Ekmek Çeşitleri
Ekmek çeşitleri, ekmek hayatımızda önemli bir besin kaynağıdır. Her ne kadar son yıllarda kilo aldıran özelliği ile bilinse de aslında bir o kadar da zayıflatıcı etkisi de vardır. Tabii bu ekmek çeşidinden çeşidine farklılık göstermektedir. Ekmek çeşitleri, farklı besin türlerinden de elde edilebilir. Örneğin, arpa ekmeği, çavdar ekmeği, buğday ekmeği şeklinde belirli sınıflara tasnif edilmiştir.
Özellikle ülkemizde yemek çeşitleri kadar ekmek çeşitleri de zenginlik göstermiştir. Ekmek çeşitlerin yapılışında, kalitesinde, fiyatında değişkenlik görülür. Bundan dolayı en sağlıklı ekmek çeşidi doğal yapılan ekmektedir. Kırsal kesimlerde ekmekleri fırından almaz kendileri yaparlar. Saç ekmeği, tandır ekmeği kırsal alanlarda en fazla yapılan ekmek çeşididir. Ekmek çeşitleri iyi öğrenmeli hangi ekmeğin yene faydalı gelebileceğini idrak etmek gerekir. Fazla ekmek kullanımı da iyi değildir. Çünkü kilo alımının en büyük nedenlerinden birisi de ekmeklerin çok fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
Ekmek çeşitleri nelerdir?- Beyaz ekmek: Ülkemizde en fazla üretilen ekmek çeşitlerinden birisidir. Sofralarda onun kadar bulunan bir ekmek türü yoktur. Ne olursa olsun bunun yerini hiçbir ekmek çeşidi tutamaz. Uzmanlar maalesef her ne kadar sağlığa o kadar faydalı olmadığını söyleseler de kimse bu ekmek türünden bir türlü vazgeçemiyor. Her yemeğe uygun şekilde uyum sağlayan bu ekmek çeşididir. Sabah kahvaltılarında da çok fazla tercih edilmektedir.
Aynı zamanda sulu yemeklerde de çok fazla tüketilir.
- Tandır ekmeği: Ekmek çeşitleri arasında kırsal kesimlerde çok fazla tüketilen bir ekmek türüdür. Dayanıklılık süresi fazla olması hasebiyle aynı zamanda çok sağlıklıdır. Yapılışı çok zahmetlidir. Tandır ekmeği geleneksel ekmek özelliği taşımaktadır. Katkı maddesi olmadığı için tamamen doğal yöntemlerle yapılıp pişirilir. Bunu herkes yapamaz. Bu konuda tecrübe sahibi olmak gerekir. Gün içerisinde tok tutar, şişkinlik yapmaz ve de çok lezzetlidir. En önemli özelliği ise sevgi, toprak ve memleket kokar.
- Kepek ekmeği: Diyet yapanların öğünlerinde sıkça gördüğümüz bir ekmek türüdür. Kalorisi düşük olmasıyla beraber yağ yakımında oldukça etkilidir. Diyet yapanların büyük bir çoğunluk kepekli ekmeğe muhakkak sarılmıştır. Kepekli ekmekte sadece nişasta ve kepek bulunur. Sağlık açısından herhangi bir yan etkisi yok rahatlıkla tüketilebilir.
- Karışık tahıllı ekmek: Adından da anlaşılacağı üzere bu ekmek türünde buğday unu, çavdar unu, mısır, arpa, yulaf gibi çeşitli tahıl ürünleri bir arada kullanılmış ve bunun sonucunda mis gibi ekmek ortaya çıkmıştır. Karışık tahıllı ekmek, zengin içeriği sebebiyle çok fazla kullanılır. Aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bu ekmek türü kalp-damar ve bağırsaklar için çok yararlıdır.
- Yulaf ekmeği: Eski zamanlardan beri kullanılan ekmek çeşitleri arasında, aynı zamanda diyet programlarında da kendine bir yer edinmiştir. Ara ve ana öğünler de sıkça tüketilir. Tıp tedavisinde ilaç olarak kullanılır. İltihaplı deri hastalıkları olan egzama rahatsızlıklarına çok faydalı gelmektedir. İçinde barındırdığı lif sayesinde sindirimi de kolaylaştırmaktadır. Kan basıncını düzenler ve kalp rahatsızlıklarını için de son derece çok önemli görevler üstlenmiştir
- Çavdar ekmeği: Kendini seven ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerde, buğday ekmeği tadını sevmeyenler için çavdar ekmeği kullanır. Diyet programlarında en fazla tüketilen tahıllardan olan çavdar, öğütülüp un haline getirilir ve akabinde çavdar unuyla ekmek yapılıyor. Çavdar ekmeği lezzetinin yanı sıra içinde mineral, vitamin ve antioksidanlar barındırır. Hazmı kolaylaştırır, kan şekerinin normal seviyede tutarak aynı zamanda tokluk hissi verir.
- Mısır ekmeği: Mısır üretiminin yoğun olduğu Karadeniz bölgemizde çok fazla yapılmaktadır. Mısır ekmeği Karadeniz'de en az hamsi kadar değer görmektedir. Mısır ekmeği için bazen ekmek mi kek mi tartışması yapılıyor. Ama bölge halkı için önem taşımaksızın her iki şekilde de anılabilir ve tüketimi yoğun şekilde yapılır. Mısır ekmeğinin faydası ise bağırsak ve mide hastalıkları için çok iyi gelmektedir. Tok tutucu özelliğiyle de vücudu besler ve lif açısından da zengindir.
20.01.2024 16:51:11
Ekmek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Ekmek Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|