Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri, eşsiz kokuları ile bizleri kendilerine çeken kahveler, tün sohbetlerin olmasa olmazıdır. Yüz yıllar boyunca özel yapımlarla ve özel servislerle evlerimizde ve dış mekanlarda yudumladığımız kahvelerin sohbetleri hep bir ayrı olmuştur. Zamanında Türk kahvesi ile başlayıp şimdilerde ise elliyi geçen kahve çeşitleri, herkesin mutlaka uğramış olduğu eşsiz duraklardan biridir.
Kahve kök boyasıgiller mensubundan olup, yükseklikleri 8-10 metreyi bulmakta olan bir bitkidir. Kahveleri kolay toplamak için boyları genellikle 4 ve 5 metrelerde sınırlandırılmaktadır. Kahve son yıllarda Brezilya ile özdeşleşse de kökeni Orta Afrika Habeşistan'dır. Tüm dünyada günde ortalama 2.5 milyara yakın kahve tüketilmektedir. Be dünyada her üç kişiden biri mutlaka bir günde bir fincan kahve içmektedir. Kahvenin en etkili olduğu saatler genellikle 09:30 ve 11:30 arası olup, uyanmayı harekete geçirerek, enerjinin serbest bırakılmasını sağlayan kortizon hormonunu etkileşime geçirmektedir. Bunun yanı sıra kahveler gün içerisinde adenozin maddelerini salgılayarak, sinir hücrelerindeki reseptörleri uyarır. Bu durum da beyne yorgunluk hissi vermektedir. Kafein ise adenozin maddesine direnip, reseptörleri serbest bırakıp bloke eder ve bu sayede daha uzun süre uyanık kalmanız sağlanır. Ayrıca düzenli kahve tüketimi adenozin reseptöründeki artışlar, uyanık tutma hissini kaçırdığından bireyin zayıflamasına sebebiyet vermektedir. Kahve çeşitleri hazırlanışına, sunumuna ve yapılışına göre farklılık göstermektedir.
Bu kahve sadece bizim genelde kullandığımız Türk kahvesinin yanı sıra çözünebilir kahvelerde yer almaktadır. Fakat bütün kahvelere bunlarla sınırlı olmayıp, günümüzde gittikçe artmıştır.
Kahve Çeşitleri Nelerdir?- Türk Kahvesi: 1 fincanın kırk yıl hatırı vardır diye anılan ve sohbetleri şenlendiren Türk kahvesi genellikle kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeği kullanılarak yapılmaktadır. Cezvede pişen bu kahve, isteğe bağlı olarak bol çikolata ya da fındıklı çikolata ve lokum ile ikram edilmektedir.
- Dibek Kahvesi: Diğer kahve çeşitlerine nazaran daha farklı şekilde hazırlanmaktadır. Türk kahvesi çekilerek yapılırken, dibek kahvesi dövülerek yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kendi yağının da içine katılmasıyla her kahveden farklı bir tat oluşturmaktadır.
- Yeşil Kahve: bu kahve aslında yüzyıllar boyunca tükettiğimiz kahve çeşididir. Yeşil kahvenin tek farkı daha yaşken yani kavrulmadan yeşil olarak tüketilmesidir. Yeşil kahvenin kavrulmadan yapılıyor olması, yararlarının korunmasını sağlamaktadır. Yeşil kahveyi eşsiz kılan içeriği klorojenik asittir.
- Osmanlı Kahvesi: İçinde yemen kahvesi, krema, damla sakızı, çikolata, keçi boynuzu, karamel, salep ve melengiç bulunan kahve çeşididir. Türk kahvesinin yapımı ile aynı olan Osmanlı kahvesinin içimi de hafiftir.
- Menengiç Kahvesi: Son yılların en popüler kahvesi arasına giren Menengiç kahvesi lezzeti açısından oldukça çok özeldir. İçerisinde kafein bulundurmayan bu kahve, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetişmekte olup, yabani bir fıstık türüne girer.
- Cuppuccino: Eşit miktarlarda genellikle 60 ml espresso, süt ve süt köpüğünden elde edilmektedir. Latteden tek farkı sütün ısıtma şeklidir. Cuppuccinonun üzerinde bulunan köpük dudaklara yapışabilir. Çünkü yoğun kıvamlı ve kalındır. Bu kahve ismini 2. Dünya Savaşından almaktadır.
- Americano: Gerçekte Amerikan Askerlerinin kahvesi olarak bilinmektedir. Amerika'da sık tüketilen ve nerdeyse herkes tarafından bilinen bu kahve bir filtre kahve çeşididir. 2. Dünya Savaşı esnasında Amerikan Askerleri kahve içmek istediklerinde makinenin olmadığını görmektedirler ve ellerindeki malzemelerden yani Espressoyu alışık oldukları filtreli kahveye benzetmek adına kahvenin üzerine su ekleyerek kendilerine filtre kahve yapmaktadırlar. O dönemde de mekân sahipleri Amerikalıların bir mekâna girdiğinde ne içeceğini bildiklerinden ötürü Americano diye adlandırılarak günümüze kadar süre gelmiştir. Americano biraz daha sulu olduğundan daha hafif bir içecek olarak kalmaktadır.
- Espresso: Kadifemsi köpüğünün yapısıyla ve içerisinde barındırmış olduğu güzel aromalı kokularıyla oldukça lezzetli kahve türüdür. Espresso uyarıcı etkisinden dolayı genellikle sınav dönemlerinde ve yoğun iş tempolarının olduğu zamanlarda en büyük destekçi olmaktadır.
- Espresso Macchiato: İtalyan kahvesi olup, İtalyanca lekeli anlamına gelmektedir. Bu kahve köpükle süslenip, üzerindeki süt köpüğü ile sunum yapılan bir espresso çeşididir.
- Filtre Kahve: Demlenerek hazırlanan bir çeşit kahvedir. Orta çekilmiş kahve çekirdekleri damlalar halinde geçen su, kahvenin aromasını, tadını ve rengini alarak bir çeşit filtre kahvesini oluşturmaktadır. Günümüzde en yaygın olarak bilinen kahve çeşidinin taze tüketilmesi her daim önemlidir. Demledikten sonra ilk yarım saat içinde tüketmek en etkili aroma tadını almak için iyi bir yöntemdir.
- Mocha: Çikolata, espresso ve süt kullanılarak yapılan ve içimi oldukça rahat ve yumuşak olan bir kahvedir. Mocha kahvesi ismini Yemende bulunan Moka limanından almıştır.
- Cafe Latte: Bol sütlü ve köpüklü olup, içimi espresso adar sert olmayan bir tür kahvedir.
20.01.2024 18:28:04
Kahve Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kahve Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|