karadeniz'de bulunur.

Balık çeşitlerinden palamut ve Orkinosun özellikleri nelerdir?

Orkinos balığı ülkemizde ton balığı olarak da bilinir. Genç orkinoslar sürü halinde gezerler ve bu balıkları büyük kafeslerle yakalayarak balık çiftliklerine götürürler ve burada Mayıs ve Kasım ayları arasında canlı balıklarla beslerler ve bu zaman diliminde 30 kiloya ulaşırlar bu hayvanlar genelde Japonya ihraç edilirler. Orkinos balıkları arasında en kıymetli olan mavi yüzgeçli orkinostur. Palamut balık çeşitleri birkaç taneden oluşmaktadır Palamut bornozu, çingene palamudu kestane palamudu olarak torik ve taurin büyük boyları çok yağlı olduğundan bu hayvanlar daha çok tuzlama yöntemi ile tüketilmektedir.

Balık çeşitlerinden uskumru ve Kalkan'ın özellikleri nelerdir?

Balık çeşitlerinden olan kalkan bir dip balığı olarak boğazlarda Marmara Ege ve Akdeniz'de pek de sık rastlanmayan bu hayvan bütün hayatını suyun dibinde yatmakla geçirir. Karadeniz'in ünlü balığı olan bir tarafı siyah bir tarafı griye yakın olan düğmeleri ile tanınır. Uskumru balığı Marmara denizinin aşırı kirlenmesi nedeniyle orayı terk ederek Kuzey egede yaşamını sürdürmektedir.
21.01.2024 07:12:53
Balık Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Balık Çeşitleri"
Ben balık yemeyi çok seviyorum. Çok şükür bu sende balık yasağı kalktı. Balık pazarlarıda çeşit çeşit balık soldu ve taştı. Bazı balıklar birbirine çok benziyor. Büyüklükleri ve renkleri bile aynıya yakın oluyor. Balık çeşitleri neye göre ayrılıyor?
Kubat . 02.11.2018 19:07:27

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024