Karpuz Çeşitleri

Karpuz çeşitleri verilmeden önce kısaca bu bitkiyi tanımak gerek. Karpuz yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Yumuşak ve derinliği olan toprakları seven bir bitkidir. Bitkinin dalları yaklaşık 34 m kadar uzayabilmektedir. Karpuzda bolca likopen bulunur. Likopen maddesi insan sağlığı açısından faydalıdır. Meyvesinin sulu olması yaz sıcaklarında su ihtiyacını karşılayabilmesini sağlamaktadır.
Kabakgiller ailesinden olan bu bitkinin başlıca çeşitleri burada verilecektir.

Karpuz çeşitleri

  • Yeni dünya karpuzu: Tekirdağ ve Bursa yörelerinde yetişir. Şekil olarak yuvarlaktır ve karpuzun kabuğu açık yeşil renkli ve boylamasına çizgilidir. Karpuzun içi kan kırmızısı renge sahiptir, bol sulu ve çok şekerli bir tadı vardır. Ülkemizde yetişen en iyi karpuz türleri arasındadır.
  • Alacalı karpuz: Yuvarlak şekillidir, içi pembeye yakın bir renktedir. Karpuzun kabuğu yeşil renk üzerine koyu yeşil renklidir. Beyzi alaca ve uzun yapıya sahip türleri bulunmaktadır. Bu karpuz çeşidi en fazla Çorlu, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ yörelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Diyarbakır karpuzu: Karpuz çeşitleri arasında bu tür hemen hemen sadece Diyarbakır yöresinde ekimi yapılmaktadır. Bu karpuz çeşidinin birkaç türü bulunur. Çok meşhur bir karpuz çeşididir. Posalı ve kalın kabuklara sahiptir ama lezzet olarak tatlıdır. Dicle nehri kıyısındaki ekim alanlarında bol miktarda güvercin gübresi kullanılarak yetiştirilen türü 60 kg ağırlığa ulaşabilmektedir.
  • Tekirdağ karpuzu: Karpuzun kabuğu boz renklidir. Kabuğu incedir, etli kısmı suludur ve tatlıdır. Ekimi neredeyse tamamı ile yeni dünya karpuzuna öncelik verildiğinden fazla yapılmamaktadır.
  • Gülle karpuzu: Kış için makbul karpuz çeşididir. Şekil olarak yuvarlaktır, kabuğu koyu yeşil renktedir. Bu karpuz çeşidinin etli kısmı çok tatlıdır. Karpuz çeşidinin çekirdekleri siyah renktedir. Geç olgunlaşmaktadır.
Karpuz çeşitleri arasında bir çeşidin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Karpuzun kabuğunun parlak olması, üzerindeki kılların dökülmüş olması, karpuz meyvesini bitkiye bağlayan kısımdaki yaprakların kurumuş olması karpuzun olgunlaşma dönemine girdiğini gösterir. Yetişme alanında fazla kalan karpuz geçer ve iç kısmı çürüme gösterir. Bu şekildeki karpuz kıymetini yitirir. Karpuz dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Ayrıca yıllık bir bitkidir. Karpuz tarihsel olarak eski Mısır dönemine kadar ulaşabilen bir bitkidir. Soğuk hava şartlarına karşı fazla dayanıklı değildir. Bitkinin tohumları 3 cm'ye kadar toprak yüzeyinin altına konur. Karpuz çeşitleri farklı özelliklere sahip olsa da dünyada karpuz üretiminde ülkemiz 2. Sırada bulunmaktadır. Üretimde listenin ilk sırasında Çin bulunmaktadır.
19.01.2024 05:12:09
Karpuz Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karpuz Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karpuz Çeşitleri"
Köy evimizde küçük bir yerde kendi yememiz için karpuz yetiştiriyoruz, fakat karlı bir işmiş sanırım komşularımız öyle söylüyor acaba yetiştirip ticaretini yapmamız için hangi cinsi daha uygun olur ve hangi yörelerde daha verimli olur bilgisi olana var mı?
ismail . 05.10.2018 13:09:54

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024