Gübre Çeşitleri

Gübre çeşitleri, bitkinin beslenmesinde ve gelişmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak amacıyla toprağa sürülen kimyasal veya doğal olarak elde edilen malzemelerdir. Doğal gübre koyun, İnek, at gibi hayvan atıkları saman ve diğer bitki artıkları yüzyıllar boyunca kullanılmış gübre çeşididir. Kimyasal gübre ise belirli elementlerin birleşmesinden elde edilerek aynı şekilde bitkilerin gelişimi açısından büyük önem taşır.

Gübre çeşitleri nelerdir?


Kimyasal gübreler

  • Fosfatlı gübreler: Gübre çeşitleri arasında fosfatlı gübrelerin yapımında çeşitli kaynaklar mevcuttur. Bunlar hayvan kemiklerinden elde edilen fosfatlar tomas çelik konvertellerinden çıkan curuflardır. Bunların en önemli yatakları ise Fas ve Amerika'da bulunur. Fosfatlar önemli bir aşamadan geçerek önce ince şekilde öğütülür daha sonra başka işlem yapmadan asidik topraklarda kullanılmaktadır. Önemli özelliği ise köklerin daha hızlı büyümesini sağlayıp bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırır. Kuraklığa karşı dayanıklıdır ve verimi de çoğalmaktadır.
  • Azotlu gübreler: Bitkiler için çok önem taşıyan bir gübre çeşididir. Toprağın içerisinde bulunan azot miktarı bitkilerin daha sağlıklı büyümesi, kaliteli ve yüksek düzeyde verim vermesi için yeterli değildir. Bu yüzden bitkinin ihtiyacı olan azotun azotlu gübreler ile toprağa verilmesi gerekir. Potasyum ve kalsiyum nitrat haricinde bütün azotlu gübreler toprağı asidik yaparlar.
  • Potasyumlu gübreler: Gübre çeşitleri açısından potasyumlu gübreler ülkemizin toprakları için gerekli olan bir gübre çeşididir. Topraklarımız genel olarak potasyum bakımından yeterli olmadığı için potaslı gübre tüketimi de sınırlıdır. Potasyumlu gübreleri iki şekilde değerlendirebiliriz. Potasyum sülfat ve potasyum nitrattır. Potasyum sülfat %50 oranında potasyum bitki besin maddesi içermektedir. Potasyum nitrat ise %45 oranında potasyum bitkilerin besin maddesi içerir. Potasyum gübreler toprak analizi yapılmasının ardından ve bu analizler sonuçlarına göre ihtiyaç olan yerlere ve uygun miktarda kullanılır.
  • Kompoze gübreler: birden çok fazla bitki için besin maddesi birlikte bulunan ve kullanılabilen gübrelerdir. Kompoze gübrelerin içerisinde azot, fosfor ve potasyum bulunur. Kompoze gübrelerin içerisinde çeşitli besin maddesi bulunduğundan dolayı taşıma, sürme ve depolama zahmetinden kurtarmış olur. Az zaman ve emek harcadığından dolayı ekonomi için kolaylık sağlar.

Doğal gübreler

  • Yeşil gübre: Yeşil gübre bitkilerin yetişmesi ve ayrışması ve daha sonraki süreçte bitkinin yetişmesi için yeterli miktarda su bulunduğu koşullarda etkilidir. Toprağın daha iyi ve gevşek bir yapı kazanmasının yanı sıra yabancı otlarla mücadele eder. Aynı zamanda toprağın biyolojik aktivitesini de arttırmaktadır.
  • Çiftlik gübresi: Gübre çeşitleri arasında en eski ve ahır gübresi olarak bilinmektedir. Hayvansal üretimin yoğun olduğu çiftlik yerlerinde elde edilmektedir. Hayvanların sıvı ve dışkıları ile saman, sap gibi materyallerin karışımı ile çiftlik gübresini oluşturmaktadır. Çiftlik gübresinin besin değerinin kaybolmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için açık ortamlarda korumalı ve dağınık olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tavuk gübresi: bu gübre çeşidi diğer doğal gübre çeşitlerinden daha fazla besin kaynağı taşımaktadır. Bu yüzden kullanımı sırasında dozunu iyi ayarlamak gerekir. Fazla kullanımı bitkilerin yanmasına neden olabilir.

21.01.2024 03:41:57
Gübre Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gübre Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gübre Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024