Fosil Çeşitleri

Fosil çeşitleri, canlıların ölmesi ve üzerinden uzun bir zaman geçmesi ile oluşan kalıntılara verilen isimdir. Fosil çeşitleri biriken maddeye göre adlandırılmaktadır. Genellikle sınıflandırması bitki fosilleri ya da hayvan fosilleri olarak yapılmaktadır. Genellikle oyuk, çukur şeklinde olan yeryüzü şekillerinde birikirler. Bu biriken maddeler yüz yıllar geçtikten sonra kullanılabilir hale gelirler.

Fosil çeşitleri nelerdir?

  • Sert kömürler: Nemli ve külsüz fosil çeşididir. Ayrıca 5700 kcal/ kg üzerinde büyük enerji değerine sahip olan kömürdür. Üç alt sınıfa ayrılır. Bunlar uçucu madde içeriği, birim enerji değerinin ve kömürleşmedir. Taş kömürü ve antrasit en önemli iki sınıfıdır.
  • Antrasit: Fosil çeşitlerinden en eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Bu fosilin meydana geliş tarihi yaklaşık 300 milyon yıl öncesine dayandığı düşülmektedir. Ayrıca antrasitte ki karbon yüzdesi 90- 95'i bulmaktadır.
  • Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber 200- 250 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir karbon yüzdesi 80- 90 bulur.
  • Kahverengi kömürler: Nemli ve külsüz fosildir. Ayrıca enerji değeri sert kömürden azdır. Enerji değeri yaklaşık 5700 kcal/kg altındadır. Toplam nem içeriği ve birim enerji değerine göre alt sınıflara ayrılırlar.
  • Linyit: Daha oluşumu tamamlamamış kömürdenlerdir. Yaklaşık 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başladığı düşünülmektedir.
    Ayrıca linyitte su ve bu arada birçok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi 65- 70 kadardır. Linyit sahaları ülkemizde geniş bir yayılım göstermektedir. Bu sahalardaki linyit kömürün ısıl değeri 1500 kcal/ kal arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizdeki toplam linyit rezervinin yaklaşık %68'i düşük kalorili fosillerden oluşmaktadır. Ayrıca linyit fosillerin tümü aynı ısıl değere sahip değildir. Örneğin linyit fosilinin %23.5'i 2000-3000 kcal/kg arasında, %5.1'i ise 3000- 4000 kcal/kg arasında ve %3.4'lük kısmıysa 4000 kcal/kg üzerinde ısıl değerlere sahiptir. Ülkemizde linyit genelde enerji elde etmek amacıyla termik santrallerde Demir- Çelik sanayisinde ve şeker fabrikalarında kullanılan bir fosil çeşididir.
  • Turba: Daha çok bataklık yerlerde rastlanan en genç fosil çeşitleridir. İçindeki su miktarı yüksektir karbon yüzdesi ise 60'ı geçmez. Düşük ısı değerine sahip olması ve iyi yanmaması nedeniyle ekonomik değeri de düşüktür. Turba 1000 kcal/kg ve altında linyit 1000-5700 kcal/kg ve taş kömürü 5700-7000 kcal/kg arasında antrasit ise 7000 kcal/kg üzerinde ısı vermektedir.
  • Petrol: Özellikle denizde yaşayan bitkilerin ve hayvanların çürümesi sonucu meydana gelen bir mineral kaynağıdır. Hayvan ve bitki kalıntılarının çürümesinin ardından belirli bir yoğunlukta ve kalınlıkta, tabakaların içerisinde yalnızca mineral yağlar kalır. Bu mineral yağlar milyonlarca yıl boyunca gerçekleşen kimyasal değişimler sonucunda meydana gelmektedir. Ağır çamur ve kaya tabaklarının altına milyonlarca yıl boyunca kalan bu bitki ve hayvan kalıntıları, petrole dönüşmektedir.
20.01.2024 05:03:15
Fosil Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fosil Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fosil Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024