Hurma Çeşitleri

Hurma çeşitleri, Cennet meyveleri arasında bulunan ve kuran-ı kerimde ismi çokça anılan ve doksan dokuz çeşidi olan bir meyvedir. Tatlı çeşidi olarak oldukça lezzetli olan hurmanın kahvesi, pekmezi, cezeryesi gibi birçok çeşitte üretimi yapılıyor. Sağlık açısından oldukça faydalı olan hurma en çok da gebelik döneminde ve doğum yapan kadınlar tarafından çokça tüketilir.
İçerisindeki azot, fosfor, potasyum, demir gibi maddelerden oldukça zengin olan hurma ramazan aylarında sofralardan eksik edilmiyor.

Doksan dokuz çeşidi olan hurmanın Hudri, Mebrum, Safavi, Medjoul gibi çeşitleri en çok Medine de yetişir. Diğer çeşitleri ise İran, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerden ithal edilir.

Hurma çeşitleri nelerdir?


Medjoul hurması; En çok ramazan ayında ithal edilen hurmanın en fazla ilgi gören çeşidi ise şekerli ve hafif olması sebebi ile Medjoul hurmasıdır. Büyük olması sebebiyle Ürdün'den ithal edilen ve kral ismini alan hurma çeşidi çokça tercih edilen hurmalar arasındadır.

Safavi; Kan yapıcı özelliğiyle bilinen Safavi hurma çeşidi ise bolca tüketilen bir hurmadır.

Faris hurması; En çok şeker hastaları tarafından tercih edilen, şeker ve lif oranı az olan ise Faris hurma çeşididir.

Mebrum hurması; Hallavi ve Sukkari, Mebrum çeşitleri ise Medine'den ithal edilir. Mebrum hurması Türk hacıları tarafından en çok tercih edilen hurma çeşididir.
Mebrum şekerli ve yumuşak olmayan bir hurmadır.

Acve hurması; Tüm dünya tarafından oldukça rağbet gören hurma çeşidi ise kutsal kitapta da adı geçen Peygamber hurması olarak da bilinen Acve hurmasıdır. Acve hurması en çok hasta olan kişiler tarafından şifa bulmak için tercih edilen bir hurmadır.

Tunus hurması; Tunus'tan dalıyla birlikte gelip kurumaya bırakılan ve kuruduktan sonra kendiliğinden şerbetlenen hurma çeşididir Tunus hurması.

Dayri hurması; Irak'ta yetiştirilen Dayri diğer adıyla manastır hurması kuru, uzun, ince ve büyüktür. Dayri hurmasının kura ve sert olmayan meyveleri vardır.

Bahri hurması; Çok tatlı ve yumuşak olan Bahri çeşidi ise Irak'ta yetişmektedir. Şekli silindire benzetilen Bahri hurması olgunlaştıkça koyu kahverengiye döner. Birinci kalite olan bu hurma pasta yapımında da kullanılır. Çok lezzetli aroma tadı olan bu hurmanın tozunun kemik erimesine iyi geldiği söylenmektedir.

Maktum hurması; Maktum çeşidi ise büyük, kızıl kahverengi, unlu, kabuklu ve yumuşak yalnız çok tatlı olmayan neme karşı dirençli olan bir hurma çeşididir. Irak'ta yetişen bir hurmadır.

Daglet noor hurması; Yarı kuru ve sakızlı hurma çeşidi olan Deglet Noor türü ise en çok Cezayir ve Tunus hurması olarak bilinir. Kurabiye yapımında da kullanılan bu hurma atıştırmalık olarak tüketilir ve hafızaya iyi gelir, kanser önleyicisidir. Çekirdekleri çok iyi gelir ve oldukça potasyum içerir.
20.01.2024 05:21:14
Hurma Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hurma Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hurma Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024