Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehrinde yetişen kayısı, dünyanın her yerinde de kolayca yaşama imkânı bulan bir bitkidir. İklim, toprak ve su açısından çok fazla seçici olmayan bu ağacın çiçek açma dönemi Nisan ayına denk geldiğinden dolayı bahar mevsiminin müjdecisi olarak da sempati toplayan kayısı ağacı, Haziran ayının ortalarında meyve vermeye başlar.

Ağacın dallarında oluşan meyveler yeni oluşmaya başladığında yeşil renkli ve çağla olarak adlandırılırken olgunlaşmaya başladıklarında turuncu renkte ve sulu olur. Kayısı çeşitlerine bağlı olarak sululuk ve şeker oranı, sertlik ve yumuşaklığı değişkenlik gösterir. Kayısı çeşitlerini kayısının cinsleri ve kuru kayısı çeşitleri olarak gruplandırmak gerekir.

Kayısıda Cins Çeşitleri

  • Madador: Bodur boylu ve erken meyve veren bu kayısı çeşidi daha çok Akdeniz Bölgesi iklim şartlarını benimsemiş olduğundan en fazla yetiştirildiği yer ülkemizde Mersin'dir. Yoğun olan aroması ve lezzetli oluşu Madador'un iç ve dış pazarlarda kolayca alıcı bulmasını sağlar.
  • Tirintina: Şeker oranı az olduğu için tatsız olan bu kayısı çeşidi, meyveler iri ve taşımaya karşı dayanıklı olduğu için tercih edilmektedir.
  • Septik: bu kayısı çeşidinin de dayanıklılığı düşüktür. Bir yerden başka bir yere nakliyesinde çok çabuk bozulmaktadır ancak hem meyvesi hem de çekirdeğinin tatlı oluşu nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.
  • İtalyan Tokalı: Bunun da hem çekirdeği ve hem de meyvesi tatlıdır. İlave olarak diğer bütün kayısı çeşitlerinden daha dayanıklıdır, dolayısı ile taşımaya elverişlidir.
  • Karacabey: Karacabey, mevsim sonuna doğru meyve verdiği için kayısı tüketimine devam edilmesine imkân sunar. Ancak meyveleri sert ve ekşimsidir. Buna rağmen çekirdekleri tatlı da olabilir acı da.
  • Şekerpare: Ülkemizde en çok bilinen ve sevilerek tüketilen, minik meyveli bu kayısı çeşidi de maalesef taşımaya uygun değildir.

Kuru Kayısı Çeşitleri

  • Gün Kurusu Kayısı: Kuru kayısı çeşitleri arasında en fazla tercih edilen kayısıdır. Rengi koyu bordo ve kızılımsı kahverengi olabilir. Besleyici değerinin yüksek oluşu, sindirimi düzenleyici etkisi ve lezzetinden dolayı tüketiciler arasında en fazla tercih edilen kayısı çeşididir.
  • Sarı Kayısı (İslimli Kayısı): bu kayısı çeşidi kurutulması ve çekirdeğinin çıkarılması esnasında bazı aşamalardan geçerek hazırlanır. Rengi koyu sarı-turuncu olan ve halk arasında islimli kayısı olarak da bilinen sarı kayısının tadında hafif bir mayhoşluk vardır. Uzun süre bozulmadan saklanması mümkündür çünkü hazırlanması işlemlerinde kükürt kullanılmaktadır.
20.01.2024 18:14:52
Kayısı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayısı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kayısı Çeşitleri"
Merhaba Çok yakın bir zamanda malatya gitmeyi düşünüyoruz malatyanın kayısısı meşhur olduğu için hem akrabalarımıza hem de kendimize kayısılar alacağız Peki alacağımız kayısıların hangi çeşidinden daha fazla almamızı tavsiye edersiniz en lezzetli türü hangisidir
Abdülbasir . 05.11.2018 15:35:57

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Saat Çeşitleri

Saat çeşitleri, zamanı ölçmek ve bilmek için yarayan aletlere genel olarak saat ismi verilmiştir. Saatler her an yanımızda bulunabilen, ihtiyaç duyulan ve gü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024