Besin Çeşitleri

Besin Çeşitleri; Hayatı devam ettirebilmek, daha konforlu ve rahat yaşamak için sağlıklı beslenmek en önemli etkendir. Besin maddelerinden vücut için gerekli olan her şey sağlanır. Hem sağlıklı kalmak hem de sağlığın korunması için beslenme düzeni çok önemlidir. Besin maddeleri oldukça çeşitlidir ve her besin çeşidinin kendine özgü nitelikleri vardır.

Besin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?


Hayvansal Besin Çeşitleri; Hayvanlardan elde edilen besin çeşitleridir. Hayvansal besinler genel olarak protein ağırlıklıdır. Hayvansal besinler; süt ve süt ürünleri, et, yumurta, tereyağ.

Bitkisel Besin Çeşitleri; Bağ ve bahçelerde yetiştirilen ardından sofralarımıza yiyecek olarak gelen bitki kaynaklı besinlerdir. Bitkisel besinler; ıspanak, marul, enginar, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, patlıcan, fasulye, börülce, maydanoz, roka, tere, dere otu, biber, havuç gibi çeşitlerdir. Bunlar ile lezzetli ana ve ara öğün yemekleri hazırlanabilir. Bunların yanı sıra bitkisel besin çeşitleri, elma, armut, portakal, çilek, kavun, karpuz, muz, şeftali, kiraz, kayısı gibi vitamin deposu örnekler vardır.

Madensel Besin Çeşitleri; Vücudumuza aldığımız bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinler dışında su ve tuz gibi besinler madensel besin grubundadır. Madensel besinler hem canlı vücudunda hazır olarak bulunur hem de dışarıdan canlı vücuduna alınır. Yapıcı ve onarıcı besin grubunda yer alırlar.

Bunların yanı sıra besinleri çeşitlendirme işlemi vücuttaki yaptığı işlevlere göre yani görevlerine göre besin çeşitleri de vardır.

Görevlerine Göre Besin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

  • Yapıcı ve onarıcı besinler; Protein, yağ, karbonhidrat, mineraller.
  • Enerji verici besinler; protein, yağ, karbonhidrat.
  • Düzenleyici besinler; Hücrede metabolik faaliyetleri düzenleyen besin çeşitleridir.

İçerdikleri Maddelere Göre Besin Çeşitleri


Karbonhidrat İçeren Besin Çeşitleri; Fasulye, soya fasulyesi, mercimek, kırık bezelye, elma, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, üzüm, soğan, mısır, esmer pirinç, kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, ananas, çilek, armut, ahududu, ayçekirdeği, kuşkonmaz, göbek salata, patlıcan, zencefil, havuç, papaya, nektari, salatalık, sarımsak, mantar, yulaf ezmesi, mandalina, kızılcık.

Proteinler İçeren Besin Çeşitleri; Et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, fındık, badem, kaju, Antep fıstığı, yer fıstığı, kahverengi pirinç, fasulye.

Yağlar İçeren Besin Çeşitleri; Avokado, yumurta, somon balığı, zeytin, Hindistan cevizi, bitter çikolata, kabuklu kuruyemişler (Fıstık, fındık, badem, ceviz), keten tohumu, peynir, zeytinyağı, chila tohumu, tam yağlı yoğurt, tofu, balık, çekirdek, krema, işlenmiş et, bitki tohumları.

Vitamin İçeren Besin Çeşitleri; Elma, badem, brokoli, barbunya, ahududu, somon, portakal, limon, havuç, kara lahana, ton balığı, çilek.
19.01.2024 16:44:32
Besin Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besin Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Besin Çeşitleri"
Kış aylarına girmemiz nedeniyle sık sık rahatsızlanıyorum. Çok çabuk grip nezle oluyorum. Doktorum bana sende vitamin eksikliği var dedi. Bol bol vitaminli gıdalardan yemen lazım dedi. Bu vitaminli gıdalar hangileri? Hangisini yersen bana daha çok fayda sağlar. Yardımcı olursanız sevinirim.
Durusan . 02.11.2018 15:45:35

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024