Ekmek Çeşitleri

Ekmek çeşitleri, ekmek hayatımızda önemli bir besin kaynağıdır. Her ne kadar son yıllarda kilo aldıran özelliği ile bilinse de aslında bir o kadar da zayıflatıcı etkisi de vardır. Tabii bu ekmek çeşidinden çeşidine farklılık göstermektedir. Ekmek çeşitleri, farklı besin türlerinden de elde edilebilir. Örneğin, arpa ekmeği, çavdar ekmeği, buğday ekmeği şeklinde belirli sınıflara tasnif edilmiştir.
Özellikle ülkemizde yemek çeşitleri kadar ekmek çeşitleri de zenginlik göstermiştir. Ekmek çeşitlerin yapılışında, kalitesinde, fiyatında değişkenlik görülür. Bundan dolayı en sağlıklı ekmek çeşidi doğal yapılan ekmektedir. Kırsal kesimlerde ekmekleri fırından almaz kendileri yaparlar. Saç ekmeği, tandır ekmeği kırsal alanlarda en fazla yapılan ekmek çeşididir. Ekmek çeşitleri iyi öğrenmeli hangi ekmeğin yene faydalı gelebileceğini idrak etmek gerekir. Fazla ekmek kullanımı da iyi değildir. Çünkü kilo alımının en büyük nedenlerinden birisi de ekmeklerin çok fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Ekmek çeşitleri nelerdir?

  • Beyaz ekmek: Ülkemizde en fazla üretilen ekmek çeşitlerinden birisidir. Sofralarda onun kadar bulunan bir ekmek türü yoktur. Ne olursa olsun bunun yerini hiçbir ekmek çeşidi tutamaz. Uzmanlar maalesef her ne kadar sağlığa o kadar faydalı olmadığını söyleseler de kimse bu ekmek türünden bir türlü vazgeçemiyor. Her yemeğe uygun şekilde uyum sağlayan bu ekmek çeşididir. Sabah kahvaltılarında da çok fazla tercih edilmektedir.
    Aynı zamanda sulu yemeklerde de çok fazla tüketilir.
  • Tandır ekmeği: Ekmek çeşitleri arasında kırsal kesimlerde çok fazla tüketilen bir ekmek türüdür. Dayanıklılık süresi fazla olması hasebiyle aynı zamanda çok sağlıklıdır. Yapılışı çok zahmetlidir. Tandır ekmeği geleneksel ekmek özelliği taşımaktadır. Katkı maddesi olmadığı için tamamen doğal yöntemlerle yapılıp pişirilir. Bunu herkes yapamaz. Bu konuda tecrübe sahibi olmak gerekir. Gün içerisinde tok tutar, şişkinlik yapmaz ve de çok lezzetlidir. En önemli özelliği ise sevgi, toprak ve memleket kokar.
  • Kepek ekmeği: Diyet yapanların öğünlerinde sıkça gördüğümüz bir ekmek türüdür. Kalorisi düşük olmasıyla beraber yağ yakımında oldukça etkilidir. Diyet yapanların büyük bir çoğunluk kepekli ekmeğe muhakkak sarılmıştır. Kepekli ekmekte sadece nişasta ve kepek bulunur. Sağlık açısından herhangi bir yan etkisi yok rahatlıkla tüketilebilir.
  • Karışık tahıllı ekmek: Adından da anlaşılacağı üzere bu ekmek türünde buğday unu, çavdar unu, mısır, arpa, yulaf gibi çeşitli tahıl ürünleri bir arada kullanılmış ve bunun sonucunda mis gibi ekmek ortaya çıkmıştır. Karışık tahıllı ekmek, zengin içeriği sebebiyle çok fazla kullanılır. Aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bu ekmek türü kalp-damar ve bağırsaklar için çok yararlıdır.
  • Yulaf ekmeği: Eski zamanlardan beri kullanılan ekmek çeşitleri arasında, aynı zamanda diyet programlarında da kendine bir yer edinmiştir. Ara ve ana öğünler de sıkça tüketilir. Tıp tedavisinde ilaç olarak kullanılır. İltihaplı deri hastalıkları olan egzama rahatsızlıklarına çok faydalı gelmektedir. İçinde barındırdığı lif sayesinde sindirimi de kolaylaştırmaktadır. Kan basıncını düzenler ve kalp rahatsızlıklarını için de son derece çok önemli görevler üstlenmiştir
  • Çavdar ekmeği: Kendini seven ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerde, buğday ekmeği tadını sevmeyenler için çavdar ekmeği kullanır. Diyet programlarında en fazla tüketilen tahıllardan olan çavdar, öğütülüp un haline getirilir ve akabinde çavdar unuyla ekmek yapılıyor. Çavdar ekmeği lezzetinin yanı sıra içinde mineral, vitamin ve antioksidanlar barındırır. Hazmı kolaylaştırır, kan şekerinin normal seviyede tutarak aynı zamanda tokluk hissi verir.
  • Mısır ekmeği: Mısır üretiminin yoğun olduğu Karadeniz bölgemizde çok fazla yapılmaktadır. Mısır ekmeği Karadeniz'de en az hamsi kadar değer görmektedir. Mısır ekmeği için bazen ekmek mi kek mi tartışması yapılıyor. Ama bölge halkı için önem taşımaksızın her iki şekilde de anılabilir ve tüketimi yoğun şekilde yapılır. Mısır ekmeğinin faydası ise bağırsak ve mide hastalıkları için çok iyi gelmektedir. Tok tutucu özelliğiyle de vücudu besler ve lif açısından da zengindir.

20.01.2024 16:51:11
Ekmek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekmek Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ekmek Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024