Bitki Çeşitleri

Bitki çeşitleri; Genellikle bitkiler üremelerine göre sınıflandırılır. Çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler çoğalmalarındaki farklılıklardan dolayı ikiye ayrılmaktadır. Bitkiler fotosentez yapan zar ile çevrili gerçek organeli olan hücrelerdir. Birçok organizmaları içinde barındıran (Ağaçlar, çiçekler, otlar, eğrelti otlar, yosunlar) gibi ekolojik istekler açsısından birçok farklılık gösteren çok sayıda üyesi olan canlılar dünyasıdır.
Güneş ışığından yararlanarak kendi besinlerini üreten bitkiler birçok canlının organizma yaşamını sürdürmesine fayda sağlar. Toplu halde yaşayan bu canlı türü bitkiler eğer bir bölgede yaşıyor ise bu bitki çeşitlerinin hepsine flora denir. Bitkilerin yetişmesini sağlayan çok önemli faktörler vardır. Bunlar hayatın içerisinde olan Ekvatora uzaklık, denizden yükseklik, arazi eğimi, sıcaklık, nem, ışık, yağış, toprak içeriği, insanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalardır. Bu bitkileri iki sınıfta çiçekli diğer ismiyle tohumlu bitkiler ve çiçeksiz bir diğer ismiyle tohumsuz bitkiler diye bitki çeşitlerini iki ana dalda inceleyebiliriz.

Bitki çeşitleri nelerdir?


Tohumsuz bitkiler (Çiçeksiz); Sporlu üreme ile çoğalan tohumsuz (Çiçeksiz) bitkilerdir. Tek kromozomlu spor üreme hücresidir ve diğer adıyla döllenmesiz üremedir. Tohumsuz bitkilerin birçoğu kök, gövde, çiçek ve yaprak gibi organ değişikliklerini belli bir şekilde göstermezler. Aynı yapıda olan bitkiler tallus denen yapraksı ya da şeritsidir.
Bunlara 'thallophyta' diye de anılır. Daha fazla gelişmiş olan ve organ değişikliklerini gösteren bitkilere 'kormophyta' bunun yapısına ise 'kormus' adı verilmektedir. İçerdiği takımlar ise su yosunları, kara yosunları, ciğer otları, boynuz otları ve yapraklı kara yosunlarıdır.

Tohumlu bitkiler (Çiçekli); Tohumsuz bitkilerden ayıran özellikleri tohumlarının olmasıdır. Bitkilerde en önemli olan üreme ve yayılma organları olan tohumun oluşumu tohumlu bitkilerin en önemli özelliğidir. Oluşma şekline göre bu tohumlar iki alt bölüme ayrılır. Tohumlar sayesinde meyve yaprakları tarafından ötülmeden açık tohum meydana getirirler. Meyve tohumlarının odacık içerisinde birleşmesiyle kapalı olarak tohum geliştirmesiyle kapalı tohumlu bitkiler meydana gelir. Bu bitki çeşitleri iki bölümde incelenebilir.
  • Açık tohumlu bitkiler; Tohumlar sayesinde meyve yaprakları tarafından ötülmeden açık tohum meydana getiren bu bitkiler genellikle ağaç ya da ağaççık adındaki odunsu bitkiler tarafından oluşur. Kuraklığa dayanıklı olan bu bitkiler her zaman yeşilimsi olup yaprakları iğnelidir.
  • Kapalı tohumlu bitkiler; Tohumlar sayesinde meyve yapraklarının odacık içerisinde birleşmesiyle oluşan kapalı tohumlu bitkiler açık bitkilere göre daha çok gelişmiştir. Otsu, çalımsı ve odunsu formunda olan bu bitkilerin kültürü yapılır ve ekonomik olarak önemli yerleri vardır.
21.01.2024 06:44:26
Bitki Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bitki Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bitki Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024