Cam Çeşitleri

Cam çeşitleri, Cam çok eskiden beri insanların hayatında yeri olan oldukça önemli bir maddedir. Cam, silisli kumun soda ya da potasla karıştırılıp yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilir. Sert, saydam, kolay kırılır, kimyasal olaylara dayanıklı ve su geçirmez bir maddedir. İnsanlar suni cami keşfetmeden önce doğada doğal olarak buldukları camları elleriyle şekil vererek çeşitli cisimler ortaya çıkarmıştır.
Bu tabii camların en meşhuru tabi ki obsidiyen denilen maddedir ki bu yanardağdan çıkan koyu renkli cama benzeyen çok sert bir taştır. Ekseriya yarı saydamdır. Saydam olanları da vardır. Bunlardan Taş devrinde ok, mızrak ucu, bıçak ve biz yapılırdı. Daha ilerlemiş medeniyetlerde ayna süs eşyası olarak kullanıldı.

Cam yapımı için kullanılan silis, alkali, kireç, kurşun oksidi, kalsiyum karbonat, asit borik gibi maddeler uygun miktarda karıştırılıp öğütüldükten sonra 1500-1800 derecede eritilir. Elde edilen cam 800 dereceye kadar soğutulur. Bundan sonra cam tekrar eritilir ve istenilen şekle getirilir. Cam pencerelerde, elektrik sanayisinde, aydınlatma da ev eşyaların da laboratuvar da ve tıbbi malzeme, mercek yapımında kullanılır.

Cam çeşitleri nelerdir?


Pencere camı, Silis-soda-kireç kullanılarak elde edilir.

Şişe ve kavanoz camı, İçindeki maddeler itibari ile silis-soda-kireç grubuna girer. Camın rengini değiştirmek için yapısındaki maddeleri arttırmak, azaltmak veya başka bir madde eklemek gibi yollara başvurulur.
Cama yeşil rengini vermek için ilkel maddeler arttırılır ve fazla miktarda demir oksidi ilave edilir. Demir oksidine az miktarda manganez katılırsa cam kahverengi olur. Karbon-kükürt ve sülfat katılırsa cam bal renginde olur. Bu tür camlar havuzlu fırınlarda yapılır.

Kristal cam, İçinde kurşun bulunur. Özellikle sofra eşyalarında. Merceklerde, optik aletlerde kullanılır. Bu tip camlar kapalı potalarda eritilerek elde edilir. Renksiz ve tam saydamdır. 

Optik camlar, İçinde kurşun bulunan bu camların en büyük özelliği içinde ışığı sapmaması için en üst düzeyde saf olmalarıdır. Mikroskop ve optik camları olarak kullanılan bu camlar kapalı potalarda eritilerek yapılır. Yapım aşamasında ilk önce posa ve içindeki soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra cam kırılır ve kötü olan parçalar atılır. Ayrılan iyi parçalar tekrar eritme işleminden geçer. Cama istenilen şekil pres ile verilir. Bu şekillendirilmiş parçalar son halini verilmek için tekrar pişirilir ve soğutulduktan sonra işlem tamamlanmış olur.

Işığı yansıtmayan camlar, bu camların üzerinde fluoret bulunur. Bu madde her zar tabakası yerine hava boşluğu getirerek ışığın yansımasını önler. Bunun için bu camlara görünmez cam da denir.

Renkli camlar, Bilişim bakımından soda-silis-kireç camlarındandır. Kullanılan maddelere biraz metal ve metal oksitler katılarak istenilen renk elde edilir.

Buzlu camlar, Fiziksel veya kimyasal olarak yapılan bu camlar genel olarak pencere ve abajur camı olarak kullanılır. Fiziksel olarak yapılanlarda öncelikle ince kum basınçla camın yüzeyine püskürtülür. Böylece yüzey donuklaştırılır. Kimyasal şekilde yapılanlar da ise cam bileşimine flüorür ile fosfatlar katılarak opal denilen cam elde edilir.

Telli camlar, İlk aşamada erimiş cam düz bir zemine dökülür. Üzerinden bir merdane ile düzeltilerek geçilir. Bundan aşamadan sonra sıcak bir merdane daha geçilir, bu merdane üzerindeki sıcak telden camın üzerine bırakır. Çıkıntılı bir üçüncü merdane tel ağı sıcak camın içerisine girecek şekilde bastırır. Dördüncü merdane ile de cam üzerinden geçilerek çıkıntılı yüzey düzeltilir.

Emniyet camı, İki levha cam arasına saydam olan plastik bir madde yerleştirilir, bütünü yüksek basınca tabi tutularak bir tek parça haline getirilir. Plastik madde olarak ilk önceleri selüloz nitrat veya selüloz asetat kullanılırdı. Bugün vinyle denilen plastik bir madde kullanılıyor.

İçeriyi göstermeyen cam, Daha ziyade çocuk bakım evi ve hastanelerde kullanılan bu camlarda, içeriden dışarısı görülür; dışarıdan içerisi görülmez. Bu camlar yüzeyi çok ince gümüş bir tabaka kullanılarak hazırlanır.

Ampul camı, Bileşen bakımında silis-soda-kireç camıdır.

Kırılmaz cam, Türlü bileşimlerinde silis-soda-kireç veya borosilikat bulunan bu cam, şekillendirildikten sonra her tarafına aynı basınçta hararet verilmek üzere, tercihen elektrikle ısıtılan bir fırın içerisine konulur. Burada yumuşama hararetine yakın bir kıvama kadar ısıtılır. Fırından çıkar çıkmaz hemen soğutulur.

Köpük cam, Toz cama karbon katılarak eritilir. Elde edilen köpüklü siyah madde kalıplara dökülür. Mantar kadar hafif, dayanıklı, su geçirmez, geç ısınır, yanmaz döşeme plakaları elde edilir.

Ayna, Kalın ve pürüzsüz camdan yapılır.
21.01.2024 09:18:36
Cam Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Cam Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Cam Çeşitleri"
Vitrinimizi yenilemeye karar verdik ancak süs olarak kullandığımız cam çeşidini henüz belirleyemedik. Açmış olduğumuz iş yeri iç mimarlık üzerine. Acaba dış cephe ve iç cephe için hangi renkli cam çeşidi türünü kullanmalıyız? Hakeza siyah ve gri cam türleri dış cephe için güzel bir görüntü için güzel durur mu?
Neriman . 04.10.2018 01:49:41

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024