Buğday Tohumu Çeşitleri

Buğday Tohumu Çeşitleri; Günlük hayatımızda en sık tükettiğimiz tahıllardan biri olan buğday yaklaşık 8 bin yıldır sofralarımızda yer almaktadır. Bugün coğrafi koşullara uygun şekilde ıslah edilmiş birçok buğday tohumu çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlilik ekim zamanına göre yaz ve kış, buğday tanesinin rengine göre kırmızı ve beyaz, yapısına göre sert ve yumuşak olarak değişir.
Ayrıca kullanım amacına göre de buğday çeşitleri ekmeklik buğday, makarnalık buğday, bisküvilik buğday ve kaplıca grupları olmak üzere sınıflara ayrılır. Kaplıca grubu buğday tohumu çeşitleri sıklıkla hayvan yemi üretiminde tercih edilmektedir. Hepimizin sofralarına kadar gelen ekmeklik buğday tohumu çeşitleri ise birinci sınıf kalite olarak analiz edilen ve üretimi en çok yapılan buğday tohumu çeşididir.

Ekmeklik buğday tohumu çeşitleri

  • Gün 91; İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmesi tavsiye edilen, şiddetli soğuklara ve kuraklığa dayanıklı buğday tohumu çeşitlerinden biridir. Sağlam bir sap yapısı olmakla birlikte başak üzerindeki tane sayısı yüksektir. Kırmızı ve sert taneli türlerden biridir. Bugün üretilen ekmeklik buğday tohumu çeşitleri içinde ekili alanların yüzde 5'ini oluşturur.
  • Lazarka; Birinci sınıf kalite ekmeklik buğday çeşitlerinden biridir. Gün 91'e benzer özellikler göstermekle birlikte hastalıklara daha dayanıksız olup Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygundur.
  • Seval; Geçit bölgelerin sulak alanlarına ekilmesi önerilen buğday tohumu çeşitlerinden biridir.
    Kırmızı ve sert taneli olan bu türün verim potansiyeli 350 ila 500 kg kadardır.
  • Eser; İç Anadolu ve Geçit bölgelerinde hasadı yapılan hem ekmeklik hem de bisküvilik buğday tohumu çeşitlerinden biridir. Birinci sınıf kalite olarak analiz edilen Eser tane dökmeyen ve yüksek hasat sağlayan türlerden biri olarak özel sektörün rağbet ettiği türlerden biridir.
  • Zencirci; Kıraç bölgeler için tavsiye edilen birinci sınıf tohum çeşitlerinden biridir. Yağışa bağlı olarak verim potansiyeli 260 ila 400 kg arasında değişebilir. Tohum hastalıklarına karşı dirençli olan bu tür beyaz tanelidir.

Buğday Tohumu Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Buğday tohumu seçimi yapılırken ekim yapılacak bölgenin kurak mı sulak mı olduğu belirlenmelidir. Buğday tohumu kurak ve sulak alanlara göre çeşitlilik gösterir. Örneğin, yerli buğday tohumlarından olan Diyarbakır 81 kurak bölgelerde ekmeklik buğday olarak ekilirken, sulak bölgelerde makarnalık buğday olarak ekilmektedir. Bölgenin özelliklerine göre aynı buğday tohumu bile çeşitlilik gösterebilir.
  • Ekim yapılacak zaman doğru belirlenmelidir. Aynı buğday tohumu çeşidi farklı zaman diliminde farklı kalitede ürün verebilir.
  • Ekilecek buğday tohumu tarla bitkileri merkez araştırma enstitüsü tarafından çeşitlendirilmiş ve bakanlık onaylı olmalıdır.
20.01.2024 15:06:40
Buğday Tohumu Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğday Tohumu Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Buğday Tohumu Çeşitleri"
Geniş bir tarım arazisine sahip olan bir çiftçiyim. Ailecek geçmişte sürekli olarak arazimize karpuz ve kavun ekiyorduk. Ancak son zamanlarda buğday fiyatlarının artması ve toplumumuzun buğdaya olan ihtiyacı nedeniyle arazimize buğday ekmeye karar verdik. Acaba buğday tohumu çeşitleri arasında hangi türü ekersem daha fazla verim elde ederim?
Cemal . 04.10.2018 01:40:17

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024