Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, Temel ihtiyaç besinlerinin tepesinde yer alan buğday, içeriğinde bulunan çeşitli mineral ve vitaminler sayesinde açlığın giderilmesinde önemli katkı sunar. Bütün Dünya tarafından ekilerek hasat edilen ve kullanılan buğday otsu bir bitki olup, karasal iklimde yıllık olarak yetişir. Dünya'da mısır ekimi birinci, buğday ekimi ikinci sırada yer alır.
Buğday çeşitleri, karasal iklim çeşitliliği ve ekolojik dengeye göre değişiklik gösterir. Kurak havayı sevmesine rağmen nemli bölgelerde yetiştirmek için çeşitli teknikler uygulanmış; uygulanan teknikler ise yeni buğday çeşitleri ortaya çıkarmıştır.

Buğday çeşitleri, özellikle kıtlık ve açlık baş gösterdiği 1930'lu yıllardan itibaren artmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ile bu işlemler daha da kolay hale gelmiştir. Bilimsel kaynaklara göre buğday yabani olarak küçük tohumlar halinde kendiliğinden yetişirken, insanların eliyle ekilip üretildikçe gelişmiş ve bu günkü haline dönüşmüştür. Buğdayın içeriğinde ortalama %70 şeker, %12 protein, %2 yağ, %12 su, %2.2 selüloz ve %1.8 diğer madenler bulunur.

Türkiye'de üretilen buğday çeşitleri nelerdir?


Kavılca buğdayı: Ekonomik olarak çok fazla öneme sahip olmamakla birlikte kültürümüzü yansıtması bakımından önemlidir. Kars bölgesinde yok olmaya yüz tutmuşken bir grup gönüllünün çabaları ile ortaya çıkartılan buğday çeşitinin kabuk sayısı fazla olduğundan tohuma ulaşmak biraz zahmetlidir.
Kavılca buğdayı soğuk iklime dayanıklı, kar yağışının fazla olduğu yerlerde daha iyi yetişmekte olup, nişasta oranı çok yüksektir.

Gün 91: Tarla Bitkileri ve Araştırma Enstitüsü tarafından 1991 yılında tescil ettirilen bu tür, kılçıklı beyaz gavuza sahip olup, kırmızı sert taneli, yüksek başak oranına sahip, orta boyda ve sık olarak yetişen sağlım yapılı bir buğday çeşidi olup, ekonomik değeri yüksektir.

İkizce 96: Kırmızı taneleri, kılçıklı beyaz başak içine gizlenmiştir, orta boylu ve sağlam sapa sahip olan bu tür tane dökmeyen harman olmaya uygun yapıya sahiptir.

Ekmeklik buğday: Buğday çeşitleri arasında en fazla üretime sahip olan bu tür, beyazdan sarıya geçen renkte olup, küçük taneli kış ve yaz ekilebilen bir buğday çeşididir. Küçük taneli olmasına rağmen nişasta oranı yüksektir. Ekmeklik buğdaya benzer özellikte olmakla birlikte sadece rengi kırmızı olan, kışın ekilen buğday çeşidi ise Sünter isimli buğday çeşididir.

Makarnalık buğday: Anadolu'muzun her tarafında yetiştirilebilen bu türün taneleri daha iri olup, kehribar renginde ve değişik isimler ile anılmaktadır. Makarnalık buğdaydan fazla irmik alınması isteniyor ise parlak, dolgun ve lekesiz (Züccaci) buğdaylar seçilmelidir.

Bisküvilik buğday: Kaplıca buğday, gavuzlu buğday, ingiliz buğdayı, topbaş buğday, gemlik, doğu buğday bisküvi ve bazı kek türlerinin yapımında kullanılır. Bu buğday çeşitleri, tane rengi, sertlik derecesi, ekim zamanı veya yazlık kışlık olarak katagorize edilir.

Tohumluk buğday çeşitleri: Midas, Durum, lucilla, Masaccio, Sitendal ve Vittorio isimli buğdaylar ülkemizde oldukça verimli bir şekilde yetiştirilmekte olup, geniş adaptasyonu ve soğuklara dayanıklılığı ile Masaccio, Stendal, Vittorio ekmeklik buğdaydır. Midas, Durum ve lucilla ise verimlilik, kalite ve hastalıklara karşı dayanıklılığı ile ön plana çıkmış olup, makarnalık buğdaylardır.
19.01.2024 09:10:12
Buğday Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğday Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Buğday Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024