Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri; Bulgur, Geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir. Kaynama, kurutma ve kabuğu çıkarılması gibi aşamalardan geçerek elde edilen bir tür tahıldır. Ham maddesi buğday olan bulgurun, pirinçten daha besleyici ve ekonomik olduğu bilinir. Üretim aşamasında yıkandığı için kullanılırken tekrar yıkanmaz. Pirinç gibi suda bekletilmeye ihtiyacı yoktur.
Makarna gibi 20 dakikada kolay hazırlana bilen besin olup çorbadan, pilava, bebek makarnalarından, salatalara dahi kullanılır. Lif açısından oldukça zengin olup, yüksek miktarlarda karbonhidrat içerir. Birçok işlemlerden geçtiği için bulgur da nem ve küf olmaz ve raf ömrü uzundur. Aynı z amanda kabızlığı ve bağırsak kanserini engeller.
Bulgur Çeşitleri- Sarı Bulgur: Dünya üzerinde en çok tüketilen bulgur çeşididir. Rengini ise buğdayın türünden alır.
- Esmer Bulgur: Renk ve tat bakımından farklı olup yumuşak yapılı bir bulgurdur.
- Kepekli Bulgur: Üst kabuk kısmının fazla soyulmamasıyla, durum buğdayından üretilen bir bulgur çeşididir. Posa oranı diğerlerine göre fazla olduğundan diyetlerde kullanılabilir.
Bulgur Kilo Vermeye Yardımcı Bir Besin Olabilir
Bulgurun özelliği kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır. Potasyum ve kalsiyum açısından çok zengin olan bulgur doyurucu bir besindir. Bu yüzden uzun bir müddet açlık hissini bastırabilir. Ayrıca diyet döneminde olan kişiler rahatlıkla tüketmektedir, bulgur bol miktarda doymamış yağ içerdiğinden kilo almaya neden olmayacaktır.
Bulgurun Besin Değerleri Nelerdir?- Karbonhidrat 70,2
- Yağ 0,86
- Lif gram8,2
- B1 Vitamini 0,31
- B2 Vitamini 0,07
- Kolesterol 0
- Kalsiyum 14,8
- Potasyum 328,5
- Fosfor 226
- Protein 12,2
Türk Mutfağına Ait Bulgur Pilavı Çeşitleri- Meyhane pilavı: Bulgur pilavları arasında en sevilen pilav olup zahmetsizdir. Domates ve Biber salçası kullanılarak yapılır.
- Patlıcanlı bulgur pilavı: Alaca soyulan patlıcanlar küp-küp doğradıktan sonra bol yağda kızartılır. Soğan, salça ve biberi kavurduktan sonra kızaran patlıcanları ilave ederek pişirilir
- Kuru domatesli bulgur pilavı: Kırmızı biberi, soğanı, kuru domates kavrularak yapılır.
- Sebzeli bulgur pilavı: Kabak, havuç, patlıcan, mısır, yeşil ve kırmızı biber konularak yapılan pilavdır.
- Mantarlı bulgur pilavı: Kültür mantarı, istiridye mantarı kullanılarak yapılan lezzetli bir tür pilavdır.
- Yeşil mercimekli bulgur pilavı: Önceden mercimekler bir taşım kaynatılıp kavrulan bulgura ilave edilerek yapılır.
- Patatesli bulgur pilavı: Patatesleri küp-küp doğrayıp kızarttıktan sonra bulgurla harmanlanarak yapılır.
- Havuçlu bulgur pilavı: Kabukları soyulan, havuçlarımızı rendeleyerek tereyağında kavurup bulgur ilave edilerek pişirilir.
- Osmanlı Usulü bulgur pilavı: Ana maddesi karabiber, toz tarçın, zencefil, safran, kuru erik ve kuru kayısı kullanılarak yapılır.
19.01.2024 23:19:54
Bulgur Pilavı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|