Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, baklagiller familyasına mensup olan fasulyenin cinsi phasolus, ana vatanı da Orta Amerika olup, toprağa ürün ekip alınan ve ılıman iklimini severek, çok sıcak ve soğuklarda zarar gören narin tek yıllık bitkiye fasulye denilir. Fasulye oldukça besleyici ve vitamin açısından zengin olan besindir. Neredeyse her yerde yetişen bu besin yaz kış fark etmeksizin herkesin sofralarında bulunan bir bitkidir.
Fasulye hemen hemen her bölgede yetişme göstermektedir. Ülkemizde genellikle Antalya ve Mersin gibi kış mevsimi ılıman geçen illerde fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizden diğer ülkelere fasulye ihracı yapılmaktadır. Kuvvetli ve lezzetli bir besin kaynağı olarak bilinen fasulyenin yararları da bir o kadar çoktur. Fasulye çeşitleri yapıları, şekilleri ve pişirilme yöntemleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır.
Fasulye Çeşitleri- Ebro Fasulyesi: Erkenci bodur çeşidi cinsinde olan bu ebro fasulye, her iklim koşullarına uyum sağlayamamaktadır. Tohumun rengi beyaz olup, bakla şekli yassıdır. Genellikle 15-17 cm boyutları arasında bulunmaktadır. Ebro fasulyelerinin hasat zamanları oldukça kısadır. Genellikle ılık ve sıcak iklimlerde ürün veren ebro fasulye, tohum iken çok suya ihtiyaç duymaktadır. Açık yeşil renkli olarak konserve şeklinde ya da taze fasulye şeklinde tüketilebilmektedir.
- Sofia Fasulye: Erkenci sırık fasulye olarak bilinen bu fasulye çeşidi, verimi oldukça yüksek olan bir besin çeşididir.
Uzunluğu 25 cm arasında değişen bu fasulyenin baklaları düz ve yassı olup, neredeyse her alanda uyum sağlayan bitkilerdendir. Her iklime uyum sağlamasının yanı sıra kılçıksız olan sofia fasulyesinin verimi de o kadar yüksektir. Taze fasulye olarak tüketilmekte olup, renkleri açık yeşil olup, uzun yapılıdır. Mozaik virüsüne karşıda yeteri kadar dayanıklı olan sofia fasulyesinin tohum rengi beyazdır.
- Bronco Fasulye: Dik bir biçimde gelime gösteren bu fasulyenin baklaları oldukça dolgun olup, uzunlukları 18 cm'ye kadar vardır. Bu fasulye çeşidinin içinde yaklaşık olarak 10 adet beyaz ve parlak renkli taneler yer almaktadır. Bronco fasulye son zamanlarda ülkemizde en çok tercih edilen fasulyelerin arasına girmektedir. 2-3 günde hasadı yapılan bronco fasulye humuslu toprakları sevmektedir. Bu sebeple de karık sulama sitemi ile sulanmaktadır.
- Gina Fasulye: Romana tipinde ve erkenci bodur şeklinde olan gina fasulyelerinin baklaları oldukça yassıdır. Gina fasulyelerinin hasadı kolay yapıldığından, verimi de oldukça yüksek olmaktadır. Bu sebeple sürekli aranılan bir fasulye çeşidi olup, birçok bölgede en fazla yetiştirilen fasulye çeşitleri içerisinde olup, genellikle taze olarak tüketilmektedir. Gina fasulyesi bakla uzunlukları 17 cm büyüklüğünde olup, kılçıksız ve açık yeşil renkli besindir. Gina fasulyesinin hasadı uzun sürse dahi bu besinin kalitesi bozulmamaktadır. Bölgelere ve yetiştirilme koşullarında farklılık görüldüğünden farklı türlerde olabilmektedir. Genellikle konserve ve şoklama için uygundur.
- Bourgondia Fasulyesi: Sanayi üretiminde kullanılmakta olup, çalı tipindeki fasulyelere denilmektedir. Genellikle dik ve orta erkenci olarak gelişen bu fasulyenin bakla uzunluğu 20-21 cm aralığındadır. 10 adet doldun baklavası bulunan bu fasulyenin rengi orta yeşildir. Verimi oldukça uzun olduğundan, raf ömrü de ona göre paralellik göstermektedir. Bu sebeple bu fasulye çeşidi de ön plana çıkan bir fasulyedir.
- Cyclone Fasulyesi: Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekimi yapılan bu besin, yaklaşık 50 gün içerisinde olgunlaşmaktadır. Cyclone fasulyesinin rengi açık yeşil olup, tohumları beyaz renktedir. Kılçıksız fasulye grubuna dahil olan bu fasulyenin uzunluğu yaklaşık olarak 20 cm boylarındadır. Genellikle taze fasulye tüketimi uygundur.
21.01.2024 01:10:51
Fasulye Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Fasulye Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|