Diş Çeşitleri

Diş çeşitleri; dişler yediğimiz gıdaları kesmeye, parçalamaya ve öğütmeye yarayan sindirim sisteminin başlangıcıdır. Dişler bazı kısımlardan oluşur. Bütün dişlerin ayrı ayrı görevleri vardır.

Dişin katmanları

  • Mine, çok sert tabakadır. Dişin taç kısmını bütünüyle saran ve koruyan tabakadır. Duyarsız bir tabakadır.
    Anne karnında mine birikimi başlar. Kendisini yenileme kabiliyeti yoktur.
  • Dentin, dişin mine tabakasının altında kalan kısmıdır. Sıcak ve soğuğa duyarlıdır. Kendini onarma özelliği az da olsa vardır. Dentin tabakası canlı bir tabaka olduğu için diş çürükleri mine kısmını geçip bu tabakaya ulaştığında ağrı hissedilir. Yaş ilerledikçe bu tabaka özelliğini kaybeder.
  • Pulpa, dişin iç kısmında yer alan, içinde sinir ve damarların bulunduğu bölümdür. İçerisinden geçen damarlar sayesinde canlı kalır.
  • Sement, kök bölgesini çevreleyen kemik yapıdır. Dişin çeneye bağlanmasını sağlar. Eğer diş eti çekilmesi varsa bu tabaka ortaya çıkar ve aşırı hassasiyet oluşur.
  • Diş eti, pembe renkli, kan damarları sayesinde iyi beslenen ve kemiğe sıkıca tutunan yapıdır.
  • Periodonsiyum, dişlerle çene kemiğinin birleşmesini sağlayan dokudur. İltihaplanması durumunda dokularda harabiyet oluşur.

Diş çıkarma dönemlerine göre diş çeşitleri


Süt dişleri, doğumdan sonra 6-7. Aylarda ağızda görülür, 2 yaşında da tamamlanırlar. 10 tanedir.
4 tanesi kesici diş, 4 tanesi büyük azı dişi, 2 tanesi de köpek dişidir.

Sürekli dişler, doğumdan sonra 3-4. Aylarda gelişir. İlki 6 yaşında sürer. 12 yaşına gelindiğinde diş arkı tamamlanmış olur. 16 adettir. Bunlardan 4 tanesi kesici diş, 2 tanesi köpek dişi, 4 tanesi küçük azı dişi, 6 tanesi de büyük azı dişidir.

Yaptıkları işe göre diş çeşitleri


Kesici dişler, kesici dişler, toplam 8 adettir.4 tanesi üst çenede, 4 tanesi de alt çenede yer alır. Beslenmenin başlangıcında ağza alınan gıdalar kesici dişler aracılığı ile kesilip kopartılır. Bu fonksiyonlarının yanında en az onun kadar önemli diğer fonksiyonları ise estetik görünüştür. Konuşma sırasında seslerin doğru söylenmesini sağlayarak konuşmada da rol oynarlar.

Köpek dişleri, 4 tane köpek dişi vardır. Göz dişi olarak da bilinir. Kesici dişlerin yanında yer alırlar uç kısımları sivri ve koparma, çiğneme işlevini yetine getirirler. Estetik açıdan da çok önemlidir eksikliklerinde gülme sırasında çirkin bir görüntü oluştururken yanakta çökmelere neden olur. Köklerinin çok uzun olmasından dolayı bu isimle anılır.

Azı dişleri, koparılıp parçalanan gıdalar azı dişleri sayesinde öğütülür. Azı dişleri besinlerin mideye gitmeden sindirime haxır hale gelmesini sağlar. Azı dişlerinde görülen kayıplarda çiğneme fonksiyonu eksik yapılacak ve tek taraflı çiğneme olacağından önemli sorunlar yaşanır. Bu nedenle eksikliklerinde zaman kaybetmeden tamamlanması gerekir.

20 yaş dişleri, diş çeşitleri içinde bir diğeri de 20 yaş dişlerdir. Halk arasında akıl dişleri diye de bilinir 16-20'li yaşlarda çıktıkları için bu isimle bilinirler. Ağızda en son çıkan bu dişler de kalıcı dişler gurubundadır. Çenenin en son kısmında çıkarlar. Çiğneme yapmakla görevli dişlerdir. 20 yaş dişlerinin yokluğu herhangi bir sorun yaratmazken bazı durumlarda gömülü kalabilirler, çarpık çıkabilirler, bu gibi sorunlar yaratmaları halinde alınmalarında fayda vardır.
20.01.2024 12:08:30
Diş Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Diş Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Diş Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024