Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri, eşsiz kokuları ile bizleri kendilerine çeken kahveler, tün sohbetlerin olmasa olmazıdır. Yüz yıllar boyunca özel yapımlarla ve özel servislerle evlerimizde ve dış mekanlarda yudumladığımız kahvelerin sohbetleri hep bir ayrı olmuştur. Zamanında Türk kahvesi ile başlayıp şimdilerde ise elliyi geçen kahve çeşitleri, herkesin mutlaka uğramış olduğu eşsiz duraklardan biridir.
Kahve kök boyasıgiller mensubundan olup, yükseklikleri 8-10 metreyi bulmakta olan bir bitkidir. Kahveleri kolay toplamak için boyları genellikle 4 ve 5 metrelerde sınırlandırılmaktadır. Kahve son yıllarda Brezilya ile özdeşleşse de kökeni Orta Afrika Habeşistan'dır. Tüm dünyada günde ortalama 2.5 milyara yakın kahve tüketilmektedir. Be dünyada her üç kişiden biri mutlaka bir günde bir fincan kahve içmektedir. Kahvenin en etkili olduğu saatler genellikle 09:30 ve 11:30 arası olup, uyanmayı harekete geçirerek, enerjinin serbest bırakılmasını sağlayan kortizon hormonunu etkileşime geçirmektedir. Bunun yanı sıra kahveler gün içerisinde adenozin maddelerini salgılayarak, sinir hücrelerindeki reseptörleri uyarır. Bu durum da beyne yorgunluk hissi vermektedir. Kafein ise adenozin maddesine direnip, reseptörleri serbest bırakıp bloke eder ve bu sayede daha uzun süre uyanık kalmanız sağlanır. Ayrıca düzenli kahve tüketimi adenozin reseptöründeki artışlar, uyanık tutma hissini kaçırdığından bireyin zayıflamasına sebebiyet vermektedir. Kahve çeşitleri hazırlanışına, sunumuna ve yapılışına göre farklılık göstermektedir.
Bu kahve sadece bizim genelde kullandığımız Türk kahvesinin yanı sıra çözünebilir kahvelerde yer almaktadır. Fakat bütün kahvelere bunlarla sınırlı olmayıp, günümüzde gittikçe artmıştır.

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

  • Türk Kahvesi: 1 fincanın kırk yıl hatırı vardır diye anılan ve sohbetleri şenlendiren Türk kahvesi genellikle kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeği kullanılarak yapılmaktadır. Cezvede pişen bu kahve, isteğe bağlı olarak bol çikolata ya da fındıklı çikolata ve lokum ile ikram edilmektedir.
  • Dibek Kahvesi: Diğer kahve çeşitlerine nazaran daha farklı şekilde hazırlanmaktadır. Türk kahvesi çekilerek yapılırken, dibek kahvesi dövülerek yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kendi yağının da içine katılmasıyla her kahveden farklı bir tat oluşturmaktadır.
  • Yeşil Kahve: bu kahve aslında yüzyıllar boyunca tükettiğimiz kahve çeşididir. Yeşil kahvenin tek farkı daha yaşken yani kavrulmadan yeşil olarak tüketilmesidir. Yeşil kahvenin kavrulmadan yapılıyor olması, yararlarının korunmasını sağlamaktadır. Yeşil kahveyi eşsiz kılan içeriği klorojenik asittir.
  • Osmanlı Kahvesi: İçinde yemen kahvesi, krema, damla sakızı, çikolata, keçi boynuzu, karamel, salep ve melengiç bulunan kahve çeşididir. Türk kahvesinin yapımı ile aynı olan Osmanlı kahvesinin içimi de hafiftir.
  • Menengiç Kahvesi: Son yılların en popüler kahvesi arasına giren Menengiç kahvesi lezzeti açısından oldukça çok özeldir. İçerisinde kafein bulundurmayan bu kahve, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetişmekte olup, yabani bir fıstık türüne girer.
  • Cuppuccino: Eşit miktarlarda genellikle 60 ml espresso, süt ve süt köpüğünden elde edilmektedir. Latteden tek farkı sütün ısıtma şeklidir. Cuppuccinonun üzerinde bulunan köpük dudaklara yapışabilir. Çünkü yoğun kıvamlı ve kalındır. Bu kahve ismini 2. Dünya Savaşından almaktadır.
  • Americano: Gerçekte Amerikan Askerlerinin kahvesi olarak bilinmektedir. Amerika'da sık tüketilen ve nerdeyse herkes tarafından bilinen bu kahve bir filtre kahve çeşididir. 2. Dünya Savaşı esnasında Amerikan Askerleri kahve içmek istediklerinde makinenin olmadığını görmektedirler ve ellerindeki malzemelerden yani Espressoyu alışık oldukları filtreli kahveye benzetmek adına kahvenin üzerine su ekleyerek kendilerine filtre kahve yapmaktadırlar. O dönemde de mekân sahipleri Amerikalıların bir mekâna girdiğinde ne içeceğini bildiklerinden ötürü Americano diye adlandırılarak günümüze kadar süre gelmiştir. Americano biraz daha sulu olduğundan daha hafif bir içecek olarak kalmaktadır.
  • Espresso: Kadifemsi köpüğünün yapısıyla ve içerisinde barındırmış olduğu güzel aromalı kokularıyla oldukça lezzetli kahve türüdür. Espresso uyarıcı etkisinden dolayı genellikle sınav dönemlerinde ve yoğun iş tempolarının olduğu zamanlarda en büyük destekçi olmaktadır.
  • Espresso Macchiato: İtalyan kahvesi olup, İtalyanca lekeli anlamına gelmektedir. Bu kahve köpükle süslenip, üzerindeki süt köpüğü ile sunum yapılan bir espresso çeşididir.
  • Filtre Kahve: Demlenerek hazırlanan bir çeşit kahvedir. Orta çekilmiş kahve çekirdekleri damlalar halinde geçen su, kahvenin aromasını, tadını ve rengini alarak bir çeşit filtre kahvesini oluşturmaktadır. Günümüzde en yaygın olarak bilinen kahve çeşidinin taze tüketilmesi her daim önemlidir. Demledikten sonra ilk yarım saat içinde tüketmek en etkili aroma tadını almak için iyi bir yöntemdir.
  • Mocha: Çikolata, espresso ve süt kullanılarak yapılan ve içimi oldukça rahat ve yumuşak olan bir kahvedir. Mocha kahvesi ismini Yemende bulunan Moka limanından almıştır.
  • Cafe Latte: Bol sütlü ve köpüklü olup, içimi espresso adar sert olmayan bir tür kahvedir.
20.01.2024 18:28:04
Kahve Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kahve Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kahve Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024