Erik Çeşitleri

Erik Çeşitleri; Yaz mevsiminin meyvelerin başında erik gelmektedir. Ülkemizde Doğu Anadolu hariç hemen hemen her bölgede yetişebilen meyve çeşididir. Erik çeşitleri farklı dönemlerde ve farklı koşullarda meydana gelen büyüklük, renk ve tat bakımından çeşitlilik oluşturan meyvedir. Can eriği, Japon eriği, Avrupa eriği, kara erik gibi farklı erik çeşitleri olmasına karşın ülkemizde can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği çeşitleri bulunmaktadır.
Erik C vitamini ihtiyacımızı karşılayan meyve türüdür. Aynı zamanda yüksek oranda B vitamini çeşitlerini de içermektedir. Yapısında mineral bakımından magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir bulundurur. Bu mineraller antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemimizin güçlü kılınmasını sağlar.

Erik Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?


Mürdüm Eriği; Mürdüm eriği genellikle oval bir şekli olan, ülkemizde en fazla üretime sahip olan meyve çeşididir. Renk olarak siyahtır ve olgunlaştığı zaman eriğin kabuğu beyaz toz gibi madde ile kaplı olur. Mürdüm eriği ağustos aylarında toplanır. Sofralarda tüketimin yanı sıra kurutma işlemi yapılmada, meyve suyu, reçel, marmelat, konserve yapımında da kullanılan erik türüdür. B vitamini açısından zengin yapıya sahip olduğu için sinir sistemine etkisi vardır. Kan basıncını etkileyerek kalp ve damar sağlığını kontrol altına alır. Yüksel lift oranına sahip olduğundan kolesterole iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde sindirim sistemi organlarının sağlını kontrol altına alır.

Can Erik; Can eriği yeşil renkte, yuvarlak ve ekşi bir tada sahiptir. Can eriği yaz aylarının habercisi olarak bilinir. Nisan-Mayıs aylarında toplanır. Bu erik lif bakımından zengin bir meyve türüdür. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu korumaktadır. Vitaminlerden ise C vitamini bakımından zengin yapıya sahip olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Can eriğinin en önemli faydası ise mineral bakımından demir mineralinin emilimini sağlayarak, vücudun demir eksikliğini giderir.

Papaz Eriği: bu erik çeşidi Anadolu bölgesinde yetişen bir türdür. Halk arasında bodur meyve olarak da bilinir. En verimli erik çeşitlerinden biridir. Yeşil renge sahip bir meyvedir. Fakat belirli bir olgunluğa ulaştığı zaman rengi kırmızıya dönüşmektedir. Genellikle yeşilken tüketilmesi daha çok sevilir. Olgun hali ise kompostu yapımında kullanılır. Kabuk dışının renginde hafif tozlanma ve karın adı verilen çıkıntı görülür. Bu erik kişiler tarafından can erik ile karıştırılır. Ayırt etmekte karın bölgesinden yararlanılır.

Üryani Eriği: bu erik ülkemizde her bölgede üretimi görülmez. Özellikle Kastamonu ilinde yaygın olarak yetişen bir erik çeşididir. Her yerde yetişmediği için ekonomik olarak önemli bir değer sahiptir. Bu eriğin en önemli faydası sindirim sisteminin düzenlenmesi ve kabızlığın giderilmesi görevleri üstlenmiştir. Şeker oranı düşük olduğu için diyabet ve kolesterol hastaları için önerilir. Vücuttaki kırmızı kan hücreleri için oksijen tutucusu olarak görev alır. Ayrıca hamile bayanlar da mide bulantısı ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır.
19.01.2024 02:53:59
Erik Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erik Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Erik Çeşitleri"
Merhaba. Yaşadığım yerde özellikle yaz ayları başlamadan ve ortalarında çeşitli erik yetişmektedir. Gerek tatları olsun gerekse renkleri birbirinden çok farklıdır. Bundan dolayı erik çeşitlerini fazla olması bizim sağlığımız açısından önemi nedir. Özellikle hangi erik çeşidini tüketirsek bizim için daha faydalı olur?
Ferdi . 25.10.2018 20:33:33

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024