Et Çeşitleri

Et Çeşitleri, et kasların olgunlaşması ile oluşmuş lifli yapıda bir dokudur. Hayvansal ürünlere göre et çeşitleri değişmekle birlikte genellikle ülkemizde dini inançlarımıza göre çift tırnaklı dediğimiz geviş getiren hayvanlar ile kanatlı hayvan et çeşitleri tüketilmektedir. Geviş getiren hayvan türleri ise sığır cinci hayvanlar, keçi, koyun, deve gibi hayvanlara örnek verebiliriz.
Kanatlı sektöründe ise başı tavuk çekmesi ile beraberinde bıldırcın, keklik, turaç gibi kanatlılardan da et üretimi yapılmaktadır. Daha çok dış ülkelerde tüketilen et çeşitlerinden domuz eti en çok üretilen et olup, bunu at, eşek gibi bazı hayvanlardan elde edilen et çeşitleri de mevcuttur. Et çeşitleri hayvan türlerine göre bir sınıflandırma yaptıktan sonra tek bir hayvanın bölgelerine göre de sınıflandırma yapmaktayız.

Sığır cinsi hayvanlarda et çeşitleri

  • Bonfile
  • Kontrfile
  • Antrikot
  • Tranç
  • Kuşbaşı
  • Nuar
  • Kontrnuar
  • Yumurta
  • İncik
  • Kıyma
  • Sokum
  • Puli
Et çeşitleri, sığır cinsi hayvanlar da genellikle aynı ismi almaktadır. Gerdan, tütünlük gibi bazı değişik isimlerde alabilmektedir. Et çeşitlerinden bonfile eti karın içi böbrek yatağından belin iki yanına kadar uzanan kaslardan oluşan iç yağlardan ve iç organlardan ayrılmış gevrek yapıda parlak görünümlü bir ettir. Kontrfile eti ise hayvanın belinin üst kısmından boydan boya sakrum kemiğine kadar uzanan ve omurlara yapışık olan kaslardan elde edilen yağlardan ari bir ettir.
Antrikot eti ise sığırların göğüs omurları üzerinden boyun bölgesine doğru uzanan yağdan ari bir ettir. Antrikot etinden sonra kontrfile eti başlamaktadır. Sokum eti ise büyükbaş hayvanlarının butlarının üst kısmında bulunmaktadır. But kısmının iç tarafında üstte leğen kemiği ile altta eklemlere kadar olan bölgedeki ete ise tranç et olarak isimlendirilir. But'un dış kısmında bulunan yağsız olan kısım ise kontrnuar ettir. But kısmının iç tarafında yumurta şeklinde kaslı yapı ise yumurta et olarak isimlendirilir. Puli et ise aşil tendosunun devamı kısmında inciğin üzerine konumlanmış ettir. Puli etinin altındaki aşil tendosunun olduğu bölgedeki ete ise incik eti denir.

Küçükbaş hayvanların et çeşitleri

  • But
  • Pirzola
  • Fileto
  • Kol
  • Döş
  • Kıymalık
Et çeşitleri sınıflandırmamız da küçükbaş hayvan diye tabir ettiğimiz geviş getiren koyun, kuzu, keçi gibi hayvanları kapsamaktadır. But eti arka bacakların diz eklemi üzerinden leğen kemiğine kadar uzanan kısımdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Pirzolalık et ise hayvanın sırtındaki ön bölümüdür. Çok lezzetli yağsız bir ettir. Bu et bazen kaburganın bir kısmı ile de çıkartılmaktadır. Ön ayaklardaki kasların bulunduğu, aralarında ince yağ tabakaları olan kısım ise kol eti diye isimlendirilir. Hayvanın en yağlı kısmı olan kemikli etten oluşan kısım ise döş etidir. Gerdan, incik gibi yerlerde kıymalık olarak geçmektedir. Bu sınıflandırma yaptığımız küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar dışında bir de kanatlı eti olarak tavuk eti sınıflandırması vardır. Tavuk eti sınıflandırmasında ise kanat, göğüs, but, sırt gibi isimler ile et çeşitlendirilmesi yapılmaktadır.
19.01.2024 06:15:51
Et Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Et Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Et Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024