Bıçak Çeşitleri

Bıçak çeşitleri; Mutfakta en çok gerek duyulan malzemeler arasında bıçak bulunmaktadır. Yemek yapacağımız malzemeler dışında daha sonra en çok bıçağa ihtiyaç duyarız. Yemek yapmayı sevenlerin ve şeflerin kullandıkları mutfağın olmazsa olmazlarından olan bıçağın birçok çeşidi ve özellikleri olanlar vardır.

Mutfakta intizamlı bir yemek yapmak için öncelikle gerekli olanakları sağlamak gerekir.
Et doğrarken et bıçağına, meyve tabağı hazırlarken meyve bıçağına, ekmek dilimlemek ekmek bıçağına, eti derisinden ayırmak için ayrı bir bıçağa ihtiyaç duyarız. Şimdi sizlerle mutfağın vazgeçilmez malzemeleri arasında olan bıçak çeşitlerine göz atabiliriz.

Bıçak çeşitleri nelerdir?


Et bıçağı; Son derecede keskin olarak üretilen et bıçağının metal kısımlarının kalınlığı 20-40 cm'dir. Muntazam bir şekilde beyaz et, kızartılmış et, pastırma ve diğer etleri ince ince dilimlemek için üretilmiş olan et bıçağını mutfaklarınızda gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

Sıyırma bıçağı; Muhakkak etin üzerindeki deriyi sevmeyenleriniz vardır. Etlerin üzerindeki derilerden kurtulmanızı sağlayacak mükemmel bir bıçaktır. Deriyi etten hatta eti kemikten ayırmak için kümes hayvanlarını (Tavuk, kaz, hindi) kemikleriyle birlikte rahat bir şekilde kesebilen, metal kısımları 12-20 cm olan sıyırma bıçağı sağlam ve bükülmez bir yapıya sahiptir.

Ekmek bıçağı; Tırtıklı bir yapıya sahip olan ekmek bıçağının metal kısmı 30-35 cm'dir.
Tırtıklı olmasının en büyük sebebi ekmek, kek, sandviç gibi unla yapılan gıdaların dağılmasını ve ezilmesini önlemek içindir.

Peynir bıçağı; Bir çoğumuz peyniri servis yaparken bıçak dışında başka gereçlerden yardım alırız. Metal kısımları 10-15 cm olan peynir bıçağı yapışmaması için delikli ve servis kolaylığı için ucu sivri bir şekilde kullanıma sunulmuştur.

Meyve bıçağı; Mutfakta en çok tercih edilen bıçak çeşitleri arasındadır meyve bıçağı. Adına bakınca sadece meyve dilimlerken kullanıldığı gelmesin aklınıza mutfakta daha yeni yemek yapmaya başlayanlar kavrama kolaylığından dolayı sebze ve meyve doğrarken ne kadar çok vakit kaybettirirse de meyve bıçağını kullanmayı tercih ediyorlar. Metal kısmı 5-10 cm olan meyve bıçağı mutfağınızdan hiç eksik etmeyeceğiniz bıçaklar arasındadır.

Satır; İsminden de anlaşıldığı üzere metal kısmı 15-20 cm aralığında olan ağır bir bıçak çeşididir. Özellikle kurban bayramlarında evlerden eksik edilmeyen iri kemikli kırmızı etleri doğramaya yardımcıdır. Yalnız satır kullanırken gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyiniz.

Şef bıçağı; Özel tasarım olan bu bıçaklar şefin tercihine göre metal kısmı genişliği değişen ama genellikle 22-35 cm arasındadır. Her şefin kendisine ait özel tutma sapları olan belirli büyüklüklerde sürekli ellerinin altında birçok kesme ve doğrama işlemine göre özel kavisli olarak yapılandırılmış bıçakları vardır.
21.01.2024 07:52:27
Bıçak Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bıçak Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bıçak Çeşitleri"
Sürekli olarak almış olduğumuz bıçaklar evde köreliyor. Artık bıçakları keskinleştirmekten çok sıkıldım. Eşim kalitesiz bıçak aldığımdan dolayı sürekli başımın etini yiyor. Kaliteli bir bıçak türü satın almak istiyorum. Kaliteli, keskin ve uzun süre kullanacağım bir bıçak türü önerseniz?
Çetin Önal . 05.09.2018 17:46:14

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024