El Sanatları Çeşitleri

El Sanatları Çeşitleri, ülkenin kendi kültürel kişiliğini anlamlı ve canlı bir şekilde belgeleyen sanat türüdür. Anadolu'da önceden yaşamış olan pek çok uygarlığın kendi kültürü Türkler'in yerleşiminden sonra farklı bir sentez altında varlıklarını sürdürmeye devam etmiştir. Bu sebeple el sanatları çeşitleri kökleri oldukça eski dönemlere dayanmaktadır.
Aynı zamanda kültürel bakımdan oldukça büyük önem taşımaktadır.

El sanatları çeşitleri, dokuma sanatları kısaca şunlardır; halı, kumaş, kilim, sumak cicim ve keçedir. İşleme sanatları; sim ve iğnedir. Örgü işleri; dantel, oya, mekik, boncuk ve tığ işidir. Maden sanatı; cam sanatı ve kuyumculuk sanatıdır. Ağaç işleri sanatı; ham maddesinde taş ile yapılan el sanatları, lüle taşı, oltu ve mermer işidir. Dekoratif el sanatları; yapma bebek ve deri sanatlarıdır. Sivas bölgesinde el sanatları çeşitleri oldukça yaygınlaşarak gelişmiştir. Bakırcılık, çubukçuluk, dokumacılık, gümüş işçiliği, bıçak- çakı işçiliği yapılmaktadır. Bunlardan çorap örücülüğü zaman içinde önemini büyük çapta yitirirken diğer el sanatları çeşitleri halen günümüzde yapımı sürdürülmektedir.

El Sanatları Çeşitleri Nelerdir?

  • Dokumacılık, evveliyatı Selçuklu döneminde başlamış olan dokumacılık sanatı ilerleyen yüzyıllarda daha fazla gelişmiştir. Bir dönemde oldukça ünlü olan şal dokumacılığı halen günümüzde yapımına devam edilen önemli el sanatları çeşitlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda Sivas halıları bütün önemli özellikleri ile yün, sık dokunmuş ince halı olması ile meşhurdur.
    Halının özellikle sık dokulu olması açısından kirkit sert bir şekilde vurulmaktadır. Ancak halının esnekliğinin sağlanması içinde ilmikler iki defa tarandıktan sonra bu iş için özel olan makaslar ile kesilir ve hav yüksekliği sağlanır. Halı dokumacılığında en az 12 ayrı renk mevcut olmaktadır. Genel olarak halı dokumacılığında lacivert, al ve tonları yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Çubukculuk, köklü olan el sanatları çeşitlerinden bir tanesidir. Hem kişisel hem de satış amaçlı hazırlanan çubuklar günümüzde turistik bakımdan oldukça büyük değer kazanmıştır. Ağızlık yapımında genel olarak karamuk ve germişek ismindeki ağaçlar kullanılmaktadır. Germişek çubukları çoğunlukla istenilen boyutta kesilir ve uzunluklarına göre yanma başlı, lüleli topcık başlı, ufak ağızlık, arabalı ağızlık ve ufak lüleli ağızlık gibi çeşitlerde hazırlanmaktadır. İşlemleri bitirilen ağızlıklar ateşe tutularak zımparalanır ve ağız bölümünde sigara konulan yeri açılır.
  • Bakırcılık, bakırcılık günümüzde yaygınlığını yitirmiş olan el sanatları çeşididir. Bakırcılık biçimlendirme işleminde kazan ve sinilerde dövme tekniği, küçük kaplarda ise genellikle çekme tekniği ile uygulanmaktadır. Bakırcılık el sanatları çeşidinde dövme tekniği ağaç tokmak ile yapılmaktadır. Süsleme tekniği çalma ya da kakma tekniği ile uygulanmaktadır.
21.01.2024 19:12:36
El Sanatları Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

El Sanatları Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "El Sanatları Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024