Dut Çeşitleri

Dut çeşitleri Kuzey yarımkürede ve özellikle ılıman bölgelerde yetişen çok tatlı bir meyve çeşididir. 12 türü bulunan boyu 8 metreye kadar ulaşabilen kenarları testere dişlilere benzeyen ve yeşil yaprakları olan bir çeşit ağaçtır ve bu ağacın yaprakları ile ipek böceği yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu ağacın meyvelerinden mor, pembe, kara renklerde tatlı ve sulu içilebilen şurup reçelleri yapılmaktadır.
Ayrıca dutlardan pekmez yapılmaktadır. Kesinlikle sıfır çeker olan bu pekmez çok sevilerek tüketilmektedir

Dut çeşitleri antiseptik özelliğe sahiptir


Dut çeşitleri ülkemizde Anadolu bölgesinde ağırlıklı olarak yetişmektedir. Dutgiller familyasından olan morus cinsi dut çeşitlerine dut ağacı denmektedir. Antiseptik ve antioksidan özelliği olan bu meyve içerdiği yüksek lif sayesinde kanı temizleyerek insanlara şifa kaynağı olmuştur. Dut geleceğin tedavi edici besinler arasında en başta yerini almaktadır. Türkiye'de dutların yetiştirilmesi çok uzun süre kerestecilik için yapılmıştır. Koşullarının ve iklimin uygun olmasına rağmen meyvesi için daha sonradan yetiştirilmeye başlanmıştır.

Dut çeşitlerinden olan dut ağacının şekli nasıldır?


Dut çeşidinde erkek ve dişi olmak üzere 2 çiçeği bir arada barındırır. Yaz aylarında erkek çiçeklerinin hepsi dökülen bu meyvenin dişi çiçeklerin olgunlaşarak meyve halini alır. Genelde mayıs ayının sonlarında dut meyvesinin hasadı yapılır.
Dutlar çok hızlı büyüyebilen gövdeleri silindirik ve dik olan gövdesinde kabuk çatlakları olan bir ağaçtır. Dut ağaçlarının boyu 15 metreye kadar uzayabilen etli ancak gevrek bir yapıdadır.

Dut çeşitlerini tanıyalım


Dut çeşitlerinden bazılarını tanıyalım. Yaygın olarak yetişen beyaz dut genelde ülkemizin hemen hemen bütün illerinde bulunur. M ruba (Karadut) N nigra (Kırmızı ve mor dut) ak dut Çin dutu Afrika dutu Moğol dutu Himalaya dutu adında daha birçok dut çeşitleri bulunmaktadır. Doğal antibiyotik olarak hayatımıza girmiş olan dutlar kanın pıhtılaşmasını engelleyerek egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir ve zengin miktarda Demir içerdiği için özellikle kansızlık çeken kadınlara birebir tavsiye edilir. Günlük düzenli olarak tüketilen dutlar kanınızın kısa süre içerisinde eski seviyesine ulaştırır.

Dut çeşitlerinin özellikleri ve kullanıldığı alanlar nerelerdir?

Beyaz dutun yaprağı taze olarak kurutularak saklanır ve daha sonra bu yapraklar suyun içinde kaynatılarak şifa niyetine içilir. Karadutların kökleri ve gövdelerinin kabuklarından ilaç yapılarak faydalanılır. Ayrıca kara meyvelerinden reçel, şurup ve marmelat yapılır. Meyvelerin içeriğindeki şeker organik olduğundan ve içerisinde bulundurduğu pektin ve cyanin boya maddesi bulunur. Karadutlar mor ve siyah rengini bu maddeden alırlar. Beyaz dutların yaprakları ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkilere sahiptir Ayrıca karadutun şerbeti ağız içerisinde gargara yapmaya yarar bu sayede boğaz enfeksiyonlarını gidermek için harika doğal bir ilaç sayılır. O yüzden şu günlerde tam zamanı olan dutları bol yemek gerekir.
21.01.2024 05:47:33
Dut Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dut Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dut Çeşitleri"
Merhaba, bizim evin hemen önünde bir dut ağacı var. Dutları büyük ama şeker miktarı az. Bunu tam tersine çevirmek için yapmamız gereken ne gibi işlemler vardır. Bir ara ağaca aşı yapmam gerektiği söylendi. Doğru mudur?
Yasir . 07.09.2018 22:25:03

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024