Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehrinde yetişen kayısı, dünyanın her yerinde de kolayca yaşama imkânı bulan bir bitkidir. İklim, toprak ve su açısından çok fazla seçici olmayan bu ağacın çiçek açma dönemi Nisan ayına denk geldiğinden dolayı bahar mevsiminin müjdecisi olarak da sempati toplayan kayısı ağacı, Haziran ayının ortalarında meyve vermeye başlar.
Ağacın dallarında oluşan meyveler yeni oluşmaya başladığında yeşil renkli ve çağla olarak adlandırılırken olgunlaşmaya başladıklarında turuncu renkte ve sulu olur. Kayısı çeşitlerine bağlı olarak sululuk ve şeker oranı, sertlik ve yumuşaklığı değişkenlik gösterir. Kayısı çeşitlerini kayısının cinsleri ve kuru kayısı çeşitleri olarak gruplandırmak gerekir.
Kayısıda Cins Çeşitleri
Madador: Bodur boylu ve erken meyve veren bu kayısı çeşidi daha çok Akdeniz Bölgesi iklim şartlarını benimsemiş olduğundan en fazla yetiştirildiği yer ülkemizde Mersin'dir. Yoğun olan aroması ve lezzetli oluşu Madador'un iç ve dış pazarlarda kolayca alıcı bulmasını sağlar.
Tirintina: Şeker oranı az olduğu için tatsız olan bu kayısı çeşidi, meyveler iri ve taşımaya karşı dayanıklı olduğu için tercih edilmektedir.
Septik: bu kayısı çeşidinin de dayanıklılığı düşüktür. Bir yerden başka bir yere nakliyesinde çok çabuk bozulmaktadır ancak hem meyvesi hem de çekirdeğinin tatlı oluşu nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.
İtalyan Tokalı: Bunun da hem çekirdeği ve hem de meyvesi tatlıdır. İlave olarak diğer bütün kayısı çeşitlerinden daha dayanıklıdır, dolayısı ile taşımaya elverişlidir.
Karacabey: Karacabey, mevsim sonuna doğru meyve verdiği için kayısı tüketimine devam edilmesine imkân sunar. Ancak meyveleri sert ve ekşimsidir. Buna rağmen çekirdekleri tatlı da olabilir acı da.
Şekerpare: Ülkemizde en çok bilinen ve sevilerek tüketilen, minik meyveli bu kayısı çeşidi de maalesef taşımaya uygun değildir.
Kuru Kayısı Çeşitleri
Gün Kurusu Kayısı: Kuru kayısı çeşitleri arasında en fazla tercih edilen kayısıdır. Rengi koyu bordo ve kızılımsı kahverengi olabilir. Besleyici değerinin yüksek oluşu, sindirimi düzenleyici etkisi ve lezzetinden dolayı tüketiciler arasında en fazla tercih edilen kayısı çeşididir.
Sarı Kayısı (İslimli Kayısı): bu kayısı çeşidi kurutulması ve çekirdeğinin çıkarılması esnasında bazı aşamalardan geçerek hazırlanır. Rengi koyu sarı-turuncu olan ve halk arasında islimli kayısı olarak da bilinen sarı kayısının tadında hafif bir mayhoşluk vardır. Uzun süre bozulmadan saklanması mümkündür çünkü hazırlanması işlemlerinde kükürt kullanılmaktadır.
20.01.2024 18:14:52
Kayısı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba Çok yakın bir zamanda malatya gitmeyi düşünüyoruz malatyanın kayısısı meşhur olduğu için hem akrabalarımıza hem de kendimize kayısılar alacağız Peki alacağımız kayısıların hangi çeşidinden daha fazla almamızı tavsiye edersiniz en lezzetli türü hangisidir Abdülbasir . 05.11.2018 15:35:57
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024